Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Maskulaiset yhdistykset kiinnostuneet Nivolasta

Maskussa selvitellään tämän vuoden aikana, tuleeko Nivolasta yhdistysten talo.
Maskussa selvitellään tämän vuoden aikana, tuleeko Nivolasta yhdistysten talo.
12.4.2018 klo 16:55

Vesa Penttilä
Masku-Seuran ideaa Nivolan kiinteistön kunnostamisesta lähinnä yhdistysten käyttöön ei ole vielä kuopattu. Kunnanhallitus myöntyi Masku-Seuran uuteen esitykseen ja antoi selvitystyön tekemiseen jatkoaikaa tämän vuoden loppuun saakka. Aiemman päätöksen mukaan kunta odotti lisätietoja maaliskuun loppuun mennessä.

– Tässä vaiheessa ei voitu vielä tehdä yksityiskohtaisia hankesuunnitelmia eikä sitoumuksia eri toimijoiden roolista, koska tilojen korjauskelpoisuus on ollut epäselvä. Selkeä johtopäätös kuitenkin on, että Nivolan käytöstä on kiinnostunut niin moni yhdistys, että se osoittaa selvän tarpeen tällaisille tiloille, Masku-Seuran puheenjohtaja Tatu Kulmala toteaa.

Masku-Seuran lisäksi ainakin alustavaa Nivola-kiinnostusta ovat ilmaisseet muun muassa Maskun Yrittäjät, Suomen Punaisen Ristin Maskun osasto, Maskun Maa- ja kotitalousnaiset, Maskun Martat, Hydro-Kilta, 4H-yhdistys, Maskun Maamiesseura ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Maskun osasto.

– Reunaehtona on, että tilat saadaan terveellisiksi ja ettei yksittäisen yhdistyksen tilavuokra nouse kohtuuttomaksi. Muutaman sadan euron vuosivuokra ei olisi kohtuuton sellaisille yhdistyksille, joilla on aktiivista toimintaa. Kertavuokra voitaisiin sovittaa käyttötarpeen mukaan.

Masku-Seura on teettänyt Nivolassa sisäilma-analyysin, jonka mukaan haihtuvat orgaaniset yhdisteet eivät ylittäneet viitearvoja. Seura on saanut lisäksi käyttöön vuonna 2016 tehdyn homekoiratutkimuksen tulokset. Masku-Seura on tutkinut yhdessä korjausrakentamiseen perehtyneen Restart Oy:n kanssa rakennuksen peruskuntoa ja seinärakenteita.

– Tarkan korjaussuunnitelman tekeminen edellyttää perinpohjaisempaa tutkimusta. Mitään sellaista ei alustavissa selvityksissä ole tullut esille, etteivät tilat olisi korjauskelpoiset, Kulmala huomauttaa.

Jotkut ovat kuitenkin saaneet oireita Nivolan sisäilmasta. Kulmala esittää syiksi muutamia arveluja.

– Ilmastointikanavissa on epäpuhtauksia ja jäämiä aiemman kosteusvaurion tuottamasta mikrobikasvustosta. Akustiikkalevyt on asennettu virheellisesti niin, että mineraalivillapinnat ovat paljaina ja ilmastointivirtaus irrottaa villasta hiukkasia. Lisäksi ilmastoinnin alipaineisuuden vuoksi alapohjasta tulee epäpuhdasta ilmaa sisätiloihin.

Nivola-hankkeessa on jo alustavasti selvitetty erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus rahoittaa kuntalaisten toimintakeskuksia. Suunnitelmien mukaan rahoitusta voitaisiin hakea myös Ely.keskukselta tai Museovirastolta rakennusperinteeltään arvokkaan kiinteistön kunnostamiseen ja ylläpitoon.

Yksi kanava voisi olla Leader-rahoitus, jonka kautta avustusta voitaisiin hakea kylätalotyyppiseen käyttöön tulevan rakennuksen remontoimiseen. Tosin Leader-rahoituskausi on nyt loppusuoralla.

– Keskeisen rahoituslähde on se, että tilojen käyttäjiksi tulevat yhdistykset ja muut toimijat maksaisivat käytöstä korvauksen. Mitä useampia käyttäjiä saadaan mukaan, sitä pienemmiksi tilavuokrat voidaan asettaa. Vuokratuloja voisi saada myös vuokrauksesta kuntalaisten ja myös yritysten käyttöön, Kulmala esittää.

Kulmala viittaa myös yhdistysten talkootyöhön.

– Asiassa on tunnistettu se, että talkoina saatava työpanos edellyttää selkeää motivointia esimerkiksi niin, että yhdistykseltä perittävää käyttövuokraa olisi osin mahdollista kompensoida talkootyöllä.

Kunnan omistama Nivola sijaitsee Maskun museon ja Luukan palvelukeskuksen naapurissa. Päiväkotitoiminta loppui rakennuksessa sisäilmaongelmien vuoksi.

Sää