Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Kanttiini on terveyskeskuksen pullantuoksuinen sydän

Maskun terveysaseman kanttiini on pieni, mutta Merja Lehtisalon mukaan tilassa mahtuu hyvin leipomaan pullat ja munkit.
Maskun terveysaseman kanttiini on pieni, mutta Merja Lehtisalon mukaan tilassa mahtuu hyvin leipomaan pullat ja munkit.
17.2.2017 klo 15:55

Saara Huovinen

Maskun terveyskeskuksessa tuoksuu joka päivä pulla. Kanttiinia yrittäjänä pitävä Merja Lehtisalo saapuu työpaikalleen kello viisi ja pyöräyttää pullat, munkit ja sämpylät valmiiksi muutaman neliömetrin suuruisessa valtakunnassaan. Tiskin taakse mahtuvat juuri ja juuri vesipiste, uuni, astianpesukone ja yksi keittolevy.

– Hyvin tänne mahtuu. Verhon takana on varastotilaa, vaikka joku luuleekin, että keittiö on siellä. Lapset saattavat kysyä, nukunko siellä öisin, Lehtisalo sanoo.

Lehtisalo on kuulunut terveyskeskuksen kalustoon jo 25 vuotta. Kanttiinissa käyvät kahvilla vieressä sijaitsevan laboratorion aamuasiakkaat, jotka ovat kokeiden takia heränneet ilman aamupalaa, ja työntekijät, jotka ostavat kanttiinista evästä työpäiväänsä. Lehtisalolta myös tilataan täyte- ja voileipäkakkuja erilaisiin tilaisuuksiin ja palavereihin.

Moni terveyskeskuksessa asioiva marssii ilmoittautumispisteen jonojen ohi suoraan Lehtisalon pakeille ja kysyy neuvoa, jos ei löydä hoitajaa tai oikeaa osastoa. Vakiasiakkaat uskoutuvat.

– Minulle tullaan juttelemaan murheita, ja kerrotaan mitä ohjeita on annettu ja mitä lääkettä määrättiin. Miniä sanoo, ettei minun kanssani voi lähteä mihinkään, kun kaikki tuntevat.

Työtoverit ja asiakkaat kehuvat kilvan Lehtisaloa koko terveyskeskuksen sieluksi ja sydämeksi.

Kuun lopulla pullantuoksu lakkaa, sillä Lehtisalo jää eläkkeelle. Kunta aikoo laittaa vireille uuden yrittäjän haun, mutta tauko on vääjäämätön.

– Toimintani ei ole liittynyt terveyskeskukseen tai Akseliin mitenkään, vaan teen tätä yrittäjänä. Muut päättävät, jatkuuko tässä kanttiini.

Eläkkeellä Lehtisalo aikoo antaa aikaansa lapsenlapsille ja elää tavallista kotielämää.

– Nukun aamuisin ehkä vähän pidempään kuin neljään asti, hän hymyilee.

Sää