Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

"Sote-uudistus ei saa heikentää palveluita"

Mikko Rönnholm (vas.) jatkaa Naantalin valtuuston puheenjohtajana, Markku Tuuna kaupunginhallituksen.
Mikko Rönnholm (vas.) jatkaa Naantalin valtuuston puheenjohtajana, Markku Tuuna kaupunginhallituksen.
19.6.2017 klo 16:40

Teija Uitto

Naantalin ykkösluottamusmiehillä Mikko Rönnholmilla (sd.) ja Markku Tuunalla (kok.) on yllättävän yhtäläinen näkemys siitä, miten Naantalia pitää kehittää, vaikka miehet edustavat eri puolueita. Molemmat pelkäävät, että maakuntauudistus merkitsee Turun vallan lisääntymistä.

– Naantali saisi laskennallisesti maakuntavaltuustosta vain kaksi paikkaa. Edustajiltamme vaaditaan melkoisesti osaamista ja vaikutusvaltaa, jotta Naantalin ääni kuuluu, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Tuuna toteaa.

Naantalissa pelätään, että kun iso naapuri pääsee vallankahvaan, pienet kunnat ovat menettäjiä.

– Meillä on hyvin toimivat sote-palvelut. Riskinä on, että sote-uudistus nostaa kustannuksia ja silloin aletaan karsimaan palveluita. Silloin uhattuina ovat esimerkiksi saaristomme palvelut, valtuuston puheenjohtaja Mikko Rönnholm pohtii.

Tuuna mietii, miten tilanteeseen voisi ennalta vaikuttaa, mutta toteaa, että etukäteisvarautuminen on hankalaa, koska uudistukseen liittyvien lakien lopullisesta sisällöstä ei ole vielä tietoa.

Hänestä esimerkiksi Turun kaltainen yhtiöittäminen ei tunnu oikealta ratkaisulta, koska tässä vaiheessa muutos saattaisi aiheuttaa turhia väärinkäsityksiä ja levottomuutta työntekijöiden keskuudessa.

Rönnholm pelkää, että maakunta- ja soteuudistus tuo tullessaan temppuilupolitiikkaa. Hän miettii myös, miten maakuntahallinto toimii, kun sillä ei ole omaa varainhankintaa ja valtuustokin kokoontunee vain muutaman kerran vuodessa.

Sote-uudistus on Rönnholmin mielestä ehdottomasti valtuustokauden isoin asia. Tuuna pitää tärkeänä myös kaupungin elinvoiman turvaamista.

– Elinvoimasta kaikki lähtee, eli siitä, että Naantali pärjää asukasluvun kehityksessä, yritysten toimintaedellytysten kehittämisessä sekä työllistämisessä. Tähän yhdistyy myös talouden tasapainon säilyttäminen, hän listaa.

– Kaupunginhallituksen puheenjohtajana en halua nostaa mitään yksittäistä asiaa valtuustokauden kärkihankkeeksi kokonaisuuden kustannuksella.

Rönnholm nostaa yhtenä tärkeänä asiana esille sen, että Naantali huolehtii asuntovarannostaan.

– Meillä on paljon iäkästä omakotitaloasukasta, jotka haluaisivat muuttaa keskustaan palveluiden ääreen. Meillä pitäisi olla monipuolista ja kohtuuhintaista asuntotuotantoa, myös vuokra-asuntoja.

Asuntomessut olisivat molempien mielestä hyvä piriste Naantalille, mutta Tuuna korostaa, että hanketta on mietittävä myös taloudellisesta näkökulmasta.

– Kun syksyllä päätös tehdään, päättäjien on hyvä tietää hankkeen taloudelliset raamit. Hanke on iso ja rahat tulevat sitten vasta perässä, jos tulevat.

Tuuna arvioi, että Naantali ei ole hyödyntänyt vielä riittävästi saaristoaan.

– Meillä on valtavan iso saaristo ja vasta viime vuosina kaupunki on alkanut kehittää muun muassa Merimaskun, Röölän ja Velkuan rantoja 2000-luvulle.

– Kaupungin strategiassa on aiheellista miettiä, miten saariston liikenneolosuhteita ja infrastruktuuria kehitetään. Matkailijat etsivät tarinoita ja elämyksiä ja meillä olisi niitä tarjota. Naantali ei ole satsannut saariston kehittämiseen vielä yhtä paljon kuin esimerkiksi Parainen, hän vertaa.

Hän huomauttaa, että saariston rengastien kunnat voisivat tehdä myös enemmän yhteistyötä liikenneolosuhteiden kehittämisessä.

Rönnholm toivoo, että hänen vuonna 1991 tekemänsä aloite kanavasta Luonnonmaalle toteutettaisiin.

– Se olisi hyvä keino luoda Naantalille muista poikkeavaa vetovoimaa.

Vuoden puheenjohtajuuden jälkeen luottamustehtävät jättävä pitkän linjan poliitikko testamenttaa jatkajille toisenkin toiveen:

– Kailosta kaikille avoimena ulkoilualueena tehtiin aloite jo 1927 ja vuonna 1977 se vihdoin saatiin toteutettua. Siitä ei pidä luopua. Kailon saarelle pitää jatkossakin päästä muidenkin kuin Muumimaailman kävijöiden.