Sivuston kokoversioon
  • Torstai 19.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Edinburghista Uuteenkaupunkiin

– Erilaiset maailmat ovat aina kiehtoneet minua, Jan Vuorenlaakso sanoo.
– Erilaiset maailmat ovat aina kiehtoneet minua, Jan Vuorenlaakso sanoo.
6.4.2018 klo 12:25

Teija Uitto

Jan Vuorenlaakso asui parikymmentä vuotta maailmalla ja huomasi sitten, kuinka hieno kaupunki Uusikaupunki on.

– Olen kasvanut ja käynyt koulut Uudessakaupungissa. Asunut Helsingissä, Genevessä, Edinburghissa ja Oslossa.

– Niiden parinkymmenen vuoden aikana kun olen ollut muualla, Uusikaupunki on muuttunut. Tämä on yhä pieni, mutta kiinnostava ja kansainvälinen kaupunki, hän kehuu kotikaupunkiaan.

Vuorenlaakso oli parikymppinen lähtiessään opiskelemaan pääkaupunkiseudulle. Hän valmistui sosionomiksi ja teki ensin töitä päihde - ja huumeriippuvaisten tukipisteessä.

– Kaveripiirissäni oli paljon muotoilijoita ja graafikoita, niinpä itsekin innostuin ja lähdin opiskelemaan media-alaa.

Muutaman vuoden hän teki töitä copywriterina mainostoimistossa ja tavaratalo Stockmannilla. Stockmannilla hän vastasi kosmetiikan ja muodin markkinoinnista.

– Olihan se kivaa aikaa. Kun lennettiin jonnekin, oltiin bisnesluokassa. Omia lounaitaan ei tarvinnut maksaa.

– Mainostoimistossa oli tulos tai ulos -meininki. Oli jatkuvasti keksittävä ja kehitettävä jotain uutta. Mutta olihan se luovaa ja innostavaa hommaa.

Ehkä hän olisi jäänyt sille tielle, mutta tutustui tuttaviensa kautta Fernando Soaresiin, joka työskenteli Kansainvälisen Punaisen Ristin avustustyössä. Kun Soaresin työt veivät Sveitsiin, Geneveen, hän lähti mukaan.

– Asuimme siellä vuoden. Olihan Geneve hieno paikka. Pyöräili vartin ja oli Ranskassa. Maisemat olivat upeita, mutta Sveitsi on konservatiivinen maa. Siellä korostettiin kovasti geneveläistä syntyperää.

Sveitsistä pari muutti Skotlantiin, Edinburghiin. Sveitsissä Vuorenlaakso oli opiskellut kieliä ja pääsi lastensuojeluun töihin Skotlannissa. Työn ohessa hän opiskeli sosiaalityöntekijän tutkinnon ja eteni yhdeksi sosiaalipäivystyksen vastuupäälliköksi.

– Skotlanti on vastaanottavainen maa. Siellä ulkomainen aksentti puheessa ei haittaa, sillä kansainvälisyys kuuluu arkeen.

Sosiaalialalla hän näki kuitenkin myös Skotlannin nurjemman puolen: sen miten 20 prosenttia lapsista elää alle köyhyysrajan, miten neljä lasta kymmenestä opiskelee yksityiskoulussa ja oppii sen paremman aksentin.

– Alemmasta sosiaaliluokasta on vaikea nousta. Vaikka pääsisi opiskelemaan maisteriksi, lakitoimistoihin tai finanssialalle on lähes mahdoton päästä töihin, jos puhuu alemman luokan aksentilla. Eriarvoistuminen alkaa jo päiväkodissa.

Lastensuojelun asiakkaina on perheitä, joissa vanhemmilla ei ole koulutusta, ei työpaikkaa ja asuinalueella käytetään kovia huumeita.

– Kun varakkaat ostavat ruokaa trendikkäistä lähiruokakaupoista, köyhät hankkivat ruokansa halvalla myymälöistä, joissa myydään vain pakasteruokaa.

Myös uskonto jakaa perheitä. Katolisilla ja protestanteilla on omat jalkapallojoukkueensakin.

– Pohjois-Irlannin levottomuus heijastuu myös Skotlantiin. Esimerkiksi sosiaalityöntekijöinä oli paljon irlantilaisia, koska Skotlannissa on helpompi tehdä työtä.

Vuorenlaakso otti virkavapaata työstään Skotlannista ja matkasi puolisonsa kanssa Osloon, jossa hyppäsi jälleen mainosalalle.

– Tein sisällöntuotantoa Gigantin sivuille myynnin edistämiseksi. Vastasin suomenkielisen alueen mainonnasta. Oli mukava tehdä töitä vaihteeksi äidinkielellä.

Oslossa tuntui muutenkin kodikkaalta, Norjan arki muistuttaa suomalaista elämää.

– Britanniasta katsoen pohjoismaat näyttäytyvät yhtenäisenä alueena. Se voisi olla pohjoismaille vahvuus, elleivät maamme kisaisi niin paljon keskenään, Vuorenlaakso miettii.

Virkavapaan jälkeen pari palasi Skotlantiin ja alkoi etsiä taloa. Taloa etsittiin Skotlannista ja Hollannista. Hetken he asuivat vuokratalossa Belgiassa, Antwerpenissä, mutta lopulta ostivat oman talon Uudestakaupungista.

– Tuntuu hyvältä asua täällä, lähellä omia vanhempia ja lapsuudenystäviä. Fernandon kotimaassa Brasiliassa, Rio de Janeirossa, on ainainen häly, täällä voi kuulla tuulen ja linnunlaulun.

– Juuri tällä hetkellä parasta elämässä on meri ja luonto sekä mustikkakeitto itse poimituista mustikoista.

Pari lentää kuitenkin usein Brasiliaan, sillä Fernandon äiti sairastelee.

– Niillä matkoilla varaan aina pari päivää matkakohteisiin tutustumiseen. Kokoan materiaalia matkaopaskirjaa varten.

– Ehkä alan kirjoittaa matkaopassivustolle myös Uudestakaupungista, Raumasta, Kustavista ja Taivassalosta, hän miettii. Kotimaassakin on paljon nähtävää.