Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Maakunnan sote-markkinoilla kaksi suurta ja liuta pieniä

8.11.2017 klo 15:35

Tuore selvitys osoittaa, että sote-uudistuksen tavoite kilpailun lisäämiseksi jää Varsinais-Suomessa lääkäripalvelumarkkinoilla vaatimattomaksi, elleivät markkinat houkuttele alalle uusia palveluntuottajia.

Suuret konserniyritykset Mehiläinen ja Terveystalo jakavat markkinat etenkin yksityisillä ortopedian, lastentautien sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoisaloilla. Alan johtokaksikko on ostanut viimeisen vuoden aikana kolmos- ja nelossijoilla olleet kilpailijat.

– Samat kaksi tuottajaa olivat markkinajohtajat myös kaikilla tutkimuksen ja hoidon aloilla fysioterapiaa lukuun ottamatta. Fysioterapiamarkkinat ovat poikkeuksellisen pirstaleiset alalla toimivien lukuisien ammatinharjoittajien vuoksi, selvityksen tehnyt Turun kauppakorkeakoulun projektipäällikkö Riina Hiltunen toteaa.

Sen sijaan sosiaalialalla kilpailua on enemmän ja markkinajohtajat vaihtelevat palvelualojen välillä. Suurten monialayritysten rinnalla toimii myös lukuisia yhdellä palvelualalla merkittävän kapasiteetin toimijoita. Valinnanvapauden lisääntymisen odotetaan sosiaalipalveluissa lisäävän myös palvelujen erilaistumista.

Hiltunen korostaa, että vapailla markkinoilla kukin staattinen tilanne on väliaikainen. Sote-uudistukseen valmistautumien on kentällä jo alkanut, mutta suurin murros on vielä edessä.

– Kenties jopa nykytilaa tärkeämpää on ymmärtää kilpailun dynamiikka ja vaikutusmekanismeja, sillä maakunnan on tulevassa sotessa kyettävä ohjaamaan tätä villihevosta, Varsinais-Suomen sote-uudistuksen muutosjohtaja Antti Parpo toteaa.