Sivuston kokoversioon
  • Torstai 19.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

50 vuotta ammattimuusikon uraa

Hannu Verta järjestää 50-vuotisjuhlakonserttitanssit Mynämäen lukion salissa lauantaina 21.4.
Hannu Verta järjestää 50-vuotisjuhlakonserttitanssit Mynämäen lukion salissa lauantaina 21.4.
13.4.2018 klo 08:45

Sari Honkasalo
Mynämäkeläinen muusikko Hannu Verta laskee ammattiuransa alkaneen vuoden 1967 loppupuolella, kun hän alkoi soittaa Mynämotellissa Antti Tammisen bändissä.

Soittimet ovat olleet tuttuja Reposaaressa -45 syntyneelle Hannu Verralle jo rippikouluikäisestä, jolloin hän sai lahjaksi haitarin. Hän renkutteli sitä ensin kotona, kunnes isä totesi, että pojan pitää päästä kunnon oppiin. Lasse Pihlajamaan harmonikkakoulusta se sitten alkoi.

Perhe asui Verran nuoruudessa monella paikkakunnalla, muun muassa Kiuruvedellä, Turussa, Helsingissä ja Espoossa. Sedällä oli kolme huoltoasemaa Helsingissä, ja niissä Vertakin työskenteli. Mynämäessä oli motelli rakenteilla ja sen oheen tulossa myös huoltamo, ja niinpä Verran isä otti sen poikansa kanssa hoitaakseen vuonna -67.

Toimeentulo muodostui kuitenkin ongelmaksi, kun Hannu Verta oli jo naimisissa ja lapsikin oli, mutta isä ei oikein maksanut huoltamohommista palkkaa.

Mynämotelliin esiintymään tullut Antti Tamminen huomasi huoltamolla Verran soittovehkeet ja pyysi tätä mukaan soittamaan, ja sitä tietä hän päätyi vakituiseksi soittajaksi.

Verta on vuosien varrella ollut monessa kokoonpanossa, joista ensimmäinen oma oli 60–70 -luvun taitteessa nimeltään H. Verran trio. Siitä alkoi haitarin ja kitaran soittamisen lisäksi myös laulaminen.

– Silloin piti ensimmäistä kerta ottaa itse vastuu kaikesta.

70-luvun alkupuolella Verta alkoi kiertää Suomea ravintolamuusikkona oman bändin kanssa. Ensimmäisenä pidempiaikaisena keikkapaikkana oli Ravintola Rukki Raisiossa.

– Oli aina kuukauden pesti ja soitettiin kuusi iltaa viikossa. Tosin kun oltiin esimerkiksi Kuusamossa asti, sovittiin että soitetaan seitsemänä iltana, kun ei sieltä olisi välillä kotiinkaan päässyt käymään, Verta kertoo.

Päivisin piti sitten keksiä ajankulua.

– Tuli istuttua aika paljon bingossa, ja kun oli urheilukenttä vieressä, kävin siellä juoksemassa.

Kasetteja Verta kävi äänittämässä Fifty-fifty -levy-yhtiössä.

– Menin sinne Mynämäki-humpan kanssa, ja esitin sen Rauno Lepistölle. Hän innostui ja tehtiinkin minulle oma pitkäsoittokasetti.

Verta voitti Suomen humppamestaruuden Lappeenrannassa vuonna 1981.

Lepistön kanssa Verralla oli monenlaisia suunnitelmia, jotka jäivät toteuttamatta, kun Lepistö kuoli äkillisesti. Yksi niistä littyy Mietoisissa toimineeseen Kaunottaren tehdaskiinteistöön.

– Kaunotar oli lopettanut ja mietimme sen ostamista ja muuttamista tanssipaikaksi. Käytiin jopa katsomassa vähän katsomassa siellä, mutta se kaikki mureni sitten. Se olisi kyllä ollut hieno homma, voi hitsi, Verta pohtii.

Verta on vuosikymmenten aikana laulanut useilla kokoelmalevyillä, ja tehnyt muun muassa pitkäsoitto-cd:t Samettiorvokki sekä Ikivihreitä lauluja Olavi Virran nuottikansiosta. Pari vuotta sitten hän julkaisi levyn omista sävellyksistä ja sanoituksista.

– Vieläkin keikkailen, mutta enää ei ajeta kilometrejä, hän toteaa.

50-vuotista ammattimuusikon uraansa hän juhlistaa järjestämällä juhlakonserttitanssit Mynämäen lukion salissa lauantaina 21.4. klo 19 alkaen. Pääsylipun hintaan sisältyy kakkukahvit.

Esiintyjinä on vanhoja kavereita vuosien varrelta kuten imitaattori Reijo Salminen ja laulaja Arto Nuotio. Tilaisuudessa laulavat myös Mika Sihvola ja Leila Marttila.

– Ja ovat he antaneet luvan, että minäkin saan siellä laulaa, Hannu Verta naurahtaa.

Yleisöä viihdyttää myös Tulivuori-yhtye, jossa soittavat Timo Heinonen, Jarmo Kankaanranta, Mika Sihvola ja Sami Mäkinen.