Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Rantasen pistehurjastelu johti pudotuspeleihin

Nousiaislainen Mikko Rantanen oli suomalaispelaajien ykkönen NHL:n runkosarjan pistepörssissä.
Nousiaislainen Mikko Rantanen oli suomalaispelaajien ykkönen NHL:n runkosarjan pistepörssissä.
9.4.2018 klo 11:00

Jääkiekko
Vesa Penttilä
Loistokauden jääkiekon NHL-liigassa pelannut Mikko Rantanen päätyi viikonloppuna päättyneen runkosarjan pistepörssissä sijalle 17. Viimeiset pelit lihottivat vielä pistepottia, kun Rantanen onnistui maalinteossa tappio-ottelussa San Josea Sharksia vastaan ja syötti yhden osuman, kun Colorado Avalanche varmisti pudotuspelipaikan kukistamalla ratkaisevassa matsissa St. Louis Bluesin.

Rantasen lopullinen saldo oli 81 ottelusta 29 maalia ja 55 syöttöä eli yhteensä 84 tehopistettä. Nousiaislainen pystyi pelaamaan täysipainoisen kauden, sillä pikkuvamman vuoksi väliin jäi vain yksi runkosarjaottelu.

Rantanen oli NHL:n pistepörssissä kuudenneksi paras eurooppalainen pelaajaa. Nyt 21-vuotiaan hyökkääjän edelle ehti vain kaksi nuorempaa kanadalaispeluria. Rantanen keräsi mahtisaaliin Coloradon tehoketjussa, jossa 97 pisteen mies Nathan MacKinnon sijoittui NHL-listalla viidenneksi. Lisäksi Gabriel Landeskog sai kasaan 62 tehomerkintää.

Suomalaispelaajien kisassa Rantanen nappasi lopulta ykkössijan kuuden pisteen erolla Aleksander Barkoviin. Maalipörssin kakkoseksi sijoittunut Patrik Laine jäi Rantasesta jo 14 pisteen päähän.

Rantasesta tuli vasta neljä suomalainen, joka on ylittänyt NHL:ssä yhden kauden aikana 80 pisteen rajan. Samaan ovat pystyneet aiemmin Jari Kurri kymmenen, Teemu Selänne yhdeksän ja Olli Jokinen kaksi kertaa. Rantanen teki tämän vuosikymmenen suomalaispelaajien piste-ennätyksen, jota Selänne piti aiemmin hallussaan 80 pisteellä.

Colorado oli viime kaudella NHL:n huonoin joukkue. Nyt Avalanche nappasi Rantasen ketjun johdolla rimaa hipoen viimeisen pudotuspelipaikan. Ensimmäisellä kierroksella vastaan tulee runkosarjassa eniten pisteitä kerännyt Nasville Predators, jonka suomalaisnelikkoon kuuluvat maalivahdit Pekka Rinne ja Juuse Saros sekä Miikka Salomäki ja KHL-kauden jälkeen rapakon taakse kiiruhtanut Eeli Tolvanen.

Ennakkoveikkailuissa Nashville on ehdoton suosikki. Kun joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljä kertaa, Colorado ei pystynyt kertaakaan voittoa nappaamaan.

Jos Colorado putoaa jatkosta, Rantanen ehtisi vielä mainiosti vahvistamaan Suomen MM-joukkuetta Tanskan Kööpenhaminassa ja Herningissä toukokuussa pelattaviin kisoihin. Vaikkei Colorado jättiyllätystä järjestäisikään, niin silti Rantasen tulo Leijoniin on vielä epävarmaa. Mies on kärsinyt loppukauden aikana nivusvammasta, joka ei ole kuitenkaan estänyt pelaamista.

Sopimustilanne ei estäisi Rantasen reissua Tanskaan, sillä hänellä on vielä yksi kausi jäljellä Coloradon kanssa solmittua tulokassopimusta. Tämä johtuu siitä, että ensimmäisellä kaudella Rantasen pelit NHL:ssä jäivät yhdeksään. Kymmenes ottelu olisi merkinnyt sitä, että kausi olisi kirjattu ensimmäiseksi tulokaskaudeksi.

Rantasella on miesten MM-hopeaa vuodelta 2016. Samana vuonna hän johdatti kapteenina Suomen nuorten joukkueen maailmanmestaruuteen kotikisoissa. Viime kevään MM-kisoissa Rantanen oli Suomen paras maalintekijä ja sijoittui tehoilla 4+6 Leijonien pistepörssissä kakkoseksi Sebastian Ahon jälkeen.

Sää