Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Klapit pinoon ja liiteriin elokuussa

15.8.2013 klo 11:45

Talvella kaadetut ja keväällä pilkotut polttopuut tulisi saada kuivatuksi ja pinotuksi elokuuhun mennessä. Sen jälkeen lisääntyvät sateet, aamukaste ja viilenevät ilmat estävät puun kuivumisen. Ulkopinossa puut ovat aina enemmän tai vähemmän alttiina sääoloille ja uhkana on laadun heikkeneminen. Kosteat polttopuut ovat alttiita erilaisille lahottajasienille, jotka laskevat puun polttoarvoa ja voivat pahimmillaan aiheuttaa allergiaoireita.

Tärkeintä puupinossa on, että se pysyy pystyssä, sadevesi ei pääse tunkeutumaan pinon sisälle ja että ilma pääsee kiertämään pinon sisällä ja ympärillä. Puupinot kastuvat ylhäältä tulevasta sadevedestä sekä maasta nousevasta kosteudesta. Pinon teko alkaa siksi tukevista aluspuista, joilla alimmat polttopuut nostetaan vähintään 10 cm:n korkeuteen maan pinnasta.

Pinon päihin lyödään pystypuut 7-8 sentin paksuista puista. Puupinoja ei saa sijoittaa kiinni toisiinsa. Ilman on päästävä kiertämään myös niiden ympärillä, varsinkin jos pinot kootaan tuoreista puista.

Siististi ladottuja puupinoja aurinkoisella paikalla on ilo ihailla, mutta pinot kannattaa kattaa yleensä jo elokuun alussa. Katteeksi käy muovi, kevytpressut tai esim. käytöstä poistetut kattopellit. Katteen tulee olla irti pinosta.

Jos pinoat puusi liiteriin, muista että myös siellä ilman tulee päästä kiertämään esteettä pinojen alla, ympärillä ja välissä. Parhaasta liiteristä aurinko pääsee kurkistamaan sisälle. Mitä tiiviimpi ja ahtaampi liiteri on, sitä kuivempia puiden tulisi olla sinne tuotaessa.

Jos seinäpinta on tasainen, varmista ilman kierto sijoittamalla seinän ja pinon väliin esim. ohuet pystyrangat tai rimat. Riittävästä tuuletuksesta liiterin ja ulkoilman välillä tulee huolehtia, jottei seurauksena ole homeongelmaa.

Liisa Harjula Valoniasta

Sää