Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Luonnon aarteet koruiksi

Mynämäkeläinen Mari Ruohomäki käyttää koruissaan suomalaisia korukiviä ja kierrätyshopeaa.
Mynämäkeläinen Mari Ruohomäki käyttää koruissaan suomalaisia korukiviä ja kierrätyshopeaa.
16.3.2018 klo 08:20

Eettisyys ja ekologisuus ovat kantavana voimana mynämäkeläisen Mari Ruohomäen suunnittelemissa ja valmistamissa koruissa. Materiaaleina ovat suomalaiset korukivet sekä kierrätetty tai ekologisesti kaivettu hopea tai kulta.

Ruohomäellä on ollut toiminimiyritys Namu Jewellery vasta vähän yli vuoden, mutta hänen kivikorunsa ovat jo päätyneet esittelyyn Britannian Vogue-lehdessä.

– Sieltä otettiin yhteyttä, kun olivat löytäneet nettisivuni. Totesivat, että tällainen pohjoinen minimalistinen design sopisi heidän suositeltujen brändien joukkoon, Ruohomäki kertoo iloisesti yllättyneenä.

Yleisesti hän toteaa netin haastavaksi kanavaksi:

– Sinne hukkuu helposti, mutta toisaalta se saattaa avata ihan uusia ja mielenkiintoisia ovia. Ja nettikaupassa asiakas voi olla missä tahansa.

Kansainvälisille markkinoille Ruohomäki tähtääkin, sillä ulkomailla suomalaisen raaka-aineen ja designin arvostus on kotimaata korkeammalla.

Kivi ja siitä tehty koru on Ruohomäelle aarre kahdestakin syystä: itse kivi on metsän aarre, Suomen ikivanhasta kallioperästä syntynyt, ja kun siitä tehdään uniikki koru, se on puhtaan luonnon paras aarre myös kantajalleen.

Yrittäjäksi Ruohomäki ryhtyi rakkaudesta kiviin, mutta myös siksi että haluaa tarjota ihmisille vaihtoehdon, jossa todella toimitaan eettisyys ja ekologisuus edellä.

– Pyrin miettimään ne näkökulmat joka vaiheessa ja etsin aina vaihtoehtoja, miten tehdä ne vielä paremmin.

Kaikki työvaiheet, joita Ruohomäki ei itse tee, hän teettää suomalaisilla yrittäjillä, ja hankkii myös suomalaiset materiaalit. Kulta esimerkiksi on Lapin ekokultaa, joka kaivetaan lapiolla ja erotellaan maa-aineksesta pelkän veden avulla.

– Maailmallahan kultaa kaivaessa käytetään erottamisessa syanidia ja muita myrkkyjä, ja ne saatetaan kipata minne vain, jossa ne saattavat tuhota kokonaisia kyläyhteisöjä.

Ruohomäki muistuttaa, että Suomestakin löytyy timantteja ja rubiineja, joskaan ei samassa mittaluokasta tai laadussa kuin maailmalta.

– Mutta esimerkiksi beryllilouhos Suomessa on. Yleensä kuitenkin suomalainen raaka-aine kuljetetaan Kiinaan hiottavaksi, ja se on ongelmallista ekologisesti tarkasteltuna.

Ruohomäen käyttämät kivitoimittajat ovat pieniä suomalaisia yrityksiä.

– Koska tunnen heidät, tiedän mistä kivi tulee ja miten se on sieltä hankittu, ja voin asiakkaallekin kertoa että tämä tulee sieltä ja sieltä vaaralta.

Koruja neljän lapsen äiti valmistaa kotipajassaan Mynämäessä perheen ehdoilla. Opettajana työskentelevän aviomiehen tuki onkin arjen ja yrityksen pyörityksessä tärkeä.

Mynämäkeläinen perheestä tuli vähän vahingossa. He olivat kesällä käymässä Mynämäessä miehen mummolassa, kuulivat myynnissä olevasta vanhasta talosta, kävivät katsomassa ja ihastuivat.

– Meillä oli tarkoitus rakentaa omakotitalo Turkuun, suunnitelmatkin olivat jo olemassa. Mutta sitten meistä tulikin vanhan talon remontoijia.

Ruohomäen kolme ensimmäistä mallistoa ovat Karu, Jalo ja Silo. Nimet kuvaavat korujen kivien käsittelyä ja muotoa.

– Karu on kivi vasaroituna luonnollisimmillaan, Silo on rummutettu kivirummussa sileäksi ja Jalo on pisimmälle viety, viistehiottu kivi.

Intoa, ideoita ja tulevaisuuden visioita Mari Ruohomäellä riittää. Kevääseen on tulossa pari uutta kivikorumallistoa, ja niiden sivussa hän on ideoinut myös toisen brändilinjan, jota on ollut saatavissa vasta pari viikkoa. Siinäkin aarre löytyy luonnosta.

– Bu.ke -koruissa tehdään luonnonmateriaaleista muotti, ja koru valetaan ekohopeasta, Ruohomäki kertoo ja esittelee muun muassa maksaruohon ja tuijan siemenkodan muotilla valmistettuja koruja.

Sari Honkasalo

Sää