Sivuston kokoversioon
  • Torstai 19.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Seikowissa asuu vahvuusvariksia ja kepparihevosia

Seikowin päiväkodissa askarreltiin tiistaina isolla joukolla keppihevosia.
Seikowin päiväkodissa askarreltiin tiistaina isolla joukolla keppihevosia.
11.4.2018 klo 13:20

Jussi Arola

Seikowin päiväkodissa Uudessakaupungissa ahkeroitiin tiistaina vielä varsinaisen työpäivän jälkeenkin. Osana koko perheen osallistamista päiväkodin arkeen isät ja äidit tulivat illaksi tekemään talkoilla lapsille keppihevosia ja rooliasuja.

– Tämä liittyy koko varhaiskasvatuksen Leikki- ja oppimisympäristöjen kehittäminen -hankkeeseen. Se on eri päiväkodeissa tehty eri tavalla, meillä ajatus lähti siitä kun erään hoitolapsen isä ideoi ja suunnitteli meille hienon keppihevostallin, kertoo erityisopettaja Henna Kiela.

Keppihevosia tehdään kymmenkunta. Jokainen on erilainen ja lasten kanssa niille annetaan nimet ja kullekin kehitetään omat hoito-ohjeensa, jotka kiinnitetään tallin oveen.

– Sitten teemme hevosille omia ratoja ja leikimme sillä ja hoidamme hevosia hyvin. Tarkoitus olisi keväällä tehdä myös retki oikealle hevostallille.

– Itse tehtyjen, tai omien vanhempien tekemien lelujen kanssa leikkiminen on ihan eri asia kuin kaupasta ostettujen persoonattomien leikkikalujen kanssa leikkiminen.

Talven aikana Seikowiin on pyrähtänyt myös varisparvi. Jokainen päiväkotiryhmä on saanut oman variksensa, jolle on annettu nimi. Idea näistä ns. vahvuusvariksista syntyi viime syksynä, kun koko varhaiskasvatuksen väki oli mukana Huomaa hyvä -koulutuksessa.

– Varikset ovat mukana päivittäisessä toiminnassa ja kun sitä ei voi moneksi päiväksi jättää päiväkotiin, niin se pääsee vuorollaan viikonlopuksi jokaisen lapsen kotiin mukaan perheen vapaa-ajan viettoon.

Variksella on oma päiväkirja, johon kirjataan mitä kaikkea se on viikonlopun aikana tehnyt ja ne luetaan sitten maanantaina kaikille. Variksilla on kullakin oma erilainen syntytarinansa ja muutenkin ne ovat jo kiinteästi mukana koko ryhmän toiminnassa.

– Huomaa hyvä -ajatuksen ja vahvuusvaristen ideana on kasvattaa hyvinvointia positiivisten asioiden kautta eli esimerkiksi havaita lapsen vahvuudet ja tuoda ne esille.

Eikä hyvän huomioiminen saa rajoittua vain lapsiin, taukotilassa on työntekijöille tarkoitettu oma Huomaa hyvä -taulunsa, jonne kuka tahansa saa kirjoittaa ylös positiivisia asioita ja kiitoksia.

Seikowin päiväkodissa on 64 lasta neljässä eri ryhmässä. 1–3-vuotiaille on kaksi ryhmää, 3–5 ja 5–6-vuotiaille yksi ja niiden lisäksi kahdeksan perhepäivähoidon varapaikkaa.