Sivuston kokoversioon
  • Torstai 19.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Vakka-Suomen riekot kadonneet

Riekko vaihtaa kirjavaan kevätpukuunsa nykyään liian varhain. Pedot huomaavat sen silloin helposti.
Riekko vaihtaa kirjavaan kevätpukuunsa nykyään liian varhain. Pedot huomaavat sen silloin helposti.
15.4.2018 klo 09:20

Metsäkana on arkikäytöstä lähes kadonnut linnun nimi, koska sitä tarkoittava laji riekko esiintyy enää Suomen pohjoisosissa.

Ennen metsäkanan nauru raikui Vakka-Suomessakin, mutta nyt se on todennäköisesti vaiennut. Nousiaisista on havainto vielä 2000-luvulta, Laitilassa, Mynämäessä ja Maskussa viimeiset riekot havaittiin parikymmentä vuotta ennen vuosituhannen vaihdetta.

Taivassalosta on havainto vuodelta 1834. Silloin Magnus ja Wilhelm von Wright ampuivat metsäkanan.

Riekon väheneminen on koko 1900-luvun jatkunut ilmiö. Ilmastonmuutos on syynä metsäkanankin häviöön ainakin välillisesti.

Riekon valkea talvipuku säilyy pitkälle nykykevääseen, jolloin lumet ovat jo hävinneet. Tämä altistaa riekot pedoille, koska linnun maastopuku ei toimi.

Toinen riekon taantumisen syy voi olla voimaperäinen soiden ojitus, joka on vienyt alkuperäiset elinympäristöt. Riekko tulee kuitenkin toimeen jopa hakkuuaukioilla, jos pajua ja koivua on riittävästi ravinnoksi.

Aikuisen riekon ravinnosta huolimatta lämmin kevät ja kesä hyönteisravintoineen on ratkaisevan tärkeää poikasille. Riekolla on takanaan kaksi huonoa lisääntymisvuotta, joten pesinnän aloittava kanta on alhaalla koko Suomen mitassa. Tämän kertovat metsästäjien riistakolmiolaskennat.

Markku Paakkinen