Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

"Työn löytäminen ei ole aivan helppoa"

Arto Suominen toivoo, että nuoret saisivat työnhaussa henkilökohtaista tukea.
Arto Suominen toivoo, että nuoret saisivat työnhaussa henkilökohtaista tukea.
11.4.2018 klo 10:50

Teija Uitto

Datanomi Arto Suominen, 23, miettii omaa tulevaisuuttaan. Hän on päätynyt siihen, että vaihtoehtoja on kaksi, joko löytää kunnon työpaikka tai lähteä vielä opiskelemaan.

– Työllistyminen on paljon kiinni siitä, mitä haluaa tehdä ja miltä alalta hakee töitä. Uudessakaupungissakin on se tilanne, että Valmet Automotive palkkaa työntekijöitä, mutta ei muille aloille ole niin helppo työllistyä.

Autotehdas taas ei ole Suomisen mielestä kaikille oikea työpaikka.

– Kun mietin, minkälainen ihminen olen, tehdastyö ei tunnu sopivalta, hän sanoo.

Suominen aloitti maanantaina Vakka-Suomen Sanomissa kuukauden mittaisen työkokeilujakson. Tätä ennen hän työskenteli kaksi vuotta kaupassa Uudessakaupungissa.

– Olen nuori ihminen ja halusin päästä kokeilemaan muuta alaa, hän kertoo, miksi haki media-alalle työkokeiluun.

Suominen haaveilee elokuvan käsikirjoittamisesta, mutta toimistotyö voisi olla mielekäs työpaikka. Hänellä on asperger ja siksi stressaava työ ei sovi hänelle.

– Siitä sain kaupassa kiitosta, että tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Vaikka tilanne olisi kuinka ärsyttävä, en kyllä hermostu helpolla, hän naurahtaa.

Suomisen mielestä aktiivimallin tavoite sinällään on hyvä.

– Onhan se hyvä, että kaikki ihmiset olisivat jotenkin aktiivisia. Pakottaminen johonkin työpaikkaan ei kuitenkaan ole hyvä ratkaisu. Kuinka motivoitunut työntekijä pakotettuna on ja miten hän työn sitten hoitaa? Tuleeko sellaisesta työllistämisestä vain harmia työnantajalle ja työkavereille, hän miettii.

Hänen mielestään nuoret tarvitsevat tukea työnhakuun, ja erityisesti jos elämä on pattitilanteessa, henkilökohtainen tuki olisi parasta.

– Henkilökohtainen kontakti on tärkeä. Joillekin voi sopia työnhaku tietokoneella, mutta jotkut tarvitsevat enemmän rohkaisua, tukea ja aitoa välittämistä.

– Itseäni ainakin motivoi eniten se, kun joku on oikeasti kiinnostunut.

Sää