Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Tyksin uuteen sairaalaan saaristohenkisyyttä

8.11.2017 klo 15:20

Turun yliopistollisen keskussairaalan uuden sairaalan visuaalinen suunnittelu perustuu tarinaan majakkasaaresta. Kahdeksasta kerroksesta ensimmäinen alkaa nousta ensi kesänä, kun moottoritien ylle rakentuva kansi valmistuu toukokuun loppuun mennessä.

Vuonna 2021 valmistuvaan sairaalaan muuttavat yksiköt, jotka nykyisin toimivat vuonna 1968 rakennetussa U-sairaalassa. Niitä ovat muun muassa lasten ja nuorten, naisten sekä korva-, nenä- ja kurkunsairauksien klinikat ja osastot.

Uuden sairaalan arkkitehtisuunnittelijana toimii työyhteenliittymä Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy. Rakennuksen arkkitehtoninen idea on jalostunut tarinaksi, jonka luomisessa on ollut mukana sairaalahankkeen taidehankinnoista vastaava Matti Tainio.

Tarina perustuu saaristomaisemaan, jossa sairaala kuvitellaan saareksi. Sairaalan katolle rakennettava konesali valaisee ympäristöä kuin majakka. Rakennuksen alta kulkeva moottoritie on virtaavaa vettä. Tarina jatkuu sisätiloissa.

– Merenkulun vaikutteita näkyy sisääntulossa, jonka suunnittelun lähtöajatuksena oli vene. Ensimmäinen aula on karumpi ja toinen piknik-henkinen, T3-hankkeen pääsuunnittelija Susanna Kalkkinen kertoo.

Sairaanhoitopiiri hakee varsinaissuomalaisia kuvataiteilijoita mukaan uuden sairaalan taideteosten suunnitteluun. Avoimella haulla haetaan taidetta kolmeen panoraamatilaan, joista avautuu näköala moottoritien suuntaan.