Sivuston kokoversioon
  • Maanantai 29.5.2017
  • Haetaan nimipäiviä

Kasvimarkkinat Mynämäessä

Varjonäkki.

Mynämäessä pidetään lauantaina 27.5. klo 10–13 perinteiset keväiset kasvimarkkinat S-Marketin pihalla. Tarjolla on puiden, pensaiden sekä perennojen taimia, mukana myös erikoisuuksia. Puuvartisia ainakin Saleniuksen taimiston kasvattamia vähemmän tunnettuja vaahteroita, tammia sekä muita harvinaisuuksia.

Perennapuolella löytyy muun muassa erilaisia kylmänkukkia (Pulsatilla), haarahietaliljaa (Anthericum ramosum) ja monenlaisia pienikasvuisia esikoita (Primula). Trilliumeja eli kolmilehtiä löytyy muutama valkoinen ja punainen. Sinikukkainen Jeffersonia eli varjonäkki on jo kukkansa pudottanut, kun on melko aikainen kevään kukkija.

Puhtaanvalkoinen kerrottu lumikki (Sanguinaria canadensis Multiplex) on ollut varsin kysytty aikaisempina vuosia, nyt sitä on taas saatavilla. Kamsatkan pikarinlijaa löytyy sekä tummana että harvinaisena keltaisena. Myynnissä on myös pioneja, kesäkukkia ja amppeleita. Erikoisempia saniaisia tulee Virosta.

Myöskin hyötykasvien taimia löytyy, kuten erilaisia tomaatteja sekä yrttejä.

Kasvimarkkinat järjestää Lounais-Rannikon Erikoiskasvit ry.

Ellinoora esiintyy Merefesteillä

Uudenkaupungin kaupunki tarjoaa Ellinooran konsertin paikallisille nuorille.

Uudenkaupungin kaupunki järjestää 400-vuotisjuhlansa kunniaksi kesäisen puistokonsertin nuorille lauantaina 10.6. klo 21 alkaen. Konsertti kestää noin tunnin.

Konsertti järjestetään kaupunginlahden rannalla Merefesti-alueella Sirkuskentän ja Leijonapuiston alueella. Tapahtumaan on vapaa pääsy uusikaupunkilaisille peruskoululaisille, lukiolaisille ja Novidan opiskelijoille. Lapset ja nuoret saavat yhden henkilökohtaisen vapaalipun ja 1.–7.-luokan oppilaille annetaan myös yksi huoltajan vapaalippu.

Liput voi noutaa nimellään Yhteispalvelupiste Passarista (Rauhankatu 4 ). Passarin aukioloajat 31.5 asti klo 9-17 ja 1.6 alkaen klo 9-16.30. Henkilöllisyys pitää todistaa esimerkiksi Kela-kortilla. Lippuja jaetaan 12.5.–8.6.

Lippu vaihdetaan rannekkeeksi Merefesti-lipunmyyntipisteessä, Sorvakon rantatie, lauantaina 10.6. klo 15–21.

Konsertissa esiintyy mm. Rakkauden kesä ja Elefantin paino -hiteistään tunnettu Ellinoora.

Ellinoora on 23-vuotias uuden sukupolven pop-artisti. Hän herätti levy-yhtiöiden kiinnostuksen poikkeuksellisella äänellään vuonna 2011 ja solmi levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa tuolloin vasta 17-vuotiaana.

Laulaja-lauluntekijä Ellinoora nousi koko kansan tietoisuuteen hitillään Carrie, joka nousi niin Spotifyn kuin radioidenkin soittolistojen kärkeen. Keväällä 2016 julkaistu Leijonakuningas räjäytti lopullisesti potin. Syyskuussa 2016 julkaistu Elefantin paino sai heti suuren suosion ja nousikin Spotifyssa sijalle 1. Kaikki nämä kappaleet ovat myynti- ja kuuntelumäärillään ylittäneet platinarajan. Debyyttialbumi Villi lapsi julkaistiin viime syksynä. Albumi on myynyt platinaa ja saanut ylistystä monelta eri suunnalta. Upea vuosi toi mukanaan tämän kaiken lisäksi neljä kappaletta Emma-ehdokkuuksia.

Suurleiri kesällä Kustavissa

Vakka-Suomen vapaa-aikajaoston Väksön-toimintaleiri järjestetään Kustavin Lomavalkamassa 27.–29.6.

Leiri on suunnattu kaikille Vakka-Suomen alueen vuosina 2005–2007 syntyneille tytöille ja pojille. Leirityöryhmän muodostaneet vapaa-aikasihteerit Elina Alvoittu Taivassalosta, Maritta Jalonen Kustavista ja Suvi Valtonen Vehmaalta ovat työstäneet leiriohjelmaa. Tänä vuonna uutuutena on muun muassa kuplafutista. Lisäksi ohjelmassa on ainakin kalastusta, kädentaitoja, valokuvasuunnitusta, uintia ja saunomista.

Vakka-Suomen vapaa-aikajaosto on järjestänyt leiriä jo yli 30 vuotta. Leiri järjestetään vuorovuosin eri kunnissa.

Leiriläiset majoittuvat omassa tai kaverien teltassa. Ilmoittautuminen jatkuu 19.5. asti omaan kotikuntaan.

Paikat täytetään kiintiöiden mukaan kunnittain. Lisätietoja saa oman kunnan vapaa-aikatoimistoista.

Pyheellä ollaan valmiina kesätorikauteen

Pyheen Seudun Kylät ry:n hallitus kokoontui kyläkaupalle suunnittelemaan tulevan kesätorin ohjelmistoa.

Sari Honkasalo
Pyheen Kylätori Mietoisissa Kustavintien varressa on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan. Toritoimintaa ylläpitävä Pyheen Seudun Kylät ry on valmistautunut tulevaan kauteen muun muassa suunnittelemalla toritunnelmaan sopivaa ohjelmaa.

Kesätorin viralliset avajaiset pidetään perjantaina 5.5. klo 15. Avajaispuheen pitää Mynämäen kunnanjohtaja Seija Österberg.

Pyheen kesätori on avoinna siitä eteenpäin perjantaisin klo 15–18, mutta liha- ja kala-auto ovat paikalla jo aiemmin, kertoo Timo Sunnari.

– Yhteydenottoja on tullut uusiltakin myyjiltä. Tuntuu että myyjiä on tulossa enemmän kuin on odotettu, ja kaikille pyritään löytämään tila, oman paikkakunnan myyjät tietysti etusijalla. Olemme hankkineet uuden teltan, jotta saadaan kaikki katon alle, ja myös parkkipaikkaa on tarkoitus laajentaa, Sunnari kertoo.

Tarjolla tulee olemaan kesän mittaan myös kesätoritunnelmaan sopivaa ohjelmaa, kuten torvisoittoa, haitarimusiikkia ja kuorolaulua.

– Tavoite on, että joka kerralla olisi jotakin ohjelmaa. Suuren suosion saavuttanut karaokekin tullaan jonakin perjantaina pitämään.

Nousteprassin kevätkonsertti uuden kapellimestarin vetämänä

Nousteprassi harjoitteli sunnuntaista kevätkonserttia uuden kapellimestarinsa Iina Loposen kanssa. Hänen vieressään konsertin solistit Jari Koivisto ja Jere Vilkkinen.

Sari Honkasalo
Puhallinorkesteri Nousteprassi pitää perinteisen kevätkonserttinsa Nousiaisten Kalliopohjalla sunnuntaina 23.4. klo 14. Luvassa on vanhaa tuttua ohjelmistoa mutta myös uusia tuulia, sillä orkesteri on tammikuussa saanut uudeksi kapellimestarikseen Iina Loposen.

27 vuotta Nousteprassin kapellimestarina toiminut Ilkka Auranenkaan ei ole orkesteria jättänyt, vaan siirtyy soittajien joukkoon, ja tarttuu konsertissa niin klarinettiin kuin tenorisaksofoniin.

Iina Loponen otti tehtävän mieluusti vastaan, sillä hän on itsekin Nousteprassin kasvatteja.

– Kunniatehtävältä tämä tuntuu, Ilkan saappaisiin astuminen on iso asia. Oman tyylini tietysti tähän tuon, ja toivon että soittajat ja yleisö ottavat hyvin vastaan. Kaikkea ei ole tarkoitus vetää uusiksi, vaan edelleen pidetään ohjelmistossa tuttujakin kappaleita, joita on prassilta totuttu kuulemaan, Loponen kertoo.

Hän on koulutukseltaan musiikkipedagogi ja soitonopettaja instrumentteinaan klarinetti ja saksofoni.

Taivassalon yhtenäiskoulussa yläkoulun musiikinopettajana työskentelevä Loponen opettaa ja johtaa nuorempien soittajien orkestereja Vakka-Suomen musiikkiopistossa, sekä opettaa Turun Metsänkävijäin soittokunnassa.

Nousteprassin kevätkonsertin Iina Loponen on koonnut Suomi 100-juhlavuoden teeman mukaisesti kokonaan suomalaisella ohjelmistolla.

– Ikivihreitä mutta myös modernimpaa puhallinorkesterille tehtyä musiikkia, ja myös nuorempia säveltäjiä halutaan tuoda esille. Ajatuksena on ollut, että ohjelmasta löytyy mielenkiintoista kaikenikäisille.

Konsertin solisteina toimivat Jari Koivisto ja Jere Vilkkinen, jotka molemmat ovat ennenkin tehneet yhteistyötä Nousteprassin kanssa. Solistina on myös prassin oma soittaja, saksofonisti Mirja Hannula, joka esittää balladin elokuvasta Klaani.

Konsertin ohjelman yhtenä erikoisuutena Loponen mainitsee Lauri Tähkän uuden kappaleen Minun Suomeni.

– Mentiin läpi harmaan kiven ja saatiin luvat siihen. En tiedä ovatko sitä muut puhallinorkesterit ennen esittäneet eli saattaa siis olla kappaleesta ensiesitys puhallinorkesterisovituksena, Loponen pohtii.

Kappaleen on Nousteprassille sovittanut Upi Laaksonen ja sen esittää Jere Vilkkinen.

Naantalilainen Jari Koivisto jäi eläkkeelle Laivaston soittokunnasta 2011, ja toimii nyt muusikkona siviilissä.

– Laulan ja soitan saksofonia Sunset-tanssiorkesterissa. Kierrämme lavoilla ympäri Suomea ja paljon myös laivoilla, Koivisto kertoo.

Nousiaislainen Jere Vilkkinen on päätoiminen muusikko, joka on mukana kolmessa kokoonpanossa: FBI Beat soittaa tanssimusiikkia, The Youngers on rautalankabändi ja Adio -lauluyhtyeessä on mukana vuoden 2015 tangofinalisteja.

Nostalgiatanssit aloittavat Kyläkimaran yleisötapahtumat

Mynämäen Kyläkimaran tapahtumat tunnistaa yhtenäisistä julisteista, esittelevät Kari Mäkelä (vas.), Minna Hautio ja Lauri Numminen.

Sari Honkasalo
100-vuotiasta Suomea Mynämäessä juhlistavat Kyläkimaran isommat yleisötapahtumat aloittaa lukion juhlasalissa keskiviikkona 26.4. klo 17–21 pidettävät Nostalgia-tanssit. Kaikille avoimet maksuttomat tanssit järjestää Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys.

Tanssiorkesterin solistina esiintyy paikkakunnan oma humppamestari Hannu Verta, ja lavalla kuullaan myös Leila Marttilaa ja Heikki Sikilää.

– Ohjelma koostuu kappaleista eri vuosikymmeniltä sotien jälkeiseltä ajalta, kertoo Lauri Numminen.

Koska parhaillaan vietetään myös Liikunnan Unelmavuotta 2017, fysioterapeutti Tomi Miehelä kertoo tilaisuuden aluksi ikäkausiliikunnasta.

– Tosiasiahan on, että viidesosa eläkkeellä olevista ei juurikaan liiku. Nostalgia-tansseista on hyvä lähteä toteuttamaan liikuntaa ja tehdä siitä elämäntapa, Numminen ehdottaa.

Tanssien väliajalla on puffetissa ostettavissa kahvia ja arpoja.

– Nostalgia-tansseissa kaikki pääsevät taas kokemaan, mitä mukavia yhdessäolon hetkiä iltamissa saa. Ja kun hankkeen tavoitteena on yhteisöllisyydenkin lisääminen, tanssit ovat hyvä tapa sopia treffit seuraavaan Kyläkimaran tapahtumaan, muistuttaa Minna Hautio.

Kyläkimaran järjestävät Mynämäen kylät yhteistyössä yhdistysten kanssa. Kunta on tukenut hanketta avustuksesta, joka on suunnattu yli 65-vuotiaiden toimintakykyä ylläpitävään toimintaan. Siksi yli 65-vuotiaat ovat Kyläkimaran tapahtumissa vip-henkilöitä eli heille kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia. Toimintaan ovat kuitenkin tervetulleita kaikenikäiset, ja osa tapahtumista on muutoinkin kaikille ilmainen.

– Ensimmäinen tapahtuma järjestetään keskustassa, sitten lähdetään kiertämään kyliä. Jos tarvitsee apua kyydityksessä, kussakin kylässä on yhteyshenkilöitä, jotka auttavat saamaan kyydin, kertoo Kari Mäkelä.

Mynämäessä seitsemäs energiakävely

Mynämäen keskusta-alueella järjestetään torstaina 27. huhtikuuta klo 18–20.30 energiakävely, jossa tutustutaan kiinnostaviin uusiutuvan energian kohteisiin.

Kävely lähtee HaNi-hallin pihalta ja reitti kulkee As Oy Naurisluhdan maalämpökohteen sekä Hanna ja Timo Pyhärannan tilan aurinkovoimalan ja Urheilu Marttilan sähköpyörätutustumisen kautta Osuuspankin talossa olevaan kunnanvaltuusto saliin.

Iltaa jatketaan siellä kahvien ja kävelyn palautteen merkeissä, ja keskustellaan uusiutuvan energian näkymistä. Paikalla ovat Kalliokaivo Oy:n ja ja Aurinkosähkötalo Eurosolar Oy:n edustajat.

Jo seitsemännen kerran tehtävän kävelyn järjestää Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys yhdessä Hinku-hankkeen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tavoitteena on välittää tietoa siitä, miten jokainen onnistuu halutessaan pienentämään hiilijalanjälkeään: esimerkiksi vaihtamalla maalämpöön, hankkimalla aurinkopaneelit kotiin tai mökille ja kulkemalla sähköpyörällä töihin.

Mynämäessä järjestetyt energiakävelyt ovat lisänneet kiinnostusta uusiutuvan energian investointiin. Energiakävelyissä pääsee tutustumaan erilaisten kohteiden energiaratkaisuihin.

– On ihan eri asia kuulla kokemuksia käyttäjiltä kuin kysyä rautakaupasta tai katsoa netistä, muistuttaa pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Numminen.

Tapahtuman idea on lähtöisin Brittein saarilta, josta sen on Suomeen tuonut Kuluttajatutkimuskeskuksen Eva Heiskanen. Suomeen muokatussa versiossa tapahtuman nimi Open Homes on muuttunut muotoon, Energiakävely. Suomessa tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2011 Mynämäen keskustassa.

Mynämäen kunta on ollut mukana Hinku-hankkeessa vuodesta 2007. Hankkeen ensimmäisen neljän vuoden aikana Mynämäen alueen kokonaispäästöt ovat vähentyneet 14 % vuoden 2007 lähtötasosta. Lopullinen tavoite on 80 % vuoteen 2030 mennessä.

Huomattavin tekijä päästövähennyksiin on alueella ollut öljylämmityksen vaihtaminen muihin lämmitysmuotoihin.

Lisätietoja kävelystä voi kysellä Lauri Nummiselta, puh. 040-7519880 tai lauri.numminen@lh.mynamaki.fi.

Kitaristi Ilkka Turta Nousiaisten kirkossa

Kitaristi Ilkka Turta konsertoi Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkossa keskiviikkona 5.4. kello 19.

Ilkka Turta (s.1987), aloitti kitaransoiton opiskelunsa vuonna 1997 Matti Sillanpään johdolla ja siirtyi vuonna 2004 Turun seudun musiikkiopistoon Risto Vuorisen oppilaaksi. Vuonna 2006 Turta aloitti opinnot Turun Musiikkiakatemiassa, jossa hänen opettajinaan toimivat Timo Korhonen, Jyrki Myllärinen ja Ismo Eskelinen. Turusta hän valmistui musiikkipedagogiksi keväällä 2012, jonka jälkeen suoritetuksi on tullut vielä musiikin maisteritutkinto vuosina 2013–2015 Belgialaisen Raphaella Smitsin johdolla. Tämän lisäksi Turta on osallistunut mm. Ricardo Gallenin, Marcin Dyllan ja Zoran Dukicin mestarikursseille.

Kotimaan lisäksi Turta on konsertoinut mm. Pietarissa, Lontoossa, Brysselissä, Ateenassa ja Tallinnassa. Turtan ohjelmisto sisältää keskeistä kitarakirjallisuutta renessanssista nykypäivään.

Kamarimusiikin saralla Turta on vaikuttanut esimerkiksi kitaraduo Autio ja Turtan jäsenenä kumppaninaan kitaristi Kalle Autio, sekä tämän lisäksi kitaratriossa Elise & Her mans, joka mm. kantaesitti Tapio Nevanlinnan kappaleen Hitaita rakeita keväällä 2012 osana Euroopan-kiertuettaan.

Klassisen musiikin lisäksi Turta on toiminut Kaikukasti proggae-yhtyeessä ja kokemusta löytyy myös teatterimuusikkoudesta sekä perinteisen teatterin että nukketeatterin saroilta.

Turun AMK on julkaissut nuottikokoelman Turtan sävellyksistä ja levy-yhtiö MSR-Classics hänen debyyttialbuminsa. Sävellystä hän on opiskellut vuosina 2013–2015 maisteritutkintonsa yhteydessä Luc Van Hoven johdolla, Leuvenin Lemmensinstituutissa.

Nousiaisten konsertissa kuullaan kitaramusiikkia Johann Sebastian Bachilta (1685–1750) ja Toshio Hosokawalta (1955–). Konsertin järjestää Nousiaisten seurakunta ja siihen on vapaa pääsy.

Nousiaisissa huhtikuussa

Huhtikuun ajan Raision työväenopiston kevätnäyttely kirjaston galleriatilassa. Kirjaston lastenosastolla perhepäivähoidon Peukaloisten pääsiäisnäyttely, Moisiontie 17

Ti 4.4.klo 10 Eläkeliiton tietokone-nettikerho kirjastossa. Aiheena on valokuvien siirto kamerasta ja puhelimesta tietokoneelle.

Su 9.4. klo 14 Nousiaisten seurakuntakodilla esitelmä: everstiluutnantti ja sotahistorioitsija Ilmari Hakala: Nuoren itsenäisyyden puolustus. Kahvitarjoilu. Järjestää Nousiaisten Karjalaseura.

Ke 19.4. klo 9.30 satutunti kirjastossa.

Pe 21.4. klo 17.30 Lukupiiri kirjastolla klo 17.30.

Su 23.4. Tevavuoren polkuretki. Lähtö klo 9–11 Tryykin aitalta, Maskuntie 30. Pysäköinti viereisen päiväkodin pihalla. Reittien pituudet: Pikkulenkki 2,5 km, Uunisvuoren reitti 5 km ja Tevaruoren reitti n. 10 km. Paluu Vuorenpään laavulle, jossa myynnissä erilaisia tuotteita. Retki kuuluu Yhdessä polkuretket -ryhmään. Järj. Kuhankuonon Latu ja Polku ry. Tiedustelut puh. 040 777 5980.

Ke 26.4. Novellikoukku kirjastolla klo 10. Novelleja kuunnellen voi tehdä omaa käsityötä tai tehdä kirjaston lukupeittoa. Kahvit.

Wirmo-Seuralla esitelmä paikannimistä

Metsänhoitaja Ilmari Kosonen on paneutunut vanhaan luonto- ja luonnonkäyttösanastoon, myös ruotsinkieliseen.

Mynämäen kotiseutuyhdistyksen Wirmo-Seuran kevätkokous ja kokousesitelmä pidetään Mynämäen Osuuspankin kokoustiloissa keskiviikkona 29.3. klo 18 alkaen. Esitelmässä kuullaan tietoa vanhoista paikannimistä.

Metsänhoitaja Ilmari Kosonen on perehtynyt vanhaan paikannimistöön toimiessaan luontovaellusten oppaana Itä-Suomessa.

Hän on ainoa paikannimien tutkija Suomessa, joka on huomannut, että vanhoja paikannimiä voi avata perehtymällä viron sanastoissa edelleenkin oleviin sanoihin, joita esiintyy Suomen paikannimissä aivan outoina sanoina. Jopa sukulaiskieli unkarin sanastoihin perehtymällä avautuvat eräät merkittävät, nyt meille oudot, selittämättömiksi jääneet paikannimet.

Kosonen tuo esiin, että Suomen kaksikielisen historian peruina kaikkialla Suomessa on myös runsaasti ruotsinkieltä paikannimissä.

Esimerkkeinä nimet *Mynälaht*i ja *Mynämäki*, joissa nimissä on ruotsin sana /*mynne*/, sillä Mynälahti on kahden joen 'jokisuun lahti' ja siitä alkuosa *Mynä*- noihin nimiin, kieliprofessoreille liian vaikeaksi jääneenä sanana.

Mynälahti on 'jokisuun lahti' ja Mynämäki on 'jokisuun mäki'. Ja kun Mietoisten nimi nimen takana on sana *miede *'niitty', tarkoitti jo vuonna 1567 asiakirjoissa ollut nimi *Mynemedh härad* 'jokisuun niityn kihlakuntaa'.

Sibelius Inspiration -multimediakonsertti Mietoisissa

Jussi Makkonen johdattelee Sibeliuksen pariin.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian tarjoilevat koko perheelle suunnatun Sibelius Inspiration -multimediakonsertin Mietoisten kirkossa suomalaisen kulttuurin päivänä, tiistaina 28.2. klo 18.

Konsertti on Suomi 100 vuotta teemaan liittyvä elämyksellinen luontomatka Jean Sibeliusta inspiroineeseen maailmaan. Konsertissa yhdistyvät Sibeliuksen ajaton musiikki sekä Aira Vehaskarin konserttia varten kuvaamat videot. Konsertissa kuullaan Sibeliuksen tunnetuimpia sävellyksiä, jotka on sovitettu sellolle ja pianolle. Mert Otsamo on suunnitellut taiteilijoiden esiintymisasut inspiraationaan Suomen luonto.

Konsertissa yleisö sukeltaa Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliusta inspiroineeseen maailmaan musiikin, videoiden, lavastuksen, äänten ja valojen keinoin. Niiden kautta yleisö pääsee muun muassa Ainolan (Sibeliusten kodin) puutarhan kukkaloistoon, taianomaiseen sammalmetsään ja Kolin huipulle ukkosmyrskyn keskelle.

Sibelius Inspiration – multimediakonsertti on jatkoa jo vuosia jatkuneelle musiikkikasvatustyölle Suomessa ja ulkomailla. Sellisti Jussi Makkosen käsikirjoittamat tarinalliset Sibelius-konsertit ovat tavoittaneet Suomessa vuodesta 2010 alkaen yli 400 000 lasta ja nuorta. Saman aamu- ja iltapäivän aikana siitä pääsevät nauttimaan myös Mynämäen koululaiset Laurin Tavastilan kouluilla.

Multimediakonsertin maailman ensi-ilta oli Yhdysvalloissa New Orleansin Orpheum-teatterissa 27.9.2015. Tammikuussa 2017 alkoi Makkosen ja Azezianin laaja Sibelius Inspiration -konserttikiertue, joka vie taiteilijat muun muassa Yhdysvaltoihin, Etelä-Amerikkaan ja useisiin Euroopan maihin.

Konsertin kesto on noin 1 tunti 15 minuuttia ja sen järjestää Mietoisten kappeliseurakunta. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelmia voi ostaa ovelta.

Nukketeatteria U:gin kirjastossa

Satutunnilla Uudenkaupungin kirjastossa torstaina 2.3. nähdään nukketeatteria ja pöytäteatteria. Legendaariset kirjastonaiset, kunnon vanhanajan satutädit Ritva Kolho ja Kaisa Liukkonen, esittävät lapsille sadut Kolme pukkia sekä Popsi, popsi porkkanaa.

Satutädit ovat tehneet satutunteja kirjastoissa jo 1970-luvulta lähtien ja johtaneet lastenosaston toimintaa sekä koko kirjastotointa Uudessakaupungissa. Satuilun lisäksi tädit ovat eläkevuosinaan julkaisseet lukuisia Uudenkaupungin historiasta kertovia teoksia.

Satutunti alkaa klo 9.30 ja se kestää noin 40 minuuttia. Vapaa pääsy.

Runoa ja laulua Rymättylässä

Rymättylän pitäjätalo Aahollissa järjestetään pieni suomalaisen runon ja laulun iltahetki Kalevalanpäivänä tiistaina 28.2. kello 19.

Ryhmä paikallisia harrastajia lukee valitsemiaan tekstejä ja välillä lauletaan yhteisesti. Kyseessä ei ole matinea vaan kunnianosoitus suomalaiselle luovuudelle Kreeta Haapasalosta Heli Laaksoseen. Valittujen tekstien kirjo on yhtä kuin 12 lukijaakin ja niitä yhdistävät Reijo Pajamon kokoamasta laulukirjasta Lehti puusta variseepi poimitut laulut.

Kokoomus Mynämäen torilla

Mynämäen kokoomuksen toritapahtuma pidetään lauantaina 18.2. klo 10–14.

Mynämäen kokoomus etsii kuntavaaliehdokkaita ja kuuntelee kuntalaisia ajankohtaisissa asioissa nuotion äärellä Mynämäen torilla. Mukana uusia ehdokkaita sekä nykyisiä paikallisia päättäjiä.

Tarjolla on makkaraa ja kahvia.

Teatteriretki Mynämäestä U:kiin

Wirmon martat järjestää kaikille avoimen teatteriretken Mynämäestä Uudenkaupungin teatteriin katsomaan Lomaa perjantaina 24.3. klo 19. Linja-auto lähtee Mynämäen linja-autoasemalta klo 17.45 ja Pyheltä 17.55.

Näytelmä kertoo seitsemänkymmentäluvun suomalaisista ummikoista lomalla. Loma perustuu Risto Jarvan ohjaamaan elokuvaan, ja sen on käsikirjoittaneet Raija ja Pentti Nokkala. Pankkivirkailija Aimo Niemi pääsee kauan odotetulle lomalle, mutta päätyy väärään maahan ja joutuu jakamaan hotellihuoneen naisen kanssa, joka on tullut lomalle hakemaan etäisyyttä kaikkiin miehiin.

Ilmoitauttuminen 24.2. mennessä 0400-352 490 tai maija-lotta.vauramo@arvoputki.fi.

Mynämäessä viritellään aurinkopaneelien yhteishankintaa

Aurinkoenergiatilaisuudessa Mynämäessä 23.2. puhuvalla Pekka Myllymäellä on jo muutaman vuoden kokemus maastoon asennettujen aurinkopaneelien energiatuotosta.

Mynämäessä toteutettiin vuonna 2013 iso aurinkopaneelien kimppatilaus. Nyt keskustelua viritellään uuden yhteishankinnan mahdollisuudesta. Asiasta keskustellaan iltakahvin äärellä torstaina 23.2. klo 18–20 Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopiston auditoriossa (Vehmaantie 111).

Tilaisuuden järjestää Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys.

Illan aikana Pasi Tainio ja Eva-Karin Heiskanen kertovat vuoden 2013 kimppatilauksesta ja lisäksi Antti Seppälä kertoo Asikkalan kimppatilauksen tutkimustuloksista. Pekka Myllymäki kertoo maastoon asennetuista aurinkopaneeleista ja niiden energiatuotosta.

Paikalla tilaisuudessa on myös vuoden 2013 kimppatilauksen paneeliasennukset tehneen lemulaisen Osuuskunta Sähkökolmikon edustaja sekä Mietoisten Säästöpankin edustaja. Kalliokaivo Oy esittelee maalämpöä.

Kimppatilauksella tavoitellaan mahdollisimman edullista ratkaisua tuottaa huomattava osa sähköstä katolle tai maastoon asennettavilla auringosta energiansa ottavilla paneeleilla.

Pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Numminen muistuttaa alan kehittyvän koko ajan ja myös hintojen laskeneen. Auringosta on mahdollista saada sähköenergiaa Suomessa hyvin huolimatta pimeästä ajasta, sillä tehokkaimmin paneelit tuottavat viileässä aurinkoisessa säässä.

Aurinkopaneeleita ei enää asenneta pelkästään katolle, vaan ne toimivat hyvin myös maastoon asennettuina. Teknologia ja materiaalit ovat kehittyneet myös siltä osin, että perinteisten aurinkokennojen rinnalla on tulossa taipuvista materiaaleista valmistettuja kennoja, jotka mahdollistavat monipuolisemmat käyttökohteet, esimerkiksi kennon asentamisen rakennuksen ulkopinnalle.

Hiihtolomalla pääsee kansakouluun U:gissa

Kävijät voivat askarrella museossa mustekynän.

Jos koulua tulee ikävä hiihtolomalla, voi Wahlbergin museotalossa lievittää eroahdistusta tutustumalla vanhan ajan koulunkäyntiin, ilman opettajan valvovaa silmää.

Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa voi hiihtolomaviikoilla, viikot 8–10, kokeilla itse, kuinka entisajan koululaiset tekivät koulutehtäviään. Museossa voi istahtaa vanhanaikaiseen pulpettiin ja tutkia vanhoja opetustauluja.

Älytauluja tai dokumenttikameroita museosta ei löydy, vaan niiden sijasta liitutaulu ja pieniä rihvelitauluja, joihin kirjoitetaan liidulla.

Museossa pääsee rihvelitaulujen lisäksi kokeilemaan irtomustekyniä, joilla kirjoittaminen ei olekaan ihan helppo juttu: mustepullon kanssa saa olla tarkkana, eikä tekstin seassa saisi olla mustetahroja. Kävijät voivat myös askarrella itselleen mustekynänpyyhkimen, eli kangastilkuista tehdyn, entisajan koululaisen tärkeimmän välineen, jolla putsataan mustekynän terä aina kirjoittamisen jälkeen.

Vanhan ajan kansakouluun voi tutustua museossa omatoimisesti. Wahlbergin museotalo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–15, osoitteessa Ylinenkatu 11.

Japanilainen komedia vierailulle U:gin Teatteriin

Näyttelijät Tapio Väntsi ja Sari Stenlund vierailevat Uudessakaupungissa.

Japanilaisen nykykirjailijan, Minoru Betsuyakun käsikirjoittama absurdi komedia Vessa on tuollapäin vierailee Uudenkaupungin Teatterissa 10.3.

Yksinäytöksisessä komediassa nainen on tekemässä itsemurhaa, kun samalle paikalle saapuu mies harjoittamaan liiketoimintaa. Kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä ajautuvat ohipuhumisen kautta syvälle tilanteeseen, josta kumpikaan ei voi lähteä.

Marraskuussa ensi-iltansa sauvolaisessa tilausravintolassa saanut esitys oli yleisömenestys. Näyttelijät Tapio Väntsi ja Sari Stenlund vievät esityksensä kevään aikana viiteen lähiseudun teatteriin.

– Uusikaupunki on kauimpana, mutta Vakka-Suomi henkisesti lähellä, Väntsi sanoo viitaten aiempaan työhönsä Laitilassa.

Hän ohjasi vuonna 2014 Kivellä soutajat -musiikkinäytelmän Louhenlinnan pihalle.

Vessa on tuollapäin esitetään intiimillä Ekman-näyttämöllä, jossa on viisikymmenpaikkainen katsomo. Esitys on klo 19. Lippuja voi varata ennakkoon Uudenkaupungin Teatterista.

Sukupolvitekona sukkia ekaluokkalaisille

Mynämäessä kudotaan talkoilla sukat kaikille syksyllä ekaluokan aloittaville.

Mannerheimin Lastensuojeluyhdistyksen Mynämäen yhdistys yhteistyössä muun muassa Mynämäen maa- ja kotitalousnaisten kanssa kutoo villasukat kaikille syksyllä 2017 ekaluokan aloittaville koululaisille osana Mynämäen Suomi100 -ohjelmaa. Sukkia kudotaan 80 paria.

Ahkeria, vapaaehtoisia kutojia on mukavasti, mutta mukaan mahtuu. Sinivalkoiset langat saa maksutta MLL:n Mynämäen yhdistyksen perhekeskuksesta (Mäenkyläntie 3) aina Mumminkammarin aikaan eli parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 18–20 (15.2., 1.3., 15.3., 29.3., 12.4., 26.4., 10.5., 24.5.).

Mumminkammarissa on myös mahdollisuus kutoa sukkia iloisella porukalla. Sukat voi kutoa myös kotona ja tuoda Mumminkammariin.

Varrellisen sukan mallin voi päättää itse, sukan koko on 35–37 ja väri sinivalkoinen.

Jos sukat kutoo omista langoista, pitää mukaan pistää pesuohje. Jos langat ovat Mumminkammarista, ohjetta ei tarvita.

Lisätietoja sukkatalkoista: 040-831 4422 / Lahja Leppämaa ja 044-208 1749 / Sirpa Pietilä.

Hautajaisensa suunnittelut mies Kappeli-illassa

Juho Juutilainen

Helmikuun Kappeli-illassa on vieraana mies, joka ehti jo suunnitella omat hautajaisensakin. Hän on start-up yritys Newolon luova johtaja Juho Juutilainen, 46, jonka ihosyöpä yllätti 2000-luvun alkupuolella. Mies on taistellut läpi kipeiden ja synkkien vaiheiden ja käynyt läpi rankkojen syöpähoitojen jaksot. Matkan varrella hän pääsi mukaan myös uuteen lääketutkimukseen. Hänen puolestaan on rukoiltu paljon. Tänään hän on elossa ja voi hyvin.

Juho on syntynyt Tokiossa ja viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Japanissa vanhempien ollessa siellä lähetystyössä. Hän on todellinen seikkailijaluonne, joka on kiertänyt maailman kaikki mantereet Etelä-Amerikkaa lukuun ottamatta.

Ihosta löytynyt patti, ja sen osoittautuminen melanoomaksi romahdutti elämää täynnä olevan ja taloaan rakentaneen miehen vuonna 2004. Syöpäkasvain leikattiin nopeasti ja tilanne helpottui. Vuoteen 2009 asti hän kävi säännöllisin väliajoin kontrolleissa ja sai lopulta terveen paperit. Syövän uusimisen riskin piti olla erittäin pieni, mutta toisin kävi. Kului vain pari kuukautta ja uusi kasvain pukkasi esiin vanhan leikkausarven vierestä. Siitä alkoi jatkuva sairaalakäyntien rumba.

– Vaikeimmilla hetkillä yritin jo heittää uskoakin pois, raivosin ja näytin Jumalalle keskisormea, Juho toteaa lakonisesti.

Kaikille avoin helmikuun Kappeli-ilta alkaa kahvilla Mietoisten seurakuntakodilla to 9.2 klo 18.30. Se kuuluu koko kevätkauden kestävään sarjaan, jonka otsikkona on Rosoinen elämä ja Jumalan parantava kosketus. Sarjan seuraavissa jaksoissa ovat vieraina Jippu, NBK-rikollisjärjestön perustaja Lauri Johansson ja terapeutti Tommy Hellsten.

Eija-Riitta Korhola Kappeli-illassa

Eija-Riitta Korhola vierailee Mietoisissa.

Mietoisten kappeliseurakunnan kevätkauden Kappeli-iltojen sarja pyörähtää käyntiin ensi viikon torstaina, kun vuoden ensimmäisen illan vieraaksi saapuu filosofian tohtori ja entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola. Tammikuusta toukokuulle kestävän sarjan otsikkona on Rosoinen elämä ja Jumalan parantava kosketus.

Iltojen vieraiksi on tulossa joukko ihmisiä, joiden elämänhistoriaan on kuulunut todella kipeitä ja vaikeita vaiheita ja isoja haasteita. Samaan aikaan heitä yhdistää se, että Jumala on tuonut niihin ison avun. Korholan lisäksi vieraiden listalla ovat syövän selättänyt Newolon luova johtaja Juho Juutilainen, alkoholismistaan julkisesti kertonut artisti Jippu eli Meri-Tuuli Elorinne, vieläkin vankeustuomiotaan istuva Natural Born Killers -järjestön perustaja Lauri Johansson sekä monille tuttu terapeutti ja kirjailija Tommy Hellsten.

Korholan peruskoulutus on teoreettisen filosofian alalta. Väitöskirjansa hän on tehnyt ilmastopolitiikkaan ja ilmastotieteeseen liittyvistä kysymyksistä. Filosofian lisäksi hän opiskellut teologiaa. Ennen meppiuraansa hän ehti työskentelemään toimittajan, kolumnistin, tiedottajan ja kouluttajan tehtävissä. Tällä hetkellä hän keskittyy jälleen viestintään, kirjoittamiseen, ihmisoikeustyöhön ja lobbaukseen. Hänellä on kolme aikuista lasta. Kaikille avoin tammikuun Kappeli-ilta alkaa kahvilla Mietoisten seurakuntakodissa to 26.1 klo 18.30.

Satutunteja U:gissa

Uudenkaupungin kirjaston kevään satutunnit alkavat torstaina 19.1. klo 9.30 kirjaston lastenosastolla. Satutunnin kesto on noin 40 minuuttia ja ne on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille, alle 2-vuotiaat kuitenkin mielellään vanhemman tai hoitajan seurassa.

Satutunnilla luetaan uusia kuvakirjoa sekä eri teemoihin liittyviä kuvakirjoja. Satuja lukee kirjastonhoitaja Tuula Amberla. Kevään satutunneille saadaan myös yllätysesiintyjiä sekä muita vierailevia lastenkulttuurin tähtiä.

Satujen kuunteleminen kehittää lapsen sanavarastoa ja tarinoiden myötä mielikuvitus ja empatiantaito vahvistuvat. Kirjaston satutuntien toivotaan innostavan lasten parissa työskenteleviä sekä pienten lasten vanhempia lukemaan lapselle säännöllisesti.

Kevään satutuntipäivät ovat 19.1., 2.2., 16.2., 2.3., 16.3., 30.3., 13.4., 27.4., ja 11.5.

Vauvaloruilua U:gissa

Kirjaston kevään vauvaloruilu alkaa tiistaina 17.1. klo 10 kirjaston lastenosastolla ja loruilua jatketaan joka toinen tiistai koko kevään ajan. Vauvaloruilu on tarkoitettu kaikille alle 1-vuotiaille vauvoille.

Loruilutuokio kestää noin 30 minuuttia ja vauvalle voi ottaa oman alustan mukaan. Kirjaston henkilökunnasta vauvaloruilussa on mukana Tuula Amberla. Tapaamisessa käydään läpi perinteisiä hellittely- ja sylittelyloruja sekä lauluja.

Kevään vauvaloruilupäivät ovat: 17.1., 31.1., 14.2., 28.2., 14.3., 28.3., 11.4., 25.4. ja 9.5.

Verenluovutus Mynämäessä ja U:gissa

Ensi viikolla järjestetään verenluovutus sekä Mynämäessä että Uudessakaupungissa.

Uudenkaupungin verenluovutus on tiistaina 17.1. klo 13–18 työväentalolla, Ylinenkatu 12.

Mynämäessä se järjestetään torstaina 19.1. klo 13–18 seurakuntatalolla, Keskuskatu 17.

Noin 5 prosenttia suomalaisista 18–70-vuotiaista luovuttaa verta säännöllisesti. Suomessa on tähän saakka riittänyt verenluovuttajia hyvin. Uusia verenluovuttajia tarvitaan kuitenkin jatkuvasti, sillä osa luovuttajista joutuu lopettamaan verenluovutuksen esimerkiksi täytettyään 71 vuotta tai sairauden takia. Perusterve ihminen voi aloittaa verenluovutuksen vielä 59-vuotiaana.

Kynttiläkirkko ja nuorta gospelia Taivassalossa

Taivassalon kirkossa on sunnuntai-iltapäivisin lämpimiä ja valoisia uuden rytmin kirkonmenoja. Ensi sunnuntaina musiikista vastaa nuori Samuel Salminen bändinsä kanssa. Yhteislaulut ja bändin iloinen gospel kutsuvat mukaan viihtymään kirkkoon ja lataamaan voimia alkavaan viikkoon.

Yhdessä sytytetyt kynttilät johdattavat rukoukseen ja ehtoolliselle.

Pappina on Tiina Rautiainen.

– Joulun jälkeen kaipaan kirkkoon valoa, raikkautta ja innostavaa tunnelmaa. Olen tuntenut Samuelin vuosia ja kuunnellut kirkossa Samuelin ja bändin kaunista soittoa. Olen iloinen, että nyt se on myös Taivassalossa mahdollista, hän sanoo.

Kynttiläkirkko on sunnuntaina 15.1. klo 16 Taivassalon kirkossa.

Sivut