Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Nousiaisten seurakunta on saanut lisää aikuisaktiiveja

Juhana Markkula on luotsannut pari vuotta Nousiaisten seurakuntaa.
Juhana Markkula on luotsannut pari vuotta Nousiaisten seurakuntaa.
12.4.2018 klo 17:30

Runsaat kaksi vuotta Nousiaisten seurakuntaa luotsannut kirkkoherra Juhana Markkula on tyytyväinen paikalliseen meininkiin. Etenkin seurakunnan aikuistyöhön on tullut mukaan uutta aktiivista väkeä.

– Uudelle toiminnalle on tilaa. Toki seurakunnassa on paljon hyvää ja vakiintunutta toimintaa, jota ei ole syytä muuttaa. Sellaista pidä korjata, mikä ei ole rikki, Markkula sanoo.

Markkulan mukaan Maskun seurakunnan kanssa yhteistyössä toteutettu alfakurssi toi toimintaan lisää aikuisia. Tämä on mahdollistanut muun muassa perjantaikahvilan perustamisen ja siihen liittyvän ruokakassien jakamisen.

– Korostan seurakuntalaisvastuuta. Se tie on kuljettu loppuun, että seurakuntiin perustettaisiin uusia virkoja. Takavuosina talouskasvu teki sellaisen karhunpalveluksen, että seurakunnista tuli liian työntekijäkeskeisiä. Nyt mukaan on jo tullut motivoituneita ihmisiä, jotka haluavat osallistua myös toteuttajina.

– Kaikki peliin -mottoni tarkoittaa sitä, että seurakuntalaiset voivat löytää oman osansa toiminnassa eli siirtyä katsomosta kentälle. Tästä saan suurimman tyydytyksen papin työssä.

Markkula luettelee tapahtumia, joissa seurakunta tekee yhteistyötä muun muassa VPK:n, MLL:n, Kuhankuonon Ladun ja Polun, metsästysseura Paukun ja Nousteprassin kanssa.

– Toisaalta pieni yhteisö voi mennä tukkoon tapahtumista. Niiden järjestäminen ei ole itseisarvo.

Markkula on tehnyt pieniä viilauksia myös jumalanpalveluselämään.

– Siinä on edetty yrityksen ja erehdyksen kautta. Kuulosteluosastolla pitää olla niin, että vanhat juuret ja muotoutuneet tavat otetaan huomioon. Kun sunnuntaiaamuisin kirkossa päät eivät yhteen kolise, niin kunnia-asia on kuitenkin pyrkiä kehittämään jumalanpalvelusta.

Kahden papin seurakunnassa kirkkoherran työ on laaja-alaista.

– Kahden vuoden jälkeen työssä on vielä rytmin hakemista. Työtä ei ole ylenmäärin, mutta sitä on riittävästi. Siinä on jatkuvaa jännitettä, miten kaiken ehtii hoitaa. Työn ja vapaa-ajan rajoista ei ole ihan helppoa pitää kiinni, Markkula toteaa.

– En edes haluaisi hautautua bunkkereihin hoitamaan hallinnollisia tehtäviä. Silti sellainen riski on olemassa, ettei fundeerausaikaa ole tarpeeksi.

Kirkon tulevaisuusselonteossa on pohdittu mahdollisuuksia seurakuntien hallinnon keventämiseen. Yksi kysymys kuuluu: onko kirkkovaltuusto välttämätön vai riittäisikö kirkkoneuvosto luottamushenkilöelimeksi? Markkula ei ota tässä vaiheessa asiaan kantaa.

– Demokraattisessa päätöksenteossa kirkkovaltuustolla on tarkistus- ja varmistusrooli, mutta käytännön tasolla se on lähinnä muodollisesti hyväksyvä elin.

Arkkipiispa vaihtuu kesäkuussa, kun Tapio Luoma ryhtyy hoitamaan tehtävää eläkkeelle siirtyvän Kari Mäkisen jälkeen.

– Olen tyytyväinen valintaan. Luomalla on mahdollisuus toimia kirkon jännitteisessä tilanteessa kokoavana ja rauhoittavana henkilönä, Markkula perustelee.

Markkula viittaa etenkin keskusteluun samaa sukupuolta olevien vihkimisestä avioliittoon.

– Se on tulehtunut kysymys, joka jakaa kirkkoa. Kukaan ei ole tasa-arvoa vastaan, mutta tähän aiheeseen liittyy myös teologinen keskustelu. Suvaitsevaisuus on sitä, että kirkossa sallitaan moniäänisiä näkemyksiä. Silti yhteiset pelisäännöt pitää löytää ja niitä on kunnioitettava.

Markkula ei ryhdy ennustamaan, salliiko kirkko joskus homoparien vihkimisen.

– Jos näin kävisi, papeille on annettava mahdollisuus kieltäytyä vihkimisestä, sillä omaa vakaumustaan vastaan ei pidä pakottaa toimimaan.

Ensi viikon tiistaina 50 vuotta täyttävän Juhana Markkulan merkkipäiväkahvit ovat tarjolla tämän viikon sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntakodilla. Mahdolliset muistamiset pyydetään ohjaamaan Nousiaisten seurakunnan nimikkolähetyskohteeseen Etiopiassa.

Vesa Penttilä

Sää