Sivuston kokoversioon
  • Keskiviikko 17.1.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Oskar Merikannon juhlaa pianokonsertissa Naantalissa

Pianotaiteilija Folke Gräsbeck esittää suomalaisen säveltäjämestarin, Oskar Merikannon, ikivihreitä pianoteoksia sunnuntaina 21.1. klo 16 Naantalin Kristoffer-salissa (Opintie 2).

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta säveltäjä Oskar Merikannon (1868–1924) syntymästä. Häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä suomalaissäveltäjistä, jonka tunnettuja teoksia ovat mm. Kesäillan valssi, Mä oksalla ylimmällä, Nälkämaan laulu ja Valse Lente.

Oskar Merikanto oli jo elinaikanaan erittäin suosittu ja arvostettu säveltäjä, vaikka hänen aikalaisensa Jean Sibelius onkin kohonnut kansallissäveltäjän asemaan.

Merikanto oli tunnettu pianovirtuoosi, joka sävellystyönsä lisäksi kiersi ahkerasti esiintymässä eri puolilla Suomea. Hänellä oli ainutlaatuinen kyky kirjoittaa tunnelmallisia melodioita.

Merikannosta onkin tullut yksi rakastetuimmista suomalaissäveltäjistä. Konsertissa kuullaan tutuimpien sävelmien lisäksi Merikannon harvinaisempia teoksia muun muassa Fennia rediviva ja Barcarolle.

Pianotaiteilija, musiikin tohtori Folke Gräsbeck on menestynyt ja omistautunut erityisesti Jean Sibeliuksen sävellysten esittäjä ja levyttäjä. Hän on esittänyt 398 Sibeliuksen noin 600 sävellyksestä, niistä 90 kantaesityksinä. Hän on niittänyt mainetta kansainvälisillä konserttilavoilla sekä Sibelius-levytyksillä, joita on kertynyt yli 50 cd-levyn verran.

Gräsbeck on Oskar Merikannon juhlavuonna tarttunut tämän melodisiin sävelaarteisiin esittäen ja kertoen teosten taustoista. Merikanto-konsertti kuullaan Naantalin lisäksi Helsingin musiikkitalossa.

Lippuja konserttiin myydään Naantalin kaupungintalon palvelupisteessä ja tuntia ennen ovelta.

Kulttuuritoimijoiden kohtaaminen U:gissa

Uudenkaupungin kulttuuritoimisto järjestää kaikille kaupungin kulttuuritoimijoille yhteisen kohtaamisen kulttuurikeskus Crusellissa maanantaina 29.1. klo 18. Tilaisuuteen toivotaan jäseniä kulttuurin eri osa-alueilla toimivista yhdistyksistä sekä yksityishenkilöitä.

Tilaisuudessa uusi kulttuurikoordinaattori esittäytyy, kulttuuritoimijat esittäytyvät, keskustellaan Uudenkaupungin kulttuuritoiminnasta ja tämän vuoden kulttuuriavustuksista. Aikaa on varattu myös yleiseen keskusteluun.

Kahvitarjoilu. Ilmoittautuminen 19.1. mennessä: petri.hatakka@uusikaupunki.fi

Tuomasmessu Laitilassa

Tuomasmessu saapuu Laitilan kirkkoon kymmenen vuoden tauon jälkeen su 21.1. klo 17.30.

Tuomasmessu on tyyliltään rento ja helposti lähestyttävä tilaisuus, jossa usko, toivo ja rakkaus ovat keskiössä. Yhteisöllisyys näkyy siinä, että tapahtumaa toteuttamaan osallistuu lukuisia vapaaehtoisia. Iloinen ja elämänmyönteinen bändimusiikki täyttää Laitilan kirkon.

Rukousjakson aikana voi liikkua kirkkoon rakennetuilla sivualttareilla kirjoittamassa rukouspyyntöjä. Tuomasmessu sopii niin nuorille kuin iäkkäille, niin uskossaan vahvoille kuin epäileville Tuomaillekin.

Goodwill Cafe ja Vahterusringissä

Uudenkaupungin seurakunnassa käynnistyi viime syksynä uusi Goodwill Cafe -kansainvälinen kahvilatoiminta. Kävijöiden ehdotuksia ja toiveita on otettu vastaan ja nyt mennään yhdessä tutustumaan Vahterusrinkiin ke 17.1. klo 17.30

Kokoontuminen on palvelupisteellä (Liljalaaksonkatu 27). Osallistua voivat kaikki uudet paikkakunnalle muuttaneet, joille paikka on ehkä vielä vieras. Kevään kahvilat jatkuvat Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa (2. krs Koulukatu 6) sunnuntaisin klo 15–17 4.2., 4.3., maanantaina 2.4. ja 6.5. Lisätietoja Heli Nurmi 050-3634132 tai heli.nurmi@evl.fi.

Kyllönen Mynämäen torilla

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen sekä Vasemmistoliiton puheenjohtaja kansanedustaja Li Andersson ovat vasemmiston vieraana Mynämäen torilla perjantaina 19.1 klo 9–9.30.

Kyllönen on vaalikiertueellaan edellisenä päivänä muun muassa Porissa ja Raumalla ja jatkaa perjantaina Mynämäestä Turkuun.

Tanssit Mynämäessä

Mynämäen lukion juhlasalissa (Keskuskatu 19) järjestetään tanssit la 20.1. klo 19–23.30. Musiikista vastaavat Hannu Verta ja Tulivuori. Luvassa on myös yllätysesiintyjiä.

Ikivihreitä jazzahtaen Mynämäen kirjastossa

Trio Evergreensin jäsenet ovat  Jukka Vaajoensuu, Jarmo Jokila ja Hannu Hiltula.

Torstaikonserttien sarja jatkuu Mynämäen kirjastossa 18.1. klo 19 kevyesti jazzahtaen. Trio Jukka Vaajoensuu, tenorisaxofoni, Hannu Hiltula, piano, ja Jarmo Jokila, laulu, esittävät Ikivihreitä säveliä – Evergreens for ever, Erik Lindströmiltä, Toivo Kärjeltä ja Rauno Lehtiseltä maustettuna muutamalla kansainvälisellä klassikolla. Taitavat soittajat tuovat iltaan mukanaan perinteikkään turkulaisen Harlem Jazzklubin tunnelmaa.

Vaajoensuun muusikon ura alkoi jo koulun kevätjuhlissa. Matematiikan opiskelu yliopistossa toi hänet Nousiaisiin lukion lehtorin virkaan. Monipuolisen muusikon pääsoitin on tenorisaxofoni, mutta muutkin soittimet taipuvat hänen sormissaan. Hän myös laulaa, säveltää ja sanoittaa.

Jazz-muusikkona hänet tunnetaan taitavana tulkitsijana erilaisissa kokoonpanoissa. Taiteilijanimellä Kalle Konnuslahti hänellä on oma yhtye Tremolo, joka on tuttu kokoonpano turkulaisissa pubeissa ja klubeilla. Juuri ilmestyi Konnuslahden oma soololevy.

Hiltula on toiminut vuosia Nousiaisten kanttorina. Työn ohella hänet tunnetaan todella monipuolisena muusikkona intrumentteinaan pianon lisäksi erilaisia puhaltimia. Jazz-musiikki on hänelle erityisen mieleistä. Kansanmusiikkia hän soittaa Sukka hukassa -kokoonpanossa ja on ollut mukana myös Kalle Konnuslahden Tremolossa.

Jarmo Jokilalla oli hanuristina oma orkesteri jo lukioikäisenä. Silloin kopioitui mustekynällä punaiseen nuottikirjaan toista sataa evergreeniä. Tässä konsertissa hän palaa juurilleen, mutta nyt laulajana.

Maksullinen kahvi ja ohjelma klo 18.30 lähtien. Vapaa pääsy.

Sarastus Hietanen Kappeli-illan vieraana

Sarastus Hietanen

Mietoisten kappeliseurakunnan kevätkauden Kappeli-iltojen sarja alkaa ensi viikon torstaina. Yleisön pyynnöstä se jatkuu vielä ainakin tämän kauden teemalla Rosoinen elämä ja Jumalan parantava kosketus. Tammikuun illan vieraaksi saapuu espoolainen teologi Sarastus Hietanen, jonka tie kristinuskoon on ollut aika poikkeuksellinen ja omalla tavallaan rosoinen.

Muoniossa syntynyt Hietanen muutti teini-iässä Helsinkiin. Juurettomuus iski uudessa paikassa lujaa ja lukiokin jäi kesken. Kuvaan tuli pian myös kannabis, jota hän käytti itsehoitona masennukseen ja melankoliaan. Ahdistus kasvoi ja lopulta iskivät paniikkihäiriöt, jotka saivat hänet kääntymään sisäänpäin. Samalla hän tutustui uushenkisiin piireihin, josta löytyi samankaltaisia etsijöitä. Omaa identiteettiään ja paikkaansa etsivä mies muutti siinä vaiheessa myös etunimensä. Matka jatkui New Age -tyyppiseen luontaishoitokouluun, josta hän valmistui ääni- ja energiahoitajaksi. Sieltä löytyi myös tuleva vaimo.

– Siihen aikaan otin kaiken opetuksen vastaan arvioimatta niiden sisältöä kriittisesti. Jeesuskin kelpasi siinä vaiheessa yhtä hyvin Buddhan ja Konfutsen rinnalla. Energiahoitojen tarjoaminen ei lyönyt leiville ja parisuhteeseenkin tuli ongelmia, mies kertaa sen hetkisiä tunnelmiaan.

Sisäinen tyhjyys puristi häntä eteenpäin. Koulukaverissa uskoontulo ja sitä myötä hänessä tapahtunut positiivinen muutos haastoi Sarastusta. Hänen näkemänsä näky ja erään julistajan kutsu johti hänet kristinuskon pariin. Elämänmuutoksesta tuli samaan aikaan hidas, mutta radikaali prosessi. Nyt hän haluaa auttaa kaltaisiaan etsijöitä kohtaamaan Jumalan, joka muutti hänen elämänsä totaalisesti.

Tammikuun Kappeli-ilta alkaa kahvilla Mietoisten seurakuntakodissa to 18.1 klo 18.30. Tilaisuus on kaikille avoin.

Syöpää sairastavien vertaistukiryhmä U:gissa

Uudenkaupungin Syöpäyhdistyksen Etuset-ryhmä kokoontuu tänään klo 17 Uudessakaupungissa Ystäväntuvalla (Alinenkatu 26). Etuset-ryhmä on eturauhassyöpää sairastavien ja läheisten vertaistukiryhmä, mutta toiminta on kaikille avointa.

Messu Laitilan Luther-kappelissa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther-kappelissa (Vihtorinkatu 7) sunnuntaina 14.1. klo 10, toimittaa pastori Ilpo Sinkko. Messun jälkeen opetusvartti katekismuksesta. Lähetyshiippakunnan katekismukset mukaan.

Musiikkiretki U:gista Turkuun

Uudenkaupungin eläkeläiset järjestää retken operetti Mustalaisruhtinattareen, joka esitetään Turun konserttitalossa su 18.3. klo 14. Rooleissa ovat Jyrki Anttila, Tiina Vahevaara, Jouni Kokora, Vikke Häkkinen, Leena Reinman. Lisäksi Salonkiorkesteri Operetta ja 10-henkinen lauluryhmä Lohjan operettikuorosta. Ohjaus Juulia Tapola ja lavastus Jari Jalonen. Bussikuljetus on Uudestakaupungista. Matka on kaikille avoin.

Tiedustelut ja varaukset Raija Alanko 050 407 8881 tai raijap.alanko@gmail.com.

Kuntalaisten kyselytunti U:gissa

Uudessakaupungissa järjestetään tänään torstaina kuntalaisten kyselytunti, jossa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Wala ja valtuuston puheenjohtaja Jaana Vasama ovat vastaamassa kaupukilaisten kysymyksiin.

Tapahtuman aluksi Vasama kertoo uudesta kuntastrategiasta ja Wala koulukeskushankkeesta.

Kyselytunti on Viikaisten koulussa (Viikaistenkatu 3) klo 18.

Verenluovutus Mynämäessä

Mynämäen seurakuntatalolla (Keskuskatu 17) järjestetään verenluovutus keskiviikkona 10.1.

Painonhallintaa Kustavissa

Vuosi on taas vaihtunut ja mielessä on keväiset karkelot. Joulunaika toi varmasti monelle lisäkiloja, joista haluaisi päästä eroon. Nyt on mahdollisuus tähän tulemalla painonhallintaryhmään mukaan. Ryhmä aloittaa 10.1. Seuratuvalla klo 12. Verenpaineen- ja sokerin mittaus tarvittaessa, sekä ohjeita maltilliseen painonpudotukseen. Painonhallintaryhmä on kaikille avoin. Järjestää SPR Kustavin osasto.

Lähetysverstas Kalannissa

Kalannin srk-kodissa alkaa lähetysverstaan kevätkausi ensi lauantaina 13.1. poikkeuksellisesti jo klo 9. Samoin se päättyy jo klo 14.

Tarkoituksena on sopia kevään kokoontumiskerrat ja tekemisen ohessa miettiä uusia juttuja. Mitä tehdä lähetyksen hyväksi?

Kaiken ikäisille tarkoitettu verstas toimii lähetyksen hyväksi eri tavoin. Kaikille keksitään mielekästä tekemistä. Lähetysverstas on nyt FB:ssa ja Instagramissa.

Nuutinpäivän tanssit

Perinteiset Nuutinpäivän tanssit pidetään Kustavin Tuulentuvalla la 13.1. klo 20–01. Musiikista vastaa duo Anja ja Esko. Parhaat vanhanaikaisin naamioin pukeutuneet Nuuttipukit palkitaan. Arpajaiset ja puffetti. Järjestäjänä on Kustavin Matkailuyhdistys.

Vanhasen vaalibussi U:gissa

Matti Vanhasen vaalibussi vierailee Uudessakaupungissa K-supermarket Itäpoijun pihalla keskiviikkona 10.1. klo 15.30. Ehdokas itse ei tällä kertaa ole mukana, mutta kansanedustajat Olavi Ala-Nissilä ja Esko Kiviranta ovat paikalla.

Vehmaan Sukututkimuskerho

Vehmaan sukututkimuskerhon tarkoituksena on olla avuksi sukututkimuksen harrastajille mm. antamalla toisten harrastajien vertaistukea, vinkkejä ja neuvoja. Kerho ei rajoitu pelkästään Vehmaalle. Kerho kokoontuu noin kerran kuukaudessa.

Seuraava tapaaminen on tiistaina 16.1. klo 18–20 Osuuspankin Vehmaan konttorin kokoustilassa (Vinkkiläntie 17). Sisäänkäynti on kadun puolelta. Mari ja Mikko Peltomäki kertovat kirjastaan Jalmari Jaatinen - Muistini mukaan. Kirja kertoo varsinaissuomalaisesta elämänmenosta Askaisissa ja Turun lähialueilla sellaisena kuin se oli noin sata vuotta sitten.

Kerho on maksuton ja avoin kaikille. Tee- ja kahvitarjoilu, vapaaehtoinen pikkumaksu. Lisätietoja: Hannu Numminen 040 549 5929.

Vauvaloruilua U:gin kirjastossa

Uudenkaupungin kirjastossa vauvaloruillaan kerran kuukaudessa keväällä 2018. Ensimmäinen kokoontumiskerta on tiistaina 16.1. klo 10 kirjaston lastenosastolla.

Vauvaloruilu on tarkoitettu kaikille alle 1-vuotiaille vauvoille äidin, isän tai vaikka mummin kanssa. Loruilutuokio kestää noin 30 minuuttia ja vauvalle voi ottaa oman alustan mukaan. Loruilutuokiossa lauletaan tuttuja lauluja ja käydään läpi perinteisiä vauvaloruja. Kirjaston henkilökunnasta vauvaloruilussa on mukana kirjastonhoitaja Tuula Amberla.

Kevään vauvaloruilupäivät ovat 16.1., 13.2., 13.3., 10.4. ja 8.5.

Ruoantuottajille koulutusta tarjouksista julkisiin keittiöihin

Julkisiin ruokahankintoihin halutaan yhä enemmän lähialueiden tuottajien tarjouksia. Varsinaissuomalaisille ruoan alkutuottajille ja ensiasteen jalostajille järjestetään koulutusta ruokatarjousten laatimiseen, kerrotaan yritysten välisistä yhteistyömuodoista ja omien tuotteiden markkinoinnista. Viljelijöiden ja jatkojalostajien koulutustoiveita kartoitettiin syksyllä alueen tuottajille lähetetyllä kyselyllä.

Julkisten ruokapalveluiden elintarvikehankintojen arvo on vuosittain yli 300 miljoonaa euroa. Pienten tuottajien tarjoukset loistavat usein poissaolollaan, vaikka halua yhteistyöhön julkisen sektorin kanssa olisi.

Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan jopa 78 prosenttia mikro- ja pienyrityksistä haluaa tehdä yhteistyötä julkisen sektorin kanssa. Tarjouskilpailuihin mukaan tulo edellyttää yrittäjien ja hankintayksiköiden toimintatapojen kohtaamista.

Osapuolien toimintatapojen entistä parempaan kohtaamiseen pyritään alkuvuodesta Mynämäessä järjestettävillä koulutuksilla. Koulutuspäivien avulla viljelijöiden valmiudet tarjousten laatimiseen, toimijoiden välisiin yhteistyömuotoihin, hankkijoiden kanssa käytävään vuoropuheluun kuin omien tuotteiden markkinoimiseenkin parantuvat.

– Kyselyssä toivottiin koulutuksilta oppeja julkisten tarjouspyyntöjen kriteereistä ja yhteistyösopimusten valmistelusta, mutta ennen kaikkea tietoa kunnissa olevista yhteyshenkilöistä. Jokaisessa koulutuksessa on paikalla useamman kunnan sekä alueen ison ruokapalvelutuottaja Arkean edustaja, kertoo Liisa Harjula Valoniasta.

Koulutuskokonaisuus sisältää kaksi teemapäivää, jotka järjestetään sekä Loimaalla että Mynämäessä.

Ensimmäinen teemapäivä käsittelee julkisten hankintojen yleisiä periaatteita, toisena päivänä keskitytään markkinointiin ja tuottajien välisiin yhteistyömuotoihin. Mynämäessä koulutukset ovat tiistaina 30.1. kello 17.30–21 ja torstaina 8.2. kello 10.30–14 Mynämäen kunnanviraston valtuustosalissa.

Koulutukset on tarkoitettu kaikille maakunnan ruoan alkutuottajille sekä jatkojalostajille. Ohjelma ja ilmoittautuminen: https://www.lyyti.fi/reg/tuottajakoulutukset2018. Ilmoittautuminen päättyy 19.1.

Nousiaisissa tammikuussa

Kirjaston galleriassa (Moisiontie 17) Vakku ry:n taidenäyttely.

Ke 3.1. Verenluovutus klo 14–18 Nousiaisten Seurakuntakodilla (Maskuntie 1). Järjestää SPR Nousiaisten osasto.

ke 10.1. Eläkeläisten nettikerho klo 10 kirjastossa. Kaikille avoin. Seuraava nettikerho ke 24.1. Järjestää EL Nousiaisten yhdistys.

Ma 15.1. Ystäväpäivystys klo 12–15 Nummen Kammarissa jatkuen maanantaisin ja torstaisin samaan aikaan (Torikuja 6). SPR Nousiaisten osasto

Pe 12.1. Lukupiiri klo 17.30 kirjastossa.

To 18.1. Maaseutumatkailun tiedotustilaisuus klo 16–20.30 kirjastossa.

Ke 24.1. Satutunti klo 9.30 kirjastossa.

to 25.1. Poistokirja-askartelua klo 17 kirjastossa. Askarrellaan poistokirjoista kaikkea pientä kivaa kotiin tai lahjaksi. Kaikille avoin, mukaan voi tulla myöhemminkin, kestää 2–3 tuntia.

U:gin Teatteri juhlii konsertilla

Uudenkaupungin Teatterin kannatusyhdistys täytti 70 vuonna 2017, mutta juhlat pidetään hieman myöhässä, 14.1. klo 16.

Teatteri juhlii laulaen. Rauno Meloksen ja Petri Hatakan yhdessä kokoamassa konsertissa esiintyy laulajia vuosien takaa ja jopa tulevasta näytelmästä.

Konsertin tähtinä loistavat muun muassa Laura Rinne, Ate Telin, Jere Pensikkala, Lauri Ketonen, Susanna Pihlaja, Mikko Itäranta, Jukka-Pekka Hyytiä, Sanna Koskinen, Leena Kallonen, Minna Bergström, Mika Sjöblom, Sauli Soini, Tiina Luolamaa, Annikka Hallikainen, Hanna Kari, Terhi Melos ja Naiset isolla M:llä.

Lauluja kuullaan muun muassa näytelmistä Myrskyluodon Maija, Viulunsoittaja katolla, Housut pois, Tekstaripalsta, Brecht, La Laila, Albatrossi ja Heiskanen, Sound of music ja Piaf.

Juhla aloitetaan teatterin kunniapuheenjohtajan Erkki Sirkiän puheella, josta siirrytään Ate Telinin ja Minna Bergströmin johdolla musiikin ja laulujen maailmaan. Konsertin puolivälissä nautitaan väliajalla kakkukahvit.

Lippujen hintaa sisältää kahvituksen.

Konsertti Lemussa

Tähti tähdistä kirkkain -konsertissa Lemun kirkossa loppiaisena 6.1. Klo 15 joululauluja laulavat Suur-Tukholman alueella toimiva lauluyhtye Lux voces ja Inga Simola, urkureina Jani Kenttälä ja Tom Lustig. Tilaisuudessa on myös yhteislaulua.

Lähetysjuhla Maurumaalla

Loppiaisena la 6.1. klo 13 on Maurumaan rukoushuoneella perinteinen lähetysjuhla. Tilaisuudessa puhuu rovasti Pekka Rantala. Kanttorina toimii Ari Stenman, joka tuo mukanaan lauluryhmän.

Kahvitarjoilun tuotto menee Suomen Lähetysseuralle.

Ensiapukurssi Karjalassa

SPR Karjalan osasto järjestää tammikuussa EA1 -kurssin. Kurssin pituus on 16 tuntia.

Ilmoittautumiset ja tarkemmat tiedustelut Maija-Liisa Laaksonen 050-918 1806 viimeistään 5.1. mennessä.

Uudenvuodenvastaanotto Naantalissa

Uusi vuosi otetaan Naantalissa vastaan sunnuntaina 31.12. kello 23.45 Naantalin museon, Humpin edustalla (Mannerheiminkatu 21).

Uudenvuodenpuheen pitää kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Annika Urpolahti. Musiikista vastaa VG Brass johtajanaan Jari Virta.

Patikointia Mynämäessä

Mynämäessä järjestetään Kinkunsulatuspatikointi torstaina 28.12. Lähtö on klo 13 Mynämäen Roukkulintien päästä maastoon, joka on vaihtelevaa metsämaastoa, korkeuseroja, luntakin löytyy ja liukkautta. Liukuestejalkineet ja kävelysauvat sekä säänmukainen vaatetus. Matkan pituus on noin 5,5 kilometriä. Retki on opastettu ja avoin kaikille. Sen järjestää Mynämäen Seudun Latu ja Polku ry.

Teematorstai Vehmaalla

Vehmaan vanhusneuvoston teematorstai pidetään Margareetakodissa 4.1. kello 14. teemalla joulua muistellen. Vapaaehtoiset ulkoiluttavat asukkaita ennen tilaisuutta, jos sää sallii.

Ajanpatinan (Jampintie 7) maanantaikerhot alkavat 8.1. kello 13. Vapaaehtoiset kahvittavat.

Suomi 100 -juhlavuosi päättyy Laitilassa

Laitilassa Suomi 100 -juhlavuosi päätetään urheilutalolla (Urheilutie 9) uudenvuodenaattona alkuillasta. Klo 19 alkava tilaisuus käynnistyy kahviossa kanakeitto- ja kaljavellitarjoilulla. Klo 19.30 ulkoterassilla puhuvat kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Hanna Lahtonen ja kirkkoherra Petri Laitinen. Yhdessä lauletaan virsi Jumala ompi linnamme ja Maamme-laulu. Juhlava ilotulitus päättää tilaisuuden klo 20.

Uudenkaupungin joulurauhan julistus

Joulun vietto alkaa Uudessakaupungissa tuttuun tapaan perinteisellä joulurauhan julistuksella, joka luetaan Uuden kirkon portailla jouluaattona sunnuntaina 24.12. klo 12.

Tilaisuus alkaa VPK:n soittokunnan musiikkiesityksellä, jonka jälkeen seuraa mieskuoro Laulu-Veikkojen laulua. Kaupunginjohtaja Atso Vainio lukee joulurauhan julistustekstin.

Joulurauhan julistus Naantalissa

Naantalissa joulurauha julistetaan sunnuntaina 24.12. kello 12 Naantalin museon, Humpin edustalla (Mannerheiminkatu 21).

Joulurauhan julistaa Naantalin kaupungin hallintojohtaja Riitta Luotio. Musiikista vastaa VG Brass, johtajana Jari Virta.

Kolme päivää jouluun on Mynämäen Kivistönmäen metsäkirkossa

Luonnonmukaisin tapa sisäistää joulun tunnelma on perinteinen Kivistönmäen jouluhartaus, joka tänä juhlavuotena järjestetään tulevana torstaina 21.12. klo 18. Koko perheen lämminhenkinen tilaisuus alkaa kokoontumisella Kivistönmäen vesitornilla. Vesitornilta siirrytään yhdessä suurena valokulkueena jo tutuksi tulleeseen luonnonkauniiseen metsäkirkkoon.

Metsäkirkon uumenissa saadaan kosketus joulun kauneimpaan sanomaan ja lauletaan yhteislauluna lapsuudesta tuttuja joululauluja. Jouluhartauden pitää Mynämäen seurakunnan kappalainen Antti Kallio ja lasten joulutervehdyksen kajauttaa paikallisten lasten laulukuoro. Tilaisuuteen osallistuvien toivotaan tuovan mukanaan omia lyhtyjä. Tilaisuuden kesto on noin puoli tuntia.

Jouluisia säveliä Nousiaisten kirkossa

Laulaja Iida Soini esittää jouluisia sävelmiä Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkossa keskiviikkona 20.12. klo 19. Konsertti on hänen musiikkidiplomityönsä Mynämäen lukioon.

Iida Soini on opiskellut laulua Jenni ja Seppo Mäkikallin johdolla ja esiintynyt aktiivisesti eri tilaisuuksissa. Konsertissa häntä säestävät Jaakko Salo kitaralla ja Hannu Hiltula pianolla.

Konsertin järjestää Nousiaisten seurakunta ja siihen on vapaa pääsy.

Kauneimmat joululaulut Maurumaalla

Ensi torstai-iltana 21.12. klo 18.00 laulettaan tuttuja joululauluja Maurumaan rukoushuoneella Kalannissa (Salmenrannantie 7). Mukana ovat kappalainen Esko Halivaara ja kanttori Pasi Venho.

Lopuksi glögi-ja piparitarjoilu. Tapahtuman tuotto menee SLS:n keräykseen, joka tänä vuonna auttaa ehkäisemään kehitysmaiden nuorten syrjäytymistä.

Vehmaan joulukalenteri liikuntahallilla

Tänään Vehmaan liikuntahallilla on Kiiston kauden viimeiset, kaikille kuntalaisille avoimet harjoitukset klo 18–19.30. Harjoitukset ovat osa Vehmaan elävää joulukalenteria.

Paikalla on myös seura-asut sekä välinekirppis.

Kyläkimara huipentuu perinteiseen kuusijuhlaan

Kuusijuhlassa jaettavien lahjapussien sisältöä tutkailemassa Kari Mäkelä, Vesa Ali-Sippola, Miia Keskitalo, Patrik Salminen, Minna Hautio ja Lauri Numminen.

Sari Honkasalo
Mynämäessä kyliä ja eri sukupolvia yhdistänyt, Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi kuluvana vuonna järjestetty tapahtumien ketju Kyläkimara on päättymässä. Loppuhuipennuksena vietetään aitoa vanhanajan kuusijuhlaa Mietoisten maamiesseurantalolla maanantaina 18.12. Tapahtuma on avoin kaikille ja kaikenikäisille.

Ovet aukeavat klo 17.30, jolloin myös alkaa puurotarjoilu. Ohjelma alkaa klo 18 ja päättyy noin klo 21.

Ohjelmasta vastaavat Pyhän, Karjalan ja Aseman koulun oppilaat, Pertti Vuola, Elina Kontu, Markku Helle, Penan Pojat, Mynämäen Seniorilaulajat, Sinikka Rikkilä ja Leila Pahomow ja Duurii-kuoro. Ja kuten perinteiseen kuusijuhlaan kuuluu, myös joulupukki on luvannut tulla paikalle.

Kuusijuhlaan pääsee myös maksuttomalla yhteiskuljetuksella. Linja-autot kulkevat kahta reittiä, paluu heti tilaisuuden päätyttyä. Kuljetukseen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Linja 1: klo 16.50 Tavastilan koulu, 16.55 Asema / Opintien tienhaara, 17.00 Mynämäen linja-autoasema, Palolainen, klo 17.15 Ihalaisten koulun th, Korvensuu ja 17.30 Huolin-Pyhen th.

Linja 2: klo 16.30 Laajoen urheilutalo, Karjalankylä, 16,45 Karjalan koulu, 16.50 Vehmalaisten maamiesseurantalo, 17 Kalelan th ja 17.15. Tarvaisten koulun th.

Kyläkimara sai alkunsa nopealla aikataululla, kun Mynämäen kunta pisti jakoon avustuksia juhlavuoden tapahtumille, jotka ovat suunnattu erityisesti yli 65-vuotiaille. Kyläkimara suunnattiinkin tälle ikäryhmälle, mutta myös sillä tavoitteella, että yhdistetään eri ikäpolvia.

Kylien edustajista koostuvan ohjausryhmän lisäksi toimintaa ohjasi kylien neuvottelukunta.

12 kylän ja 14 yhdistyksen yhteistyöllä saatiin aikaan tasaisesti vuoden mittaan pidetyt 13 tapahtumaa, joissa on järjestäjäpuolella häärinyt lähes 150 ihmistä.

Osallistujia tapahtumat ovat tähän mennessä saavuttaneet noin 1100 henkeä ja muutamaa sataa odotetaan kuusijuhlaankin.

– Esiintyjiäkin on kuusijuhla mukaan lukien ollut kaikkiaan noin 200. Kohderyhmä on tilaisuuksissa tavoitettu hyvin, ja uskoisin, että kunta rahoittajana on tyytyväinen, toteaa Kari Mäkelä hanketta hallinnoineesta Mynämäen Asemanseudun kylät ry:stä.

Ohjelmassa on ollut muun muassa nettiopastusta, museojunamatka, karjalanpiirakkatalkoot, liikunta- ja tanssitapahtumia sekä pysyvänä muistona juhlavuodesta monilajisen puulajipuiston istutus.

Useisiin tapahtumiin on liittynyt myös tuokioita, joissa on muisteltu yhdessä aiheeseen liittyviä asioita ja perinteitä.

Ohjausryhmässä mukana ollut Minna Hautio toteaa monia onnistumisia tapahtuneen sattumankin kautta. Museojunamatkalla tavoiteltiin, että vaunussa syntyisi myös rautatiemuisteluja, ja sitä varten oli mukaan buukattu juontajaksi konduktööri.

Äänentoisto kuitenkin petti eikä alkuperäinen suunnitelma toiminut, joten sovellettiin ja huomattiin, että ei niitä muisteluja tarvinnutkaan erityisesti herätellä:

– Ihmiset alkoivat jutella keskenään, konduktööri kiersi looseissa ja paluumatkalla ihmiset alkoivat improvisoida musiikkia, komppasivat toisiaan ja aplodeerasivat. Syntyi sellaista odottamatonta yhteisöllisyyttä. Meidän junaosasto oli eläväisin, muissa vaunuissa oli aika paljon hiljaisempaa, naurahtaa Hautio.

Jouluinen metsäkirkko Vehmaalla

Vehmaalla kokoonnutaan sunnuntaina 17.12. klo 17 viettämään 3. adventtisunnuntain tunnelmallista metsäkirkkoa Rahkmalassa, Tanhuantuvan maastossa (Kalannintie 354).

Tilaisuuden toimittaa kirkkoherra Juha Aronen, suntiona toimii Simo Virtanen ja esilaulajina Antti Huovinen ja Elina Heino. Partiolaiset saapuvat paikalle lyhtykulkueena ja antavat tilaisuudessa partiolupauksen. Rahkmalan Martat tarjoavat glögiä ja pipareita, ja kolehti kerätään partiolippukunta Vehmaan Lustasille. Oman lyhdyn voi ottaa mukaan.

Tilaisuuden järjestävät Pohjoiskulman kyläyhdistys ja Vehmaan seurakunta.

Jouluhyörinät Kustavissa

Kustavin Kyläkalenterin 16. luukku avautuu perinteisillä joulumyyjäisillä OP:n kokoustiloissa la 16.12. klo 10–14. Myynnissä on jouluisia tuotteita, käsitöitä, leivonnaisia, kalaa ja vihanneksia.

Luvassa on myös SPR:n arpajaiset ja Marttojen joulupuuroa väskynäkeiton kera.

Messu Laitilassa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther- kappelissa (Vihtorinkatu 7) sunnuntaina 17.12. klo 10, toimittaa past.TT Anssi Simojoki.

Sydämeeni joulun teen -konsertti U:gissa

Kolmen uusikaupunkilaisen kuoron yhteinen joulukonsertti tarjoilee tänä vuonna kuunneltavaksi kauniita suomalaisia joululauluja. Joulun sanomasta laulavat Cantilona-kuoro johtajanaan Ari Hirvonen, Uudenkaupungin Laulu-Veikot johtajanaan Pekka Harmovaara ja naiskuoro D'ameni johtajanaan Päivi Kurkilahti.

Ohjelmistoon on koottu Suomen juhlavuoden kunniaksi monipuolinen kattaus suomalaisten säveltäjien lauluja, sekä vanhempia että uudempia kappaleita. Mukana on myös pari sävellystä uusikaupunkilaisilta lauluntekijöiltä. Kaikki kolme kuoroa laulavat konsertissa myös yhdessä suurempana kokoonpanona neljä yhteistä laulua. Yleisö saa liittyä mukaan yhteislauluihin.

Konserttiin on vapaa pääsy. Kolehti kerätään uusikaupunkilaisten vanhusten joulukukkakeräykseen, jolla viedään jouluiloa yksinäisille vanhuksille. Konsertti on Uudenkaupungin uudessa kirkossa maanantaina 18.12. klo 19.

Lisätietoja 040 767 3925 ja paivi.kurkilahti@gmail.com.

Männäisten joulumarkkinat Kalannissa

Männäisten joulumarkkinat järjestetään Kalannin Kotiseutumuseolla (Kuriirinkuja 1) 17.12. klo 11–14.

Myytävänä on jouluherkkuja, käsitöitä, kirjoja, kortteja, saippuaa, lammastaloustuotteita, joulukuusia, linnunlyhteitä, arpoja, glögiä, kahvia ja pipareita.

Kalanti-seuran kojulla voi seuran tuotteiden lisäksi ostaa myös suuren mysteeripaketin arvan.

Museon tupaan on katettuna tunnelmallinen joulu. Riisipuuroa ja rusinasoppaa on tarjolla ilmaiseksi noin 300 annosta Suomi-100 vuoden kunniaksi.

Tapahtuman järjestää Kalanti-Seura.

U:gin lähetyslounaan liput myynnissä

Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa (Koulukatu 6) on lähetyslounas lauantaina 3.2. kahdessa kattauksessa, klo 12 ja 15. Lippuja voi jo ostaa kirkkoherranvirastosta arkisin klo 9–13 käteismaksulla ja Golfravintolasta arkisin klo 9–15.

Lähetyslounaan toteuttavat Tapio Pääkkö Golfravintolasta, Paul-Erik Hakkarainen ja Asta Palola sekä kokkiopiskelijoita Novidasta. Satu Sarkoranta soittaa harmonikkaa.

Lähetyslounaan tuotto ohjataan Sari-Johanna Kuittilon työlle Israelissa, Pauli Vanhasen työlle Keniassa, Suomen Lähetysseuran työlle Thaimaassa sekä Toivoa naisille –radio-ohjelmille Kambodzhassa. Kohdemaat huomioidaan lähetyslounaan menussa, joka on piakkoin lipunmyyntipaikoissa ja seurakunnan nettisivulla.

Joulumyyjäiset Mietoisissa

LC Mietoinen järjestää perinteiset joulumyyjäiset la 16.12. klo 9–13 Villa Wanha Rosan pihalla Kirkonkylässä ja klo 11–15 Pyheen kylätorilla. Myynnissä on muun muassa joulukuusia, kauralyhteitä, vihtoja, jätkänkynttilöitä, auringonkukan siemeniä ja isännänviirejä. Tuotto hyväntekeväisyyteen.

Verenluovutus Nousiaisissa

Nousiaisten Seurakuntakodissa (Maskuntie 1) järjestetään verenluovutus keskiviikkona 3.1.2018 klo 14-18.

Nousiaisissa on järjestetty luovutustilaisuuksia yleensä kaksi–kolme kertaa vuodessa. Luovutusmäärät ovat vuoden kuluessa kasvaneet ja viime syyskuussa luovuttajia olikin ennätyksellinen määrä 80.

Veripalvelutoiminnan jatkuvan valmiuden ylläpitämisen turvaamiseksi luovutettua verta tarvitaan päivittäin sadoilta luovuttajilta leikkauksissa, onnettomuuksien uhreille, synnytyksissä, keskosvauvoille, syövän ja vakavien sairauksien hoidossa noin 240 000 pussia vuodessa.

Verivalmisteiden tasainen saatavuus onkin välttämätön edellytys suomalaisen terveydenhuollon toimivuudelle.

Verenluovutuksen perusedellytykset ovat, että luovuttaja on terve ja hän on 18–70-vuotias. Ensiluovutus on mahdollista 59-vuotiaaksi asti. Painon tulee olla vähintään 50 kg ja hemoglobiini naisilla vähintään 125g/l ja miehillä 135 g/l. Hemoglobiini mitataan paikan päällä ennen luovutusta.

Verenluovutustilaisuuteen tulee ottaa mukaan virallinen kuvallinen henkilöllisyystodistus. Edellisestä kokoverenluovutuksesta tulee olla kulunut vähintään 91 vuorokautta naisilla ja 61 vuorokautta miehillä.

Nousiaisten osaston yhdyshenkilönä Leila Lamberg, puh 040 5450463 ja sähköposti leila.lamberg@gmail.com

Joulumarkkinat Marskintorilla

Askaisten Kyläyhdistys järjestää joulumarkkinat la 16.12. klo 9–13. Joulupukki saapuu paikalle, lapset voivat esittää viimeiset joululahja toivomukset pukille. Kyläyhdistys tarjoaa joulupuuroa, glögiä ja piparia.

Markkinoilla on myytävänä leivonnaisia, juureksia, eineksiä, kalaa, hunajaa, käsitöitä. Markkinoilla voi vielä tehdä tilauksia joulupöytään.

Myyntipaikkoja voi tiedustella 040 540 2709.

Kaksi kynttilää ja kaksi kuoroa Mynämäen kirkossa

Mynämäen Mieslaulajien johtaja Jarmo Jokila ja taiteellinen johtaja Kristina Raudanen.

Mynämäen Mieslaulajien perinteinen joulukonsertti on tiistaina 19.12. klo 19 Mynämäen kirkossa. Konsertissa esiintyy myös tasokas Uudenkaupungin Laulu-Veikot.

Kuoro tulee vastavierailulle Mynämäkeen Mieslaulajien oltua mukana Laulu-Veikkojen Suomi100-juhlatanssiaisten suurkuorokonsertissa laulamassa isänmaallisen kuoromusiikin helmiä Kalannissa itsenäisyyspäivän aattona.

Laulu-Veikkojen nykyinen johtaja dir.mus. Pekka Harmovaaralla on menossa jo kolmaskymmenesviides vuosi kuoron taiteellisena johtajana.

Kuoro on vuosien varrella vieraillut ulkomailla ja tehnyt myös levytyksiä. Laulu-Veikot on edelleen hyvin voimissaan, siinä laulaa parhaimmillaan nelisenkymmentä miestä. Mynämäessä sen ohjelmisto koostuu perinteisistä joululauluista.

Konsertin teema juontaa Jori Sivosen säveltämästä ja Jorma Toiviaisen sanoittamassa iki-ihanasta joululaulusta Kaksi kynttilää, joka kuullaan Mieslaulajien ensikertaisesityksenä.

Modernin kirkkomusiikin tunnetuimmalta säveltäjältä Pekka Simojoelta on mukana Jouluyön hymni ja Tulkoon joulu. Kansainvälisyyttä edustavat mm. Jester Hairstonin Marian poika ja Carola Häggqvistin tunnelmallinen Taivas sylissäni.

Mieslaulajia johtaa musiikkipedagogi Kristina Raudanen.Säestäjänä toimivat musiikin opettaja Markus Länne pianolla ja viulutaiteilija, viulunsoiton opettaja Katriina Rainio viuluineen.

Konsertin lopuksi molemmat kuorot esiintyvät yhdessä. Mukana on perinteisesti myös yhteislaulua.

Leena Lehtinen Kappeli-illan vieraana

Leena Lehtinen vierailee Kappeli-illassa Mietoisissa.

Syyskauden viimeisen Kappeli-illan vieraaksi saapuu lohjalainen pastori, evankelista ja kirjailija Leena Lehtinen. Leenan monet tuntevat myös edesmenneen evankelista Kalevi Lehtisen leskenä. Hänen aiheenaan on syyskauden iltoja yhdistänyt teema: Rosoinen elämä ja Jumalan parantava kosketus.

Leena Lehtisen oma elämäkin on ollut monella tapaa rosoista. Jo lapsena Leena koki ettei hänellä ollut ketään. Isä oli väsynyt ja äiti ahdistunut. Viiden sisaruksen sarjan keskimmäisenä hän koki olevansa aina se väliinputoaja. Työelämässä hänen tittelinsä oli Ylimääräinen evankelioimistyön lehtori. Oma sisäinen kuva jäi pieneksi ja mitättömäksi ulkoisesta olemuksesta huolimatta. Myös nuoruuden avioliitto alkoholistin kanssa ja oman tyttären kuolema olivat kovia koettelemuksia

– Minulta ei kysytty mitään ja siksi yritin vain sopeutua olosuhteisiin. Itsensä hoitaminen oli minulle pitkään täysin vieras asia, Leena kertaa tunnelmiaan.

Oman tuskansa elämään toi myös puolisonsa Kalevin kuolema heinäkuussa 2011. Omaa kipuaan ja suruaan hän on oppinut käsittelemään muun muassa kirjoittamalla ja maalaamalla. Eräässä runossaan hän kirjoittaa: Sanat liian mustavalkoisia, värit liian epätäsmällisiä, koko elämän kuvaamiseen tarvitsen molemmat.

Lehtisen elämän koko stoorin kuulee Mietoisten seurakuntakodilla torstaina 14.12. klo 18.30. Tilaisuus on kaikille avoin ja se alkaa kahvilla. Iltaa isännöi ja Leenaa haastattelee Pekka Heikkilä.

Itsenäisyyspäivän aatto Mynämäessä
Mynämäki juhlii Suomen itsenäisyyttä monin tavoin jo itsenäisyyspäivän aattona tiistaina 5.12.

Kirjasto on auki klo 10–16. Tasatunnein klo 11–14 välisenä aikana kuullaan pianolla soitettuna suomalaisten säveltäjien musiikkia. Kirjasto lahjoittaa halukkaille kirjaston käytöstä poistettuja kirjoja.

Kirjaston tiloissa on mahdollisuus tutustua Elämää Mynämäessä sata vuotta sitten -näyttelyyn sekä Suomi Lasten silmin ja Suomi100 -valokuvakilpailun kuviin, joista voi äänestää parasta.

Vanhalla Yhteiskoululla esiintyy Alli-runoryhmä klo 17 ja kahvitus Wirmo-Seuran toimistossa klo 17.30 alkaen. Vilho Sipilän sali on avoinna yleisölle klo 17–18. Mynämäen Pyhän Laurin kirkon kellot soivat, liput nostetaan salkoon ja Vanhan Yhteiskoulun julkisivu juhlavalaistaan klo 18.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Elisabeth Wahlbergin jouluilta U:gissa

Mitä hienompi väki söi joulun aikaan? Entä mikä oli suosituin joulukukka tai millaisia lahjoja porvarisperheen jäsenet antoivat toisilleen? Wahlbergin talon emäntä, Elisabeth Wahlberg, kertoo muun muassa näistä asioista esitellessään jouluista kotiaan tiistaina 12.12. klo 18.

Maksulliseen rooliopastukseen ilmoittautumiset Uudenkaupungin museon toimistoon museo@uusikaupunki.fi.

Kauneimmat joululaulut ja näyttely Pilvilinnassa

Taidetalo Pilvilinnassa (Hiuntie 212) lauletaan Kauneimpia joululauluja maanantaina 4.12. klo 18. Esilaulajana on Heini Aaltonen ja pianolla säestää Fiia Iiskala. Hartaushetkessä puhuu kappalainen Juhani Kapiainen. Vapaaehtoinen kolehti menee Suomen Lähetysseuralle, joka auttaa kehitysmaiden nuoria saamaan koulutuksen, ammatin ja toimeentulon.

Pilvilinna on auki klo 17.30 alkaen. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Paikat on 60 henkilölle.

Pitsimökissä on Onnea Suomi -näyttely: eri maiden taiteilijat ovat lähettäneet tervehdyksiä ja pieniä taideteoksiaan onnitteluna 100-vuotiaalle Suomelle. Lisäksi Pilvilinnan jouluun kuuluu jouluinen korttipuoti ja herkkupöytä. Pilvilinna on auki tiistaista 5.12. torstaihin 7.12. klo 14-18.

Adventtimyyjäiset Maskussa

Maskun seurakuntatalolla on sunnuntaina 3.12. klo 11–12 adventtimyyjäiset. Myynnissä on lähetystyön hyväksi muun muassa piimäjuustoa, laatikoita, kakkuja, sinappia, ternimaitoa ja karjalanpiirakoita sekä käsitöitä kuten Suomi-kynttilöitä, ekokasseja, pitkävartisia lämpimiä villasukkia ja valokransseja.

Yhteisvastuun hyväksi myydään linnunruokinta-automaatteja ja lintulautoja ja musiikkityön hyväksi CD-levyjä. Arpajaiset ja kahvitarjoilu.

Tuubajoulu Laitilassa

Tuubajoulutapahtuma järjestetään Laitilassa lauantaina 2.12. klo 13 Laitilan S-Marketilla. Tapahtumassa yli 20 varsinaissuomalaista matalien vaskisoittimien (tuuba, baritonitorvi ja pasuuna) soittajaa esiintyy yhdessä soittaen joululauluja.

Tapahtumaa organisoivat Vakka-Suomen musiikkiopiston Minna Kajander ja Huittisten musiikkiopiston Anu-Maria Sandelin. Sen aikana kerätään lahjoituksia Hyvä Joulumieli -keräykseen vähävaraisten suomalaisten lapsiperheiden tukemiseen.

Laitilan tapahtumaan on vapaa pääsy ja se sopii koko perheelle.

Lähde-illassa Aino Vesti

Tulevana sunnuntaina 3.12. tulee Lemun Rukoushuoneelle (Kirkkotie 219) Aino Vesti Kansan Raamattuseurasta. Hän puhuu aiheesta Rukouksen jännittävä maailma. Musiikista vastaa Heijastus-kuoro. Tilaisuus alkaa klo 17.

Aseman joulu Nousiaisissa

Aseman joulua vietetään su 10.12. Nousiaisten Vanhalla asemalla klo 12–16. Lähiseudun käsityöläiset kokoontuvat myymään tuotteitaan ja myyntipöydät notkuvat. Myynnissä on muun muassa perinteisiä käsitöitä, koristeita, kynttilöitä, lyhtyjä, kransseja ja leivonnaisia.

Halikoirat ovat tapaamassa markkinaväkeä, joulupukki käy paikalla ja väki pääsee hevosajelulle. Aseman väki pitää kahvilaa, järjestää arpajaiset ja myy joululaatikoita, pullaa, ohrapuuroa ja rusinasoppaa sekä ternimaitoa.

Paikkavaraukset Leena 050-539 1406.

U:gissa voi katsella joulukalenteri-ikkunoita

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry toteuttaa tänä vuonna kaupunkilaisten avustuksella erilaisen joulukalenterin.

Kalenteriluukut avautuvat joulukuun 1.–24. päivä joka aamu klo 8 jonkin keskustan puutalon ikkunassa ja niitä voivat kaikki käydä ihastelemassa, omaan tahtiinsa, avautumisesta aina loppiaiseen saakka.

Kalenteri-ikkunan toteutustapa on täysin vapaa ja luvassa onkin monenlaista kaunista katsottavaa.

Lähes kaikki ikkunat löytyvät yksityiskodeista sekä lisäksi Työväentalolta, Vaakahuoneelta, päiväkoti Tilkkutäkistä, kirjastosta ja Wallilasta. Kalenterikarttaa on saatavana matkailutoimistosta, Café Fransista ja Vihreästä Lampaasta.

Painetussa kartassa on yksi virhe: 3.12. luukku avautuu Työväentalolla (Ylinenkatu 12).

Ikkunoiden avautumista voi seurata myös myös Uudenkaupungin Vanhojen Talojen Facebookissa.

Suomi 100 -juhla Margareetakodissa
Vehmaan vanhusneuvoston ja Margareetakodin henkilökunnan järjestämä yhteinen itsenäisyysjuhla vietetään Margareetakodin Hopeasiiven päiväsalissa tiistaina 5.12. kello 13. Ohjelmaa ja kahvitarjoilu.

Kiipan näyttely Naantalissa

Tapani Kiipalla on lyhyt näyttely Naantalin Taidehuoneella. Kiipan joulunäyttely on avoinna 1.–3.12.

Näyttelyssä on esillä viime aikojen taiteilijan maalausmatkojen akvarelleja sekä akvarelleja hänen omasta arkistostaan. Näyttelytila on avoinna kello 12–17.

Marrasvalkeat Nousiaisissa

Marrasvalkeat täydenkuun aikaan järjestetään perjantai-iltana 1.12. Kakon kodalla Keskusojantien varressa Nousiaisissa. Tilaisuus on kaikille avoin koko perheen tapahtuma.

Marrasvalkeissa osallistujamäärä on yleensä ollut yli 100 henkeä.

Kodan ja laavun ympäristöä sekä metsikköä valaisevat kymmenet lyhdyt, ulkotulet, jätkänkynttilät ja nuotiot. Valaistulla teemapolulla tapaa tonttuja ja metsäneläimiä. Polun loppupäähän tontut ovat laittaneet karkkilippaan, josta saa maistiaisia.

Ohjelmassa on yhteislaulua Mikko Litmasen ja Juha Aavikon johdolla. Lapsille on oma yhteislaulutuokio. Kodassa on tarjolla ohrakryynipuuroa ja väskynäsoppaa. Nuotioilla voi grillata omia makkaroita ja oma termarikahvi tai mehukin saattaa maistua.

Pukeutuminen sään mukaisesti ja taskulamppu on ehdoton apuväline metsässä.

Yhteislähtö Kakon laavulle tapahtuu opasauton johdattamana Nousiaisten Henrikin koulun pihalta klo 18. Metsätien varrella parkkipaikkoja on rajallisesti ja siitä syystä toivotaan kimppakyytejä. Lisätietoja Hilkalta 040 777 5980. Tapahtuman järjestää Kuhankuonon Latu ja Polku.

Iltamusiikkikonsertti Kustavissa

Vakka-Suomen musiikkiopisto järjestää iltamusiikkikonsertin Kustavin kunnanvirastossa (Keskustie 7) perjantaina 1.12. klo 18.

Konsertissa kuullaan eri instrumenttien sooloesiintymisiä kuin myös harmonikkaryhmääkin. Ohjelmistossa on Suomen itsenäisyysjuhlaan sopiva Taivas on sininen ja valkoinen, ja kuullaan konsertissa elokuvamusiikkiakin. Piano-oppilas esittää Hans Zimmerin säveltämän kappaleen One day elokuvasta Pirates of the Caribbean. Konserttiin ei ole pääsymaksua.

Lähetysverstas Kalannissa

Lähetysverstas hoitaa lauantaina 2.12. klo 10–15 Kalannin srk-kodissa myyjäisten valmistelua eli kannetaan tavarat alakerrasta ylös, järjestetään pöydät ja tuolit salissa pois. Samalla järjestetään tuotteet pöydille myyntikuntoon ja autetaan tarvittaessa piirakkatalkoolaisia. Lähetysverstaan väki ottaa myös vastaan myyntiin tai arpajaisvoitoksi tulevia tuotteita.

Lähetysmyyjäiset Kalannissa

Sunnuntaina 3.12. ensimmäisenä adventtina, on Kalannin srk-kodissa lähetysmyyjäiset jumalanpalveluksen jälkeen noin klo 11.15. Tapahtuma alkaa torttukahvilla. Myynnissä on ainakin joululaatikoita, leivonnaisia, karjalanpiirakoita, joulukortteja ja lähetysverstaan tuotoksia. Noin puolen päivän aikoihin on aika julkistaa tämän vuoden lähetysarpajaisten voittajat. Myyjäisten ja arpajaisten tuotto menee SLS:n Lasten Pankkiin ja sitä kautta maailman eri puolille tarvitseville lapsille ja nuorille. Järjestäjänä toimii Kalannin kappeliseurakunnan lähetystyö, joka myös ottaa vastaan lahjoja myyntipöydille. Niitä voi tuoda srk-kotiin la 2.12. klo 10–15 tai su ennen jumalanpalvelusta. Tiedustelut Satu 045 315 6485.

Sivut