Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Lindeman ei jättäisi vieläkään kaveria

Juhlapuhuja Joni Lindeman sai juttuseuraa Raimo Läksyltä.
Juhlapuhuja Joni Lindeman sai juttuseuraa Raimo Läksyltä.
6.12.2017 klo 16:40

Vesa Penttilä
Porin prikaatin Lounais-Suomen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Joni Lindeman muistutti Maskun itsenäisyysjuhlassa, ettei nuoren tasavallan alkutaival ollut helppo.

– Tammikuun lopulta 1918 alkaen tasavallan kestävyyttä koeteltiin sodalla, jossa kahtiajakautunut kansa taisteli toisiaan vastaan. Sota jätti syvät arvet, joiden parantuminen vei pitkän aikaa. Itsenäisyyden ensimmäisiä vuosikymmeniä värittivät myös ulkopoliittiset haasteet, Lindeman totesi.

Suomen itsemääräämisoikeutta koeteltiin vuosien 1939–1945 sodissa.

– Tällöin kansamme painoi taka-alalle aiemmat erimielisyydet ja puolusti yhtenäisenä vapauttamme mahdollistaen sen, että itsenäisyytemme säilyi eikä maatamme miehitetty sodan lopputuloksena.

Lindeman pohti, mitä itsenäisyys merkitsee nykysuomalaisille.

– Veteraanisukupolvien ansiosta meillä on turvallisuutta. Meillä on luottamusta siihen, että voimme sanoa mielipiteemme, uskoa siihen, mihin oikeasti uskomme ja me voimme elää rauhassa. Itsenäisyys merkitsee lisäksi vapautta. Jokainen saa päättää elämästään ja tehdä omia päätöksiään. Itsenäisyys tarkoittaa myös yhtenäisyyttä. Me olemme yksi kansa taustoistamme huolimatta, Lindeman kuvaili.

Lindemanin mukaan itsenäisyys velvoittaa myös vastuuseen.

– Meillä on runsaasti erilaisia oikeuksia, joista meidän pitää kantaa vastuumme. Jotta me ansaitsemme nämä oikeudet, on meidän myös hoidettava velvollisuudet itseämme, läheisiämme ja maatamme kohtaan. Tällä tarkoitan sitä, että jokainen on velvollinen noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä kotona, koulussa, työpaikalla tai vaikkapa liikenteessä. Jokainen on velvollinen hoitamaan koulunkäyntinsä, opiskelunsa ja työnsä parhaan kykynsä mukaan.

Kaveria ei jätetä -henki on Lindemanin mukaan sitä, ettei kukaan tunne itseään ulkopuoliseksi tai kiusatuksi.

– Siten jokainen suomalainen iästä, sukupuolesta, uskonnosta, etnisestä taustasta tai asemasta riippumatta kunnioittaa parhaiten veteraanisukupolvien uhrauksia itsenäisyytemme ja vapautemme puolesta. Itsenäisyys on siis lisäksi myös tulevaisuutta eli varmuutta jatkuvuudesta ja varmuutta paremmasta huomisesta.

Maskun juhlassa ohjelmassa oli myös kaksi palkitsemista. Paremman Maskun tekijän palkinnon sai Jarmo Virtanen, joka on jo vuosikymmenten ajan toiminut maskulaisessa lentopalloilussa. Vuoden yrittäjäpalkinto luovutettiin Kankaisten Golfpuisto Oy:lle.