Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Lomalennolle lähdetään nyt U:gin rannasta

Käsikirjoittaja-ohjaajapari Pentti ja Raija Nokkala esittelevät, kuinka haitaribussi aukeaa pienelle näyttämölle.
Käsikirjoittaja-ohjaajapari Pentti ja Raija Nokkala esittelevät, kuinka haitaribussi aukeaa pienelle näyttämölle.
19.6.2017 klo 11:40

Teija Uitto

Lomalennolle voi lähteä tänä kesänä niinkin läheltä kuin Uudenkaupungin vierasvenesataman naapurista.

Teatteriryhmä Lentävä Lokki esittää rantateatterissaan Loma-näytelmää, jonka kantaesitys nähtiin jo helmikuussa Uudenkaupungin teatterissa. Näytelmää esitettiin keväällä 20 kertaa.

Käsikirjoittaja-ohjaajapari Raija ja Pentti Nokkala uskovat silti, että rantateatterin katsomo täyttyy.

– Osa katsojista haluaa tulla katsomaan, miten näytelmä muuttuu pienemmissä tiloissa, ja onhan se erilainen. Pienellä näyttämöllä vaihdot ovat sähäköitä, Raija Nokkala sanoo.

– Aina tulee myös uusia katsojia sekä niitä uskollisia, jotka käyvät joka kesä teatterissamme.

Loma-näytelmä pohjaa 1970-luvulla suositun Risto Jarvan, Kalervo Kukkaisjärven ja Jussi Kylätaskun elokuvan tarinaan. Innsbruckin talviolympialaisiin vuonna 1976 menossa ollut Aimo eksyy vahingossa väärään lentokoneeseen ja löytää itsensä suksineen ex-vaimon vaatematkalaukun ja tyhjien taskujen kanssa Rhodokselta.

Nokkalat ovat paitsi muokanneet elokuvan teatteriin sopivaksi myös höystäneet sitä uusilla henkilöhahmoilla.

– Kun monet teatterit keskittyvät Suomen 100-vuotisjuhlavuonna sota-aiheisiin ja lottanäytelmiin, me halusimme tehdä näytelmän, joka kertoo viime vuosikymmenistä ja jossa juhlitaan Suomea kertomalla suomalaisista.

Henkilöhahmot ovatkin hyvin herkullisia – ja kaikille tuttuja. Apuhoitaja Valma Halme elää lomalla unelmaansa, portinvartija Ossi Supinen hakee romanssia ja toimittaja Marjukka Notkola pyrkii eroon kaikista miehistä.

Jokainen on lähtenyt matkalle eri odotuksin ja siitäkös se hauskuus syntyy.

Näytelmässä ollaan ihan lomalla. Osin se johtuu Nokkaloiden työmenetelmästä, sillä pariskunta kertoo kirjoittavansa näytelmät aina lomareissuillaan.

– Ulkomailla pystyy keskittymään täysillä, ei tule ulkopuolelta mitään häiriöitä, Pentti Nokkala toteaa.

Nokkaloiden lomailu on siis työntäyteistä, mutta silti mukavaa.

– Kerran olimme Madeiralla kaksi viikkoa ja lähes joka päivä satoi. Meistä se oli silti aivan ihana loma. Kävelimme pienen pätkän ja poikkesimme taas johonkin kahvilaan tai baariin kirjoittamaan, Raija Nokkala kuvailee.

Yleensä lomalaisille hyvä loma tarkoittaa kuitenkin ihan jotain muuta: aurinkoa ja täydellistä rentoutumista. 1970-luvulla kun etelänlomamatkat olivat vielä superkalliita, matkailijoiden odotukset olivat erityisen suuria.

– Kaiken piti onnistua täydellisesti.

Teatteriryhmä Lentävä Lokki esittää 28.6. alkaen, miten loma sitten yleensä oikeasti meni. Esityksiä on kaikkiaan kymmenen, viimeinen 26.8.