Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Maatalousyrittäjät tyky-vaelluksella

Vaellusreittien maasto vaihteli helppokulkuisista poluista kivisiin, jyrkkiin rinteisiin. Joukon ikä vaihteli 16–77 vuoden välillä ja kaikki selvisivät hyvin reissusta, kukin omaan tahtiin. (Kuva Matti Karppinen)
Vaellusreittien maasto vaihteli helppokulkuisista poluista kivisiin, jyrkkiin rinteisiin. Joukon ikä vaihteli 16–77 vuoden välillä ja kaikki selvisivät hyvin reissusta, kukin omaan tahtiin. (Kuva Matti Karppinen)
9.11.2017 klo 17:35

Anita Karppinen

Joukko maatalousyrittäjiä Mynämäestä, Laitilasta ja Nousiaisista jätti puinti- ja muut työstressit taakseen ja suuntasi kohti Pyreneiden vuoristoa, tavoitteena työkyvyn kohentaminen vaeltaen. Lokakuisen vaellusmatkan kohteena oli entuudestaan tuntematon Andorra.

Andorran ruhtinaskunta on pinta-alaltaan hyvin pieni. Neliökilometrejä Andorrassa on vähemmän kuin Mynämäen kunnassa. Sen sijaan asukkaita on kymmenkertainen määrä.

Maasto on hyvin vuoristoista, asutus on keskittynyt laaksoihin ja vuorten rinteille. Viljelykelpoista maata on hyvin vähän. Rinteillä näkyi pieniä laidunlaikkuja sekä vähäisessä määrin viinin- ja tupakanviljelyä. Laitumia ja paikoitellen vuorien alarinteitä laidunsivat nautakarja, hevoset ja lampaat.

Vaellusviikolla olimme todellisella korkean paikan leirillä. Majoitus oli Ordinon kylässä, 1300 metrin korkeudessa. Vaelluksilla noustiin parhaimmillaan 2702 metriin.

Viikko näinkin korkealla ei aiheuttanut mukana olleille hankaluuksia. Kaikki selvisivät vaelluksista hyvin, vaikka paikoitellen ne tuntuivatkin vaativilta. Mukana oli kaksi opasta Liikuntamatkoilta sekä paikallinen opas, joten vaeltajilla oli mahdollisuus jakaantua eri pituisille reiteille.

Taivallusten lomassa opas Mark kertoi Andorran historiasta, nykypäivästä, luonnosta ja kulttuurista. Saimme siis mielenkiintoista tietoa tästä tuntemattomasta pikkuvaltiosta.

Viikon puolivälissä oli lepopäivä, jolloin tutustuttiin paikalliseen viinitilaan ja Andorran pääkaupunkiin.

Selviytyminen paikoin vaativistakin, korkean paikan vaelluksista, yhdessäolo ja hauskanpito antoivat voimia pimenevään loppuvuoteen ja tulevaan talveen, todettiin yhteistuumin. Reissu antoi myös innostusta ja motivaatiota kuntoiluun ja työkyvyn kohentamiseen jatkossakin.

Tyky-vaellusmatkan järjesti MTK-Karjala.