Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Polynesian prinsessa paattiretkellä

Disneyn animaatiossa kotikylän pelastustehtävä pannaan teinityttö Vaianan ja puolijumala Mauin harteille.
Disneyn animaatiossa kotikylän pelastustehtävä pannaan teinityttö Vaianan ja puolijumala Mauin harteille.
17.2.2017 klo 11:00

Elokuvat

Disneyn uusin musiikkifantasiaseikkailukomedia-animaatio (huhhuh) Vaiana kiepsauttaa suomalaiskatsojan toiselle puolelle palloa, Tyynenmeren Oseanian saaristoon, heimokokon hehkuun ja lannevaatteiden huiskeeseen.

Lintukotomaista Motunuin saarta kohtaavat ankeat ajat, kun ympärillä oleva luonto lakkaa antelemasta elintärkeitä antimiaan. Heimopäällikköpapan vastusteluista huolimatta teini-ikäinen Vaiana lähtee avomerelle päämääränään pelastaa vaikertava väkensä.

Tytölle oppaaksi paattiin pamahtaa puolijumala Maui, jonka tuhat vuotta aiemmin tekemä hyväsydäminen varkaus on itse asiassa koko kimurantin sopan alkusysäys. Kaksikon on kierrettävä ilkeän laavademonin metkut, jotta muinainen taika saataisiin valjastettua kotisaaren pelastukseksi.

Vaiana on tarinallisilta peruspilareiltaan ääriperinteikäs, muinaisista myyteistä ja muusta menneiden satuilusta ammentava sankarikeskeinen matkakertomus. Se sisältää kaikki seikkailusopan luottomausteet eli esimerkiksi viisaan opashahmon, kaiken pahan kukistavan elämäneliksiirin ja päähenkilön henkisen kasvukaaren.

Perinteiseen tarinamalliin tukeutuminen on kuitenkin ansioksi, kun siihen osataan sopivissa määrin sirotella myös kaikkea odottamatonta tai ainakin raikasta. Disneyn animaatio on visuaalisesti häikäisevä ja suomennokset ovat laulujakin myöden huoliteltuja.

Vaianassa verhotaan viihteeseen jonkinlaista ajankohtaista ympäristötiedostavuutta ja tökitään katsojaa tajuamaan, että aivan kaikkea ei kannattaisi ottaa itsestäänselvyytenä. Vaiana on myös loistokas lisä nykyanimaatioiden tummaihoisten tyttösankarien vielä harvalukuiseen rivistöön.

Moana-nimellä muualla maailmassa julkaistu elokuva koki Euroopassa ennen julkaisuaan äkillisen nimenvaihdoksen, sillä lastenanimaatiota ei haluttu yhdistettävän samannimiseen italialaiseen aikuisviihdetähtöseen.

Vaiana ensi-illassa Uudenkaupungin Kuvalassa ja Turun Finnkinossa perjantaina 17.2. sekä Vehmaan Kuva-Tähdessä sunnuntaina 19.2.

Artturi Raukunen

Sää