Sivuston kokoversioon
  • Torstai 19.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Yhden naisen käsityöt täyttivät seurantalon salin

Marja Paavanen keräsi käsityönsä näyttelyyn. Yllä oli itse tehty Räisälän puku.
Marja Paavanen keräsi käsityönsä näyttelyyn. Yllä oli itse tehty Räisälän puku.
16.4.2018 klo 18:15

Sari Honkasalo
Harva saisi täyteen seurantalon salin omilla käsitöillään, mutta livonsaarelaiselle Marja Paavaselle se ei tehnyt tiukkaakaan, vaan töitä jäi vielä kotiinkin.

Paavanen piti ensimmäisen oman näyttelynsä Livonsaaren seurantalolla sunnuntaina. Suurin osa töistä on tehty 1970-80 -lukujen vaihteesta lähtien Mynämäen seudun kansalaisopiston piireissä, ja sittemmin myös Naantalin opiston kursseilla ja kotona.

– Kerran oli opistossa juttua, että jos pitäisin näyttelyn ja opettajakin kannusti. Pari vuotta se kiersi ajatuksissa ja nyt toteutui, Marja Paavanen kertoo.

Töiden kirjosta näkee, että monenlaisia kursseja on takana. Kudontapiirissä on tehty muun muassa pöytäliinoja, seinävaatteita, kuultokudoksia ja pyyheliinoja ja perinnepiirissä rekipeittoja ja seinävaatteita.

Töitä on syntynyt myös muun muassa posliinimaalauspiirissä, paperinarukurssilla, nukkekurssilla ja tilkkutyökurssilla.

Uusimpia töitä ovat shaalit ja kirjontatyöt. Kirjontaa on monissa pöytäliinoissa, muun muassa 70-vuotislahjaksi saadussa liinassa, joka ehti hetken odottaa kaapissa ennen kuin Paavanen päätti mitkä värit siihen kirjoo.

– Käsitöiden tekeminen on rentouttavaa, siinä ei tarvitse paljon mitään ajatella. Kirjonta on ehkä se mieluisin ja talvisin olen aika paljon viihtynyt kangaspuiden ääressä, hän kertoo.

Kangaspuita on kotona kolmet, joten töitäkin on usein työn alla useampia.

Paavanen toteaa, että vasta näyttelyyn valmistautuessaan ja laatikoita esiin kaivaessaan hän itsekin hoksasi, miten paljon töitä on.

–  Nyt en oikein tiedä mitä näillä tekisi, osa on tietysti ollut käytössä ja vieläkin niitä tarvitsen. Joku näyttelyssä niiden ostamisestakin kyseli, mutta eivät ne ainakaan toistaiseksi vielä myynnissä ole.

Näyttely oli vain yksipäiväinen, mutta onnistunut:

– Mukavasti kävi porukkaa ja muutamat olivat tulleet kaukaakin.