Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Talvisota loi pohjaa perusarvoihin

Nousiaisissa laskettiin seppeleet talvisodan päättymispäivän muistojuhlassa.
Nousiaisissa laskettiin seppeleet talvisodan päättymispäivän muistojuhlassa.
13.3.2018 klo 16:35

Vesa Penttilä

Varsinais-Suomen sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Osmo Suominen muisteli tiistaina talvisodan päättymispäivän muistojuhlassa Nousiaisissa menneitä tapahtumia.

– Kun talvisodan rauhan ehdot tulivat kansamme tietoon ja liput sen takia kaikkialla Suomessa 78 vuotta sitten laskeutuivat puolitankoon, moni itki. Nyt 78 vuotta sitten Suomessa oli todella raskas ja vaikea päivä, Suominen totesi.

Suominen muistutti, kuinka Suomi oli joutui suurvaltojen pelinappulaksi.

– Kansamme joutui kamppailuun kansallisen olemassaolonsa puolesta kutakuinkin yksin. Talvisodassa ei kuitenkaan ollut kyse pelkästään valtapolitiikasta ja sotilaallisesta voimainkoitoksesta. Kyse oli myös erilaisten arvomaailmojen törmäämisestä.

Suominen viittasi suomalaisiin perusarvoihin.

– Ne kestivät. Kansamme taisteli niiden puolesta yksimielisenä ja onnistui myös sotilaallisesti tavalla, joka herätti hämmästystä ja kunnioitusta ympäri maailmaa. Näiden perusarvojen pohjalta syntyi myös paljon puhuttu talvisodan henki.

Suomisen mukaan talvisodan päättymispäivä osoittautui tavallaan voiton päiväksi.

– Talvisodalla on erittäin suuri merkitys myös sille, että me saimme viime vuonna juhlia 100-vuotista itsenäisyyttä. Talvisodan yksituumaisuuden ajasta on edetty tämän päivän tilanteeseen monien vaikeiden vaiheiden kautta.

Suominen kysyi, miten jatketaan eteenpäin.

– Voisiko muutama kurkistus menneisyyteen auttaa kurkottamaan tulevaisuuteen ja vähentää erheitä? Säilyykö tämä nyt vallalla oleva myötätuuli ja kantaako se veteraanien perintöä tulevaisuuteen? Mistä löytyvät tämän arvokkaan työn tekijät ja tukijat? Ymmärretäänkö laajaan perinnetyön kenttään sisältyvä menneiden vuosikymmenten opetus ja sen välttämättömyys? Ymmärretäänkö Talvisodan meille antama yksimielisyys ja sen välttämättömyys myös tämän päivän maailmassa, Suominen kyseli.

Suomisen mukaan koti, uskonto ja Isänmaa ovat ytimeltään hyvin hitaasti muuttuvia perusarvoja.

– Koti on paikka, josta ihminen ponnistaa elämään. Uskonto antaa hänelle arvoja, turvan, tulevaisuuden ja toivon. Isänmaa on se osallistumispiiri, jossa yksityinen ihminen voi rakentaa parempaa tulevaisuutta. Talvisodan muisto rohkaisee meitä yhä tänäänkin siis pitämään kiinni näistä perinteisistä arvoistamme ja tekemään työtä kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta. Samalla meidän on kuitenkin kyettävä näkemään tulevaisuuden haasteet ja ehkä myös niistä kertovat vihjeet.