Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

S niin kuin silakka, Salosen Reima ja Suomi

Taivassalon kunta, yhteiskoulu ja martat tarjosivat kuntalaisille juhlakahvit.
Taivassalon kunta, yhteiskoulu ja martat tarjosivat kuntalaisille juhlakahvit.
7.12.2017 klo 14:05

Teija Uitto

S niin kuin silakat. Taivassalo tunnetaan silakoista. S niin kuin Salosen Reima, joka tuli voittajana Suomeen. A niin kuin asukkaat. L niin kuin liikuntahalli, joka otettiin käyttöön 15.9.2014. O niin kuin onnea. Taivasssalo toivottaa onnea 100-vuotiaalle Suomelle!

Näin komeasti toivottivat Taivassalon yhtenäiskoulun oppilaat onnea Suomelle itsenäisyyspäivän juhlassa liikuntahallilla.

Taivassalossa juhlittiin näyttävästi itsenäisyyspäivää. Tilaisuuksien sarja alkoi juhlajumalanpalveluksella Taivassalon kirkossa ja seppelten laskulla sankarihaudoille.

Yhtenäiskoululla tarjottiin kahvit karjalanpiirakoiden ja mustikkakakun kera kaikille kuntalaisille. Kunnan, yhtenäiskoulun ja marttojen järjestämään juhlakahvitukseen osallistuikin paljon väkeä. Kahvitilaisuuteen olivat vastaanottamassa kunnanhallituksen puheenjohtaja Vilho Vuorinen ja kunnanjohtaja Vesa Rantala.

Montako kuntalaista kunnanjohtaja kätteli?

– En kyllä yhtään tiedä, Rantala tuumasi kättelyurakan jälkeen.

Juhlat jatkuivat liikuntahallilla, jossa pääosassa olivat lasten esitykset. Päiväkoti Pikkupoijun lapset esittivät hellyttävän Suomi 100 -laululeikin. Yhtenäiskoulun 1.-2. luokan ja 6.-7. luokan oppilaat esittelivät Taivassaloa ja Suomea. Lorussa nostettiin esille niin silakat, Reima Salonen kuin Viiasten kartanon kummitus ja Taivassalon graniitti.

Juhlapuheen piti kunnallisneuvos Birgitta Tommila, joka totesi, että vaikka asiat Suomessa muuttuvat kiihtyvällä vauhdilla useimmiten parempaan suuntaan, kaikilla ei mene hyvin.

– On liian paljon niitä, joiden asiat eivät ole hyvin, eivät talouden, terveyden, työpaikan tai ihmissuhteiden kannalta. On helppo päätellä, että tällaisista lähtökohdista nousee usein katkeruus kaikkia kohtaan, myös omaa kotimaata kohtaan.

Tommila kertoi, miten hänen korvaansa oli särähtänyt viime sunnuntaina televisiosta nuoren miehen tokaisu, että Suomi on niin huono maa, että hän muuttaisi mieluummin vaikka Syyriaan.

– Toisaalta Suomi on hyvin monessa maailmanlaajuisesti vertaillussa asiassa ykkönen, tai melkein, hän muistutti.

– Suomen Kuvalehden järjestämässä kyselyssä enemmistö lukijoista ilmoitti Suomen itsenäisyyden ajan suurimmaksi saavutukseksi itsenäisyyden.

Taivassalon kunta jakoi juhlassa perinteiseen tapaan pitkään kunnalle töitä tehneille Taivassalo-korut. Tänä vuonna tunnustuksen saivat Antti Anttalainen, Jussi Liimatainen, Juhani Manner, Teuvo Pääkylä ja Anssi Päivärinta.

Kunnanjohtaja Vesa Rantala kiitteli juhlan lopuksi kaikkia juhlan järjestämiseen osallistuneita ja valoi uskoa, että moni juhlassa esiintynyt pääsee vielä osallistumaan myös Suomen 200-vuotisjuhliin.

Hän myös muistutti, että me kaikki vaikutamme siihen, minkälainen Suomi tänään on.

– Suomen yhteisö on paljon muutakin kuin valtio. Kaikilla meistä on toimivalta hyvän tekemisessä. Ihan tavallisilla asioilla on merkitystä apua annettaessa, vaikkapa syrjäytymisen, koulukiusaamisen tai yksinäisyyden torjunnassa. Se ei ole julkiselta vallalta pois, päinvastoin, yhdessä tätä maata ja kuntayhteisöä rakennetaan.

Rantala muisti puheessaan myös veteraaneja, lottia ja rintamanaisia.

– Te ette antaneet periksi, vaan teitte arvokkaimman työn, minkä kansalainen voi tehdä –  te turvasitte maamme itsenäisyyden.

Taivassalon itsenäisyyspäivän juhlaan osallistuneista nuorin oli vasta kolmeviikkoinen Vuorisalon perheen pienimmäinen. Pienokaisella ei ollut vielä edes nimeä.

– Tulimme juhlaan, kun perheemme koululaiset esiintyivät juhlassa, kertoivat vanhemmat Pinja ja Henrik Vuorisalo. Perheeseen kuuluu kolmeviikkoisen pojan lisäksi Selma, 1,5, Linnea, 5, Ilona, 7, Anna, 8, ja b 10.

Linnean mielestä Suomen kaunein paikka on Puuhamaa. Äitiä vastaus hymyilytti.

– Kauneinta on meri, vesistöt ja metsät. Kauneinta Suomessa on luonto, Pinja Vuorisalo kehui 100-vuotiasta Suomea.