Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Runot ja akvarellit puhuvat luopumisesta

Tiltu Nurmisen ja Satu Haapalan yhteistyö alkoi sattuman sanelemana.
Tiltu Nurmisen ja Satu Haapalan yhteistyö alkoi sattuman sanelemana.
10.11.2016 klo 14:30

Saara Huovinen

Lemun kirjastossa on marraskuun ajan esillä lemulaisen Satu Haapalan runoja ja nousiaislaisen Tiltu Nurmisen akvarellimaalauksia. Näyttely liittyy parhaillaan meneillään olevaan Turun Runoviikkoon, jonka teema tänä vuonna on matka.

– Tapasimme sattumalta keväällä, kun Satu tuli käymään näyttelyni avajaisissa täällä kirjastossa. Aloimme jutella ja huomasimme, että meillä on paljon yhteisiä ajatuksia. Molemmat tuomme alitajunnan syvyyksiä ja tiedostamattomia juttuja pintaan, Nurminen kertoo.

Näyttelyssä on esillä kuvasta ja runosta muodostuvia pareja, jotka löysivät toisensa yhteisen prosessin kautta. Värikylläisissä maalauksissa höyhenet ja lehdet leijuvat virran tai tuulen mukana, ja runoissa kaikuu luopumisen haikeus. Näyttely sai nimekseen Matka toiseen maailmaan, mikä voi viitata kuolemaan tai vaikkapa haaveiden maailmaan.

– Runoja on kaikista viidestä runoteoksestani, mutta joukossa on myös uusia. Luopumisen teemaan ei johdattanut mikään dramaattinen tapahtuma, vaan ehkä se on tämä ikä. Esikoislapsi muuttaa kohta kotoa, ja omakin elämä on rajallinen, Turun ammattikorkeakoulun viestintävastaavana työskentelevä Haapala sanoo.