Sivuston kokoversioon
  • Perjantai 20.10.2017
  • Haetaan nimipäiviä

Sadonkorjuujuhla Lokalahdella

Sunnuntaina 22.10. pidetään messu kirkossa klo 12 ja sen jälkeen sadonkorjuujuhla Paanulassa. Juhlapuhujana on Lauri Poso Menestyvä Maatilayritys -hankkeesta. Uutispuuro- ja kakkukahvitarjoilu. Juhlan järjestää MTK-Lokalahti ja Lokalahden seurakunta.

Vakka-Suomen soittokunnat juhlistavat satavuotiasta Suomea

Laitilan soittokunta ja Uudenkaupungin VPK:n soittokunta kokoavat voimansa lokakuun lopulla kahteen yhteiskonserttiin, jotka pidetään tiistaina 24.10. Uudenkaupungin Kulttuurikeskus Crusellissa ja keskiviikkona 25.10. Laitilan kaupungintalolla.

Molemmat konsertit alkavat klo 18.30 ja niissä on sama Suomi 100 -teemainen ohjelma. Kapellimestareina toimivat Minna Kajander ja Kari Leino, soittajia on nelisenkymmentä.

Konsertissa kuullaan uutta ja vanhaa, kevyempää ja vakavampaa, kaikki kuitenkin suomalaista. Konsertti alkaa kahdella B. H. Crusellin sävellyksellä. Laajin teos on Jorma Panulan sovitus Viisi kansansävelmää puhallinorkesterille. Muita säveltäjänimiä ovat mm. Pentti Viherluoto, Anssi Tikanmäki ja Rauno Lehtinen.

Naapurisoittokunnat tekivät viimeksi yhteistyötä menneenä kesänä soittaen yhdessä Uudenkaupungin Merefesteillä ja Laitilan Munamarkkinoilla.

Laitilassa esitellään digitoitua kotiseutuaineistoa

Varsinais-Suomen muisti –hankkeen avulla maakunnan kirjastoissa on tänä vuonna pantu alulle kirjastojen kotiseutukokoelmien saattaminen digitaaliseen muotoon, jolloin aineistot ovat kenen tahansa luettavissa kotikoneella.

Laitilan kotiseutukokoelmaa säilytetään Monikko-huoneen kaapeissa. Monimuotoisessa aineistossa on Laitilaan liittyvää kirjallisuutta, erilaisia historiikkeja ja pienpainatteita. Kokoelmaa, jossa on myös harvinaisuuksia, on ollut mahdollista tutkia ainoastaan kirjaston tiloissa.

Digitaalinen tekniikka mullistaa tämän asian. Laitilan kokoelmasta on alkuvaiheessa saatettu sähköiseen muotoon 26 painatetta, mm. Laitilassa pidettyjen laulujuhlien ohjelmia, rautatiesuunnitelma, Laulu Punakaartin hallituksesta Laitilassa, liikelaitosten ja yhdistysten historiikkeja. Digitointi tuo myös kouluille paremman mahdollisuuden perehtyä oman seudun menneisyyteen ja ominaispiirteisiin.

Laitilan kaupunginkirjastossa järjestetään torstaina 26. lokakuuta klo 17.30 uudessa muodossa olevan aineiston esittelytilaisuus. Digitointihankkeesta kertoo kirjastotoimenjohtaja Marja-Liisa Mutka, ja Laitilan aineistoa, piiloon jäänyttä paikallishistoriaa, esittelee kulttuurisihteeri Jukka Vehmas.

Perheiden ilta Vehmaalla

Ke 25.10. Vehmaalla on erityisesti alle kouluikäisten lasten perheille suunnattu Perheiden ilta. Ilta toteutetaan klo 18 alkaen Vinkkilän srk-talossa Suomi 100 -teemalla. Tarjolla on myös pieni iltapala. Tapahtuman järjestää Vehmaan seurakunta. Ennakkoilmoittautumiset Annille 0440-332070.

Kuntotanssit U:gissa

Eläkeläisten järjestämät kuntotanssit ovat Uudenkaupungin Työväentalolla maanantaina 23.10. klo 14–16. Mukaan kutsutaan kaikki tanssimisesta ja liikunnasta kiinnostuneet.

Tarjolla on tasokas orkesteri ja väliajalla pullakahvit sekä risteilylahjakortin arvonta kaikkien pääsylipun ostaneiden kesken.

MLL etsii tukihenkilöitä Vakka-Suomeen

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri etsii uusia vapaaehtoisia tukihenkilöitä lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Mukaan kaivataan kaikenikäisiä aikuisia, jotka voivat sitoutua tapaamaan tuettavaa lasta, nuorta tai perhettä noin kaksi kertaa kuukaudessa vuoden ajan arkisen yhdessäolon ja yhteisen tekemisen merkeissä.

Tarkoituksena on ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia sekä edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia.

Kymmenet lapset odottavat itselleen tukihenkilöä, jonka kanssa voisi käydä liikkumassa, kalastamassa tai elokuvissa ja siten rohkaistua löytämään uusia harrastuksia ja kavereita.

Samalla lapsi saa elämäänsä luotettavan aikuisen, jolle kertoa arjestaan ja ehkä myös mieltä painavista asioista. MLL korvaa tukihenkilöille toiminnasta mahdollisesti koituvia kuluja.

Tukihenkilönä toimiminen edellyttää MLL:n tukihenkilökoulutuksen suorittamista. Koulutus on maksuton, eikä se velvoita ryhtymään tukihenkilöksi.

Vakka-Suomen kolmen kerran tukihenkilökoulutus järjestetään marraskuussa. Koulutukset ovat Uudessakaupungissa torstaina 16.11. kello 17.30–20 ja lauantaina 18.11. kello 10–16 Perhekeskus Ipana-Messissä (Rantakatu 15) ja viimeinen kerta Laitilassa keskiviikkona 22.11. klo 17.30–20 Perhekeskus Mukulavintissä (Sairaalantie 2).

Ilmoittautuminen MLL:n Varsinais-Suomen piirin kotisivuilta löytyvällä lomakkeella https://varsinaissuomenpiiri.mll.fi/vapaaehtoistyo.

Koulutuksessa annetaan myös tietoa vapaaehtoisille, jotka ovat kiinnostuneita ryhtymään ystäviksi maahanmuuttajaäideille.

Tavoitteena on edistää maahanmuuttajaäidin kotoutumista ja suomen kielen oppimista tapaamalla arkisissa ympyröissä kuten leikkipuistossa, kävelylenkillä, kauppareissulla tai kotosalla.

Omat lapset voi myös ottaa mukaan tapaamisiin. Ensimmäisellä tapaamiskerralla läsnä ovat maahanmuuttajaäiti, vapaaehtoinen sekä MLL:n työntekijä. Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistyötä, sillä siinä vapaaehtoinen saa autettavasta itselleen pikemminkin ystävän.

Lisätietoja MLL:n tukihenkilö- ja ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnasta saa Jonna Nurmiselta 044 077 0892 tai jonna.nurminen@mll.fi.

Parkinson-kerho kokoontuu U:gissa

Uudenkaupungin seudun Parkinson-kerhon kokoontuminen on ke 18.10. klo 18 Sakunkulmassa, (Zachariasseninkatu 1).

Penan Pojat Mynämäen kirjastossa

Penan Pojat, Eläkeliiton Mietoisten yhdistyksen lauluryhmä, esiintyy Suomi 100 -teemalla torstaina 19.10. klo 19 Mynämäen kirjastossa.

Ohjelma koostuu Itsenäisyyden ajan jokaisen vuosikymmenen suosituimmasta iskelmästä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta ohjelma ja väliajan kahvit ovat maksullisia.

Lähetysverstas Kalannissa

Tällä viikolla verstas kokoontuu poikkeuksellisesti perjantaina 20.10. klo 10–15 Kalannin srk-kodin alakerrassa.

Tarjolla on hemmojen tekoa ja sipsien kastelua. Kahviakin keitetään jossain välissä.

Lisätiedot Satu 045-3156485.

Latinalaistansseja U:gissa

Mitä on Salsa, Bachata ja Kizomba? Bakhtiar Ismail esittelee latinalaisia tansseja Uudenkaupungin kirjastossa keskiviikkona 18.10. klo 17.30.

Uuteenkaupunkiin ollaan perustamassa latinalaisten tanssien ryhmää aikuisille.

Paperin- ja pullonkeräys Lokalahdella

Paperin ja pullojen keräysautot lähtevät liikkeelle Lokalahdella lauantaina 21.10. klo 9 jälkeen. Leijonat keräävät kierrätyskelpoiset paperit, pullot ja alumiinitölkit. Keräykseen tarkoitettu materiaali laitetaan näkyvään paikkaan odottamaan noutoa.

Mikäli keräysmateriaali on vielä iltapäivällä klo 14 jälkeen noutamatta, kannattaa ottaa yhteyttä Matti Rantaseen 050-342 6903 tai Markku Ahoon 040-841 6869. Heiltä saa myös tietoa keräyksestä ja voi tehdä ennakkoilmoituksen kerättävästä materiaalista.

Keräystuotto menee Lokalahden koulun leirikoulurahastoon.

Soitto- ja lauluoppilaat estradilla Kustavissa

Vakka-Suomen musiikkiopisto järjestää iltamusiikkikonsertin Kustavin kunnanvirastossa (Keskustie 7) perjantaina 20.10. klo 18. Illan musiikillinen kattaus koostuu vaskipuhallin- ja harmonikkaoppilaiden sekä aikuisten lauluoppilaiden monipuolisista esityksistä.

Konsertissa kuullaan muun muassa monsterimainen duetto trumpetin ja baritonitorven voimin sekä populaarihittejä harmonikkaorkesterilta. Iltamusiikkiin on vapaa pääsy.

Isovanhempien päivä U:gin MLL:ssä

Isovanhempien päivänä 21.10. juhlitaan kaikkia isovanhempia; Isovanhempien päivänä perheet, lapset ja lastenlapset voivat kokoontua yhdessä isovanhempien kanssa mukavan tekemisen merkeissä. Isovanhempien päivä on koko perheen juhla.

MLL Uudenkaupungin paikallisyhdistys kutsuu kaikki isovanhemmat lapsenlapsineen Perhekeskus Ipana-Messiin (Rantakatu 15) perjantaina 20.10. klo 17–19 viettämään yhteistä aikaa kera askartelujen, pelien ja leikkien. Kahvi- ja mehutarjoilu.

Merimaskun maamiesseurantaloa esitellään sunnuntaina

Merimaskun maamiesseurantalo.

Kannatusyhdistys esittelee Merimaskun maamiesseurantaloa (Killaistentie 41) sunnuntaina 15.10. klo 16 alkaen kahvin ja tarinoinnin merkeissä.

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Paikkakunnan pitopalveluyrittäjät kertovat palveluistaan ja nuori merimaskulainen muusikko Petteri Peijonen soittaa kitaraa ja esittää omia sävellyksiään.

Talo on seissyt paikoillaan jo 85 vuotta, mutta se ei silti liene tuttu kaikille paikkakuntalaisillekaan, ja siksi yhdistys haluaa sitä esitellä ja kertoa monipuolisista käyttömahdollisuuksista.

Talon omistaa Merimaskun Maamiesseura ja talon käytöstä ja ylläpidosta vastaa Maamiesseurantalon kannatusyhdistys.

Talo rakennettiin aikanaan merimaskulaisten talkoolaisten voimin Suojeluskuntataloksi. Sotien jälkeen se siirtyi Merimaskun Maamiesseuran haltuun.

Vuosikymmenten aikana talossa on järjestetty moninaisia koulutus- ja valistustilaisuuksia, teatteriesityksiä ja hirvipeijaisia, arpajaisia, puurojuhlia, suvilystejä, silakkalounaita ja kirpputoreja. Talo on ollut myös useiden hiihto- ja urheilukilpailujen tukikohtana. Häähuoneistona se on ollut käytännöllinen etenkin, jos ohjelmassa on ollut tanssia.

Café ja bingo Kalannissa ja U:gissa

Syyskauden Caféet ja bingot alkavat Kalannin Nuokkarilla ja Nuorisotalo Vantissa Uudessakaupungissa. Nuorisopalveluiden Caféet ja bingot 7.-luokkalaisista lähtien ovat syyskaudella perjantaisin klo 18–23 Kalannin Nuokkarilla 13.10., 3.11., 24.11., 5.12. ja Vantissa 20.10., 10.11., 1.12. ja 15.12.

Pekka Visuri esitelmöi Maskussa

Professori, eversti Pekka Visuri esitelmöi Maskutalolla torstaina 2.11. kello 18 aiheesta Suomen sota 1808–1809 Lounais-Suomen alueella. Lipputulot käytetään kokonaisuudessaan nuorisotyön hyväksi.

Tilaisuuden järjestävät Maskun Lions Club ja Saunaparoni Oy.

Retki Rauman Kaupunginteatteriin

Hakametsän asukasyhdistys järjestää kaikille avoimen matkan Rauman kaupunginteatteriin lauantaina 18.11. Lauantaina klo 13 esitetään Ray Cooneyn Koukussa-farssi, joka kertoo lontoolaisen taksikuskin elämästä. Hän huristelee salaa kahden kodin väliä, mentyään naimisiin kahden naisen kanssa ja saatuaan molempien kanssa tytön ja pojan. Tapahtumat saavat yllätyksellisen päätöksen.

Asukasyhdistyksen bussin yhteiskuljetus lähtee Hakametsän koulun parkkipaikalta klo 11.45, Uudenkaupungin linja-autoasemalta klo 11.45 ja kyytiin pääsee matkan varrelta sopimuksen mukaan. Mahdollisesti myös Vehmaalta, Lokalahdelta ja Kalannista. Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset tekstiviestillä lauantaihin 23.10. mennessä 050 306 0578 tai 050 329 7099.

Majakkakiertue Mynämäessä ja U:gissa

Suomen Majakkaseura hemmottelee elokuvakimaralla Mynämäessä ja Uudessakaupungissa majakkakiertueellaan. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille.

Luvassa on uutuusesityksiä majakkasaarista ja henkilökuvia majakoiden ystävistä. Myyjäisistä voi hankkia meri- ja majakka-aiheisia tuotteita. Myyjäisten tuotot menevät suoraan majakkakohteiden kunnostamiseen.

Pääosin kiertuekohteissa esitetään uutuusdokumentit Seppo Laurell - mies ja meri, Haaveena Bogskär – meloen Suomen majakoille sekä lyhennetty versio Jouni Hiltusen dokumentista Matka merelle. Uusissa kiertuekohteissa, kuten Mynämäessä esitetään myös viime vuoden parhaita paloja.

Majakkakiertue on Mynämäen työväentalolla (Vanha Turuntie 30) lauantaina 14.10. klo 17.30 ja Uudenkaupungin Crusellissa (Kullervontie 11) sunnuntaina 15.10. klo 17.

Luento kuulon ja näön heikkenemisestä U:gissa

Anna Pietilä luennoi näön heikkenemiseen vaikuttavista tekijöistä, hoidoista ja apuvälineistä. Kuulon heikkenemiseen vaikuttavista tekijöistä, hoitomahdollisuuksista ja apuvälineiden hankinnasta ja käytöstä puhuu Marja-Leena Lehtonen. Luennot ovat Viikaisten auditoriossa Uudessakaupungissa tiistaina 17.10. klo 18. Kahvitarjoilu alkaa klo 17.30. Vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestävät Omakotiyhdistys ja Vakka-opisto.

Verenluovutus U:gissa

Uudessakaupungissa työväentalolla (Ylinenkatu 12) järjestetään verenluovutus tiistaina 17.10. klo 13–18.

Kylmäuintia Taivassalossa

Kylmäuintia voi harrastaa Taivassalossa Mansikkakarin saunalla 13.10. alkaen perjantaisin klo 19. Poikkeuksena ovat torstait 26.10. ja 2.11. klo 19. Järjestää Avantouimarit.

Syysretki Vuoden kylään Taalintehtaalle
Leader Ravakka järjestää syysretken vuoden Taalintehtaalle, Kemiönsaareen 19.10. Retkellä pääsee tutustumaan siihen, miten pilottikylässä tehdään maahanmuuttajien kotoutumisesta kylätoiminnan arkea.

Lähtö retkelle on klo 8, tarkempi reitti ilmoitetaan myöhemmin. Kotoutumiskoulutukseen tutustumisen lisäksi tutustutaan muuhun kylätoimintaan.

Paikkoja on rajallisesti. Lisätiedot ja paikkavaraukset 16.10. mennessä: mirva.salonen@laitila.fi tai 040 667 4651. Matka on maksuton.

U:gin MLL:n ohjelmaa

Perjantaina 13.10. Uudenkaupungin MLL:n Perhekahvilassa Tutki rintasi ry:stä Ritva kertoo tärkeästä aiheesta, kahvila on avoinna klo 10–12.

Iltaperhekahvila on tiistaina 17.10. Klo 17.30–19.30, kaikki lapset ja aikuiset pääsevät leikkimään. Viikolla 43 Perhekeskus Ipana-messi on syyslomalla.

Harmonikkamusiikkia Taivassalossa

Sunnuntaina 22.10. klo 15 pidetään Taivassalon Nuortenkodilla konsertti, jossa kuullaan vakkasuomalaisia nuoria soittajia.

Soittajat kokoontuvat Vakka-Suomen Harmonikkakerhon järjestämälle leirille Taivassalon Mansikkakariin soittamaan laitilalaislähtöisen muusikko Samuli Jokisen sovittamia kappaleita. Jokinen on jo 10. kerran itse leirillä mukana ohjaamassa nuoria.

Juhlavuoden kunniaksi leirin päätöskonsertti järjestetään yleisökonserttina, jossa voi kuulla sovituksia niin uudemmista pop-kappaleista kuin vanhemmista iskelmistä ja elokuvasävelmistä.

Konsertissa Samuli Jokisen ja Marja-Liisa Santalan johdolla esiintyy 14 leiriorkesterin soittajaa, joiden ikähaarukka on 8-vuotiaasta nuoriin aikuisiin. Konsertissa kuullaan musiikkia PMMP:ltä, Jenni Vartiaiselta, Robinilta, Jukka-Pojalta, Katy Perryltä ja Abbalta.

Lippuja saa ennakkoon harmonikkakerhon jäseniltä sekä ovelta tuntia ennen konsertin alkua. Lipputulot ja kahvion tuotto käytetään Vakka-Suomen Harmonikkakerhon nuorten soittajien leiri- ym. toimintaan.

MLL kouluttaa luonto- ja lukumummeja ja -vaareja Lemussa ja Nousiaisissa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri etsii uusia vapaaehtoisia luontomummeja ja -vaareja Varsinais-Suomeen. MLL järjestää toiminnasta kiinnostuneille Mummon kanssa mustikkaan -koulutuksen keskiviikkona 1.11. klo 13–15.30 Lemun kirjastossa (Askaistentie 142).

Koulutus on tarkoitettu seniori-ikäisille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan lasten ja perheiden kanssa erilaisten luontoteemojen kautta. Toiminta voi olla esimerkiksi retkiä lähiluontoon tai kansallispuistoihin, kerhotoimintaa tai vierailu luontomummina tai -vaarina MLL:n perhekahviloissa. Luontomummit ja -vaarit saavat toiminnalle MLL:n ammattilaisten tukea ja ohjausta.

Koulutus liittyy MLL:n Porukalla paras! -hankkeeseen, joka alkoi maaliskuussa. Hanke järjestää erilaisia tapahtumia, retkiä, vierailuja, kerho- ja luontotoimintaa, kouluyhteistyötä sekä kylämummi- ja kylävaaritoimintaa Maskussa, Nousiaisissa, Paimiossa ja Taivassalossa.

MLL:n Varsinais-Suomen piirin paikallisyhdistyksistä mukana ovat Lemun, Maksun, Nousiaisten, Paimion ja Taivassalon paikallisyhdistykset.

MLL kouluttaa myös lukumummeja ja -vaareja kouluihin. Toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille lisää lukukokemuksia sekä innostaa heitä lukemisen pariin yhteisten lukutuokioiden avulla. Koulutus järjestetään ke 29.11. klo 13–16, Nousiaisten seurakunnan tiloissa, (Pappilantie 23.)

Sekä luku- että luontokoulutuksessa sovitaan, missä päin Varsinais-Suomea mummi tai -vaari haluaa toimia. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia sisältäen koulutuksen, iltapäiväkahvin ja materiaalin. Ilmoittautuminen MLL:n perhekeskustoiminnan koordinaattori Jonna Nurmiselle, 044 077 0892 tai jonna.nurminen@mll.fi.

Varhaiskasvatusmessut Naantalissa

Varhaiskasvatusmessuilla torstaina 12.10. kello 18–19.30 Karvetin päiväkodissa Naantalissa (Karvetinkatu 1) esitellään uutta varhaiskasvatussuunnitelmaa ja Naantalin varhaiskasvatuksen palveluita.

Uusi varhaiskasvatuksen perusteet -asiakirja on elokuun alussa voimaan tullut kuntia velvoittava normi. Jokainen lapsen kanssa työskentelevä työntekijä, virkamies tai päättäjä on velvollinen noudattamaan asiakirjaa.

– Vasussa lapsi on keskiössä. Jatkossa kaiken varhaiskasvatuksen tulee olla pedagogisesti perusteltua niin, että lapsen etu ja tarpeet muodostavat kokonaisuuden ja toiminnan keskeiset tavoitteet, toteaa Naantalin vasu -työryhmän puheenjohtaja aluepäiväkodinjohtaja Viveka Raitanen.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnan on aktiivisessa yhteistyössä huoltajien ja muiden lasten sekä perheiden hyvinvointia edistävien tahojen kanssa etsittävä ratkaisuja lapsen kasvun ja oppimisen polulla. Kuntakohtaisen vasun lisäksi jokaisella lapselle laaditaan oma vasu, joka on suunnitelma, johon kirjataan kaikki lasta koskevat varhaiskasvatuksen tavoitteet, menetelmät, toimenpiteet ja mahdollinen tuki, unohtamatta arviointia.

Kaikille naantalilaisille avoimilla Varhaiskasvatusmessuilla Karvetin uudistuneessa päiväkodissa vasua esitellään kuntalaisille toiminnallisin menetelmin. Illan aikana voi tutustua varhaiskasvatusta käyttäville huoltajille uuteen varhaiskasvatusaikojen ilmoittamiseen liittyvään sähköiseen asiointipalveluun.

Hyväntekeväisyystaidetta Taivassalossa

Perjantaina 13.10. klo 18 on Taivassalon Ketarsalmen Kievarissa iloinen Taideilta: hauskaa ohjelmaa, musiikkia ja tauluja Kustavin Taideyhdistyksen taiteilijoilta. Taulut huutokaupataan ja illan tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen. Vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestää Vehmaan Rotary Club.

Wibit-rata U:gin uimahallilla

Uudenkaupungin uimahallin 30-vuotissynttäriviikko huipentuu viikonloppuna 7.–8.10 Wibit-rataan. Rata on tasapainoa ja kehonhallintaa vaativa taitorata syvässä altaassa. Radalla voi kiipeillä, ylittää esteitä sekä laskea liukumäkeä. Rata on tarkoitettu uimataitoisille lapsille sekä aikuisille.

Radalle pääsee normaalilla uimahallin sisäänpääsymaksulla. Sunnuntaina klo 12–15 Lions Club Uusikaupunki tarjoaa uinnin. Lisätietoja uimahallin kahviosta puh. 050 420 5203 tai uimahalli@uusikaupunki.fi.

Näyttelyn avaus Crusellissa

Vakka-Suomen Taideyhdistys ry:n vuosinäyttely pidetään Crusellissa 10.10.–2.11.

Näyttely on avoinna ti–pe klo 10–17 ja su klo 12–16. Avajaiset ovat sunnuntaina 8.10. klo 16–18.

Taiwanin terveisiä Vehmaalla

Vinkkilän seurakuntatalolla kuullaan Taiwanin terveisiä 11.10. klo 17. Vieraana on pappi ja lähetystyöntekijä Juha Ijäs.

Ijäs on ollut Suomen Lähetysseuran palveluksessa vuodesta 1988 alkaen. Etupäässä hän on ollut lähetystyössä Taiwanin työalueella. Vuosi sitten Ijäksen perhe palasi Suomeen.

Ijäs on ollut Taiwanissa Taiwanin Luterilaisen kirkon työssä. Työ on ollut hyvin monipuolista. Seurakunnat ovat kuin perheyhteisöjä, joissa jaetaan ilot ja surut. Näkynä on viedä yhdessä hyvää sanomaa Jeesuksesta eteenpäin ja kutsua ihmisiä seurakuntaan. Mielenkiintoisin kokemus on ollut uuden seurakunnan perustaminen yhdessä taiwanilaisten kristittyjen kanssa. Ijäs on ollut myös radiotyön tiimissä yhden työkauden. Läheisin työtoveri Juha Ijäksellä on ollut oma vaimo, Anne.

Karpaloretki Nousiaisissa

Kuhankuonon Latu ja Polku järjestää kaikille avoimen karpaloretken lauantaina 7.10. Lähtö on Nousiaisten Henrikin koulun pihalta kimppakyydein klo 9.

Retki tehdään joko Kurjenrahkan kansallispuiston soille tai jollekin muulle suolle. Kohteeksi pyritään löytämään ennakkoon suo, jolta löytyy karpaloita ja jossa oletetaan niitä olevan jäljellä vielä viikonvaihteessakin.

Retkelle kannatta ottaa reppuun mukaan omat eväät ja termospulloon lämmintä juomaa. Suolla voi vierähtää aikaa, sillä karpalo on melko hidas poimittava. Jalkaan kannattaa laittaa pitkävartiset saappaat, sillä suolla on aina vettä. Sää on jo viilentynyt syksyisen kylmäksi, joten pukeutua kannattaa säätila huomioiden lämpimästi.

Tiedustelut Hilkka 040 777 5980.

Sulkapalloa nuorille U:gissa

UT-sulkkis aloittaa vuoden tauon jälkeen sulkapallotoimintaa nuorille. Sunnuntaisin klo 17–18 on varattuna neljä kenttää eli korkeintaan kahdeksan nopeinta mahtuu mukaan. Alaikäraja on 11–12 vuotta, hyvä olisi jos olisi oma kaveri mukana.

Tarkoitus on opettaa sulkapallon perustekniikkaa ja pelaamaan sääntöjen mukaan. Ilmoittautuminen 044-2081551 Hellsten tai mauri.hellsten@gmail.com.

Jos kentät eivät täyty nuorista, aikuisiakin pääsee mukaan.

Luento Itämeren suojelusta Kalannissa

Uudenkaupungin Soroptimistiklubi järjestää esitelmätilaisuuden Itämeren suojelusta

ensi maanantaina 9.10.

TkT Tuula Pohjola puhuu globaalista näkökulmasta ympäristö- ja meriasioista ja antaa katsauksen Itämeren nykytilaan. Toinen puhuja on Turun AMK:n KTM Piia Nurmi ja hän kertoo meriroskisprojektista, jossa AMK on mukana.

Tilaisuuteen on ennakkoon kutsuttu muita soroptimistiklubeja ja vakka-suomalaisia naisjärjestöjä, mutta tilaisuus on avoin.

Paikkana on Vahterussali Kalannissa (Pruukintie 7).

Tilaisuus alkaa klo 18 ja kestää noin.kaksi tuntia. Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa (vapaaehtoinen kahvimaksu).

Ilon Helmet musiikkihartaudessa Laitilassa

La 7.10. klo 18 iltakellojen aikaan järjestetään musiikkihartaus Laitilan kirkossa.

Ilon Helmet esittävät syksyn laulusatoa Soivat iloisesti kirkonkellot, hartauden pitää kirkkoherra Petri Laitinen.

Kuorolaiset luovuttavat Anna Jumalan kellon soida -projektin tuoton pikkukellon hankintaan. Ovella voi tukea kuorolaisten laulumatkaa Turkuun.

Messu ja luento Laitilassa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther- kappelissa (Vihtorinkatu 7) sunnuntaina 8.10. klo 10, toimittaa pastori Ilpo Sinkko. Messun jälkeen opetusvartti Luterilaisista virsistä 888, 889.

Uskonpuhdistuksen luentosarja Luther-kappelissa jatkuu tiistaina 10.10. klo 18.30.

Aiheena on Afrikan luterilaiset kirkot, luennoi pastori TT Anssi Simojoki.

Nallen retkilaukku -esitys Vehmaalla

Teatteri Mukamas ja Nallen retkilaukku vierailevat Vehmaalla Vinkkilän seurakuntatalolla perjantaina 6.10. kello 10.

Nalle on kiertänyt ympäri Suomen ja kerännyt laukkuunsa monenmoisia muistoja. Kolme kaverusta löytää Nallen matkasuunnitelman ja lähtee reippaasti seuraamaan sen viitoittamaa tietä. Missä kaikkialla Nalle onkaan käynyt? Entä onko kukaan nähnyt Nallea?

Iloinen laulumatka kuljettaa katsojat läpi Suomen tuoden tuulahduksia eri kulttuuriperinnöistä. Suomalaiset sävelmät ja tanssin askeleet tempaavat mukaansa kaikenikäiset katsojat.

Nukke- ja musiikkiteatterin keinoin toteutettu esitys on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Näytökseen on vapaa pääsy ja sen järjestää Vehmaan kulttuuritoimi.

Lähde-ilta Lemussa

Lemun rukoushuoneella (Kirkkotie 219) vietetään Tansania-iltaa sunnuntaina 8.10. Veikko ja Irja Aro-Heinilä kertovat toiminnastaan Tansaniassa. He ovat olleet pitkään mukana Kimbilion turvatalohankkeessa ja tuntevat hyvin tansanialaista elämää.

Tilaisuus alkaa kello 17.

Retki KädentaIdot-messuille Tampereelle

Tampereella järjestetään marraskuussa käsityöalan ykköstapahtuma, Suomen Kädentaidot -messut.

Messuille järjestetään retki pe 17.11. Lähtö on Vehmaalta (Simola Vinkkilä) klo 8. Tampereelle ajetaan reittiä Uudenkaupungin Kelan pysäkki, Kalantitalon pysäkki, Laitilan Helmikankaan piha ja Huittinen, jossa on kahvitauko. Messuilla ollaan klo 11.30–16.30, paluu käänteisessä järjestyksessä, takaisin Vehmaalla noin klo 20.

Matkan hintaan sisältyy myös pääsylippu messuille.

Sitovat ilmoittautumiset 26.10. mennessä: Taina Helminen 040 5747 909 tai Mirja Rinne 040 555 2857 (ilmoita nimi, matkapuhelinnumero ja pysäkki).

Nuortenkodilla raikaa iltamusiikki

Vakka-Suomen musiikkiopisto järjestää iltamusiikkikonsertin Taivassalon Nuortenkodissa (Kisakuja 1) perjantaina 6.10. klo 18. Konsertin aloittavat Laitilan, Taivassalon ja Uudenkaupungin Ekaorkesterit yhteiskokoonpanollaan.

Illan aikana kuullaan myös solistisia esiintymisiä, kuten James Bond -teema piano-oppilaan ja John Lennonin ja Paul McCartneyn Yesterday trumpettioppilaan esittäminä. Instrumenttikavalkadi on poikkeuksellisen kattava ja Nuortenkodille on kokoontunut oppilaita lähes koko musiikkiopiston toiminta-alueelta. Iltamusiikkiin ei ole pääsymaksua.

Lava on vapaa U:gissa

Lava on vapaa Uudessakaupungissa Crusellin pienellä näyttämöllä keskiviikkona 4.10. klo 19. Nyt haetaan vielä rohkeita lapsiesiintyjiä mukaan. Lavalle voi tulla laulamaan, soittamaan, esittämään lyhyen näytelmän tai esittämään tai näyttämään jotain muuta erikoistaitoa.

Sekä esiintyjät että yleisö pääsevät kokeilemaan esimerkiksi improa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Naantalissa Messut Ikäihmisille

Naantalin Urheilutalolla, Kuparivuorentie, järjestetään ikäihmisten messut torstaina 5.10. klo 10–14.

Messujen teema on Ikääntyvien palvelutarjonta Naantalissa. Messut esttelee tarjolla olevia ikäihmisille suunnattuja palveluja.

Vanhustenviikko on ikääntyville myönteinen ja toiveikas viikko, jolloin odotetaan myötätuntoa, arvostusta ja tietoa tulevaisuuden rakentamiseen.

Yhteistoiminta on voimaa, se antaa monia mahdollisuuksia täydentää palvelutarjontaa ja nostaa toiminnan laatua sekä arvostusta ja kunnioitusta kansalaisten keskuudessa.

Naantalin vanhusneuvoston jäsenet ovat Naantalin kaupunki, Naantalin seurakuntayhtymä, Aurinkosäätiön palvelutalo, SPR ja kaksitoista vapaaehtoisjärjestöä. Neuvostossa suunnitellaan yhdessä toimintaa, jossa voidaan huolehtia ikäihmisten erilaisista tarpeista odotusten ja vaatimusten mukaisesti. Messut toteutuetaan yhteistoiminnan tuloksena.

Messujen tavoitteena on, että messuvieraat saavat mahdollisimman laajan ja oikean tiedon

Naantalin ikäihmisten palveluista ja siitä, missä niitä on tarjolla.

Nousiaisissa lokakuussa

Kirjaston galleriassa, Moisiontie 17, Henrikin koulun oppilastöitä, joiden teemana Itsenäisyyden juhlavuosi. Kirjastossa myös lasten Minun Suomeni -töitä.

La 7.10. Kuhankuonon Latu ja Polku järjestää kaikille avoimen karpaloretken. Lähtö Henrikin koulun pihalta kimppakyydein klo 9. Omat eväät, pitkävartiset saappaat ja sään mukainen vaatetus. Tiedustelut 040 777 5980.

Su 8.10. Paijulan maastossa Sudenpolku alkaen klo 9–11. Lähtöpaikkana Paijulan koulun liikuntasali, Mietoistentie 360. Järjestää Nousiaisten Suden kuntoliikuntajaosto.

Pe 13.10. Lukupiiri Nousiaisten kirjastossa klo 17.30.

Ke 18.10. klo 10 Eläkeliiton järjestämä Nettiapu antaa neuvoja netin käyttöön liittyvissä.

To 19.10. Poistokirja-askartelun toinen kerta klo 9, kesto 2–3 tuntia, kirjastossa. Kirjasto tarjoaa kirjamateriaalit, ohjeet ja liiman. Mukaan sakset, viivoitin, ompelulanka ja silmäneula sekä pari puuhelmeä.

Ke 25.10 Halloween -aiheinen satutunti kirjastossa klo 9.30. Voi pukeutua teeman mukaan.

Ti 31.10. Novellikoukku klo 10. Käsitöitä novelleja kuunnellen kirjastossa.

My Life -hyvinvointimessuilla teemana lähiruoka ja muoti

Timo Mettala (oik.) ja Matti Kauppila (vas.) Mietoisten lionsklubista kävivät näytteilleasettajien kanssa läpi tulevien messujen järjestelyjä.

Sari Honkasalo
Mynämäessä Laurin koulun tiloissa järjestetään lauantaina 7.10. klo 10–15 My Life -hyvinvointimessut, joiden teemana on lähiruoka sekä naisten ja miesten muoti. Messuja tähdittävät The Voice of Finland 2016 -voittajat Saija Saarnisto ja Aksel Kankaanranta sekä juontaja Piia Koriseva.

Messut järjestää nyt toista kertaa Lions Club Mietoinen yhteistyökumppaneinaan muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mietoisten osasto ja Mietoisten kappeliseurakunta. Lions Club käyttää messujen tuoton lyhentämättömänä paikallisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja syrjäytymisen estämiseen.

– Viime vuonna tapahtuma keskittyi saliin, mutta nyt ohjelmanumeroja on myös muualla koulun tiloissa, kertoo Timo Mettala Lions Clubista.

Viimevuotisessa palautteessa messuja kiiteltiin lämminhenkiseksi, mukavaksi ja innostavaksi tapahtumaksi, ja vähintään samaan pyritään Mettalan mukaan pääsemään tänäkin vuonna.

Messuilla halutaan koota yhteen kaikki omasta ja yhteisönsä hyvinvoinnista kiinnostuneet tahot: lapset, nuoret, perheet, työ-ikäiset, seniorit, sekä paikalliset että alueelliset hyvinvointiin liittyvät toimijat.

– Taustalla on hyvinvoinnin kolme askelta eli havahduttaa asiaan, lisätä tietoa sekä aktivoida ihmiset toimimaan. Niin että messuilla käymisestä olisi oikeasti vaikutusta siihen arkeen, Mettala sanoo.

Näytteilleasettajia on tulossa parikymmentä eri aloilta, ja koulun ruokasalissa pääsee maistelemaan lähiruokia kuten kylmäsavusilakkaa, savustettua possun niskaa ja uunijuustoa.

Lähiruuasta messuilla luennoi julkkiskokki Pasi Kuronen, hyvinvoinnista Veera Salokangas, hormonijoogasta Kuntokamari ja hyötypeleistä ja pelikehittämisestä Aukusti Manninen.

Lähiruuan lisäksi teemana on kauneus ja komeus eli naisten ja miesten muoti. Siihen liittyen tarjolla on myös muotinäytös.

Perheen pienimmille tapahtumassa on muun muassa pomppulinna, askartelupiste, kasvomaalausta, ilmapalloja sekä arvontaa. Myös Laurin koulun takana oleva lasten liikennepuisto otetaan messujen ajaksi käyttöön.

Päivä huipentuu klo 17 alkavaan konserttiin, jossa esiintyjinä ovat Saija Saarnisto ja Aksel Kankaanranta sekä Laura Perälä. Heitä haastatellaan myös messuilla päivän aikana.

Messuille on maksuton sisäänpääsy, konserttiin myydään lippuja.

Tapahtuman ohjelma löytyy tapahtuman nettisivuilta www.mylifehyvinvointi.fi sekä Facebook-sivuilta.

Sudenpolku Nousiaisten Paijulassa

Nousiaisten Susi järjestää 42. Sudenpolun sunnuntaina 8.10. Nousiaisissa Paijulan koulun (Mietoistentie 360) maastossa. Opastus on muun muassa Kasitieltä Mietoisten suuntaan noin 4 neljä kilometriä. Ilmoittautumispaikka on Paijulan koulun liikuntasalin eteisaula klo 9–11. Kaikki osallistujat pääsevät tuotepalkintojen arvontaan.

Reitti kulkee luonnonkauniissa kalliomaastossa. Kokkovuorelta on upeat näkymät lähialueille kirkkaalla säällä ja Nutturlan kallioilla aivan polun vieressä on kivikautinen muinaishauta.

Reitti seuraa polkuja Raimon kalliolaavulle, jossa on tarjolla mehua ja ostettavissa Suden naisten muurinpohjalettuja omenahillon kera, kahvia ja grillimakkaraa. Samalla voi osallistua luontoaiheiseen kilpailuun, jossa vastanneiden kesken arvotaan palkinto.

Kalliolaavulta lähdettäessä voi valita kuntonsa ja jaksamisensa mukaisesti pidemmän reitin, jolloin matkaa kertyy koululle noin 8,5 kilometriä, tai lyhyemmän reitin, jolloin matkaksi kertyy noin 5,5 kilometriä.

Sudenpolku kuuluu Varsinais-Suomen alueella Polulta polulle -tapahtumasarjaan, joita ovat Vuorenpään polkutapahtuma jo keväällä, Paimion Polku 24.9., Karevankierto Raisiossa 1.10. sekä Sudenpolku 8.10.

Polkupassiin kerätään tapahtumista leimoja ja vähintään kahdella leimalla osallistuu arvontaan. Lisätiedot ja reittikartta Nousiaisten Suden nettisivuilta.

Messu Laitilassa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther-kappelissa (Vihtorinkatu 7) Mikkelinpäivänä 1.10. klo 10, toimittaa pastori, TT Anssi Simojoki.

Messun jälkeen opetusvartti Luterilaisista virsistä 886, 887.

Luento uskon-puhdistuksesta Laitilassa

Uskonpuhdistuksen luentosarja Luther-kappelissa jatkuu tiistaina 3.10. klo 18.30.

Aiheena: Luterilaiset Tunnustuskirjat ja Tunnustuskirjojen muodostuminen. Luennoi pastori, TT Anssi Simojoki.

Wanhan ajan iltamat Maskussa

Eläkeliiton Maskun yhdistys järjestää kaikelle kansalle perinteiset Wanhan ajan iltamat pe 6.10. klo 18–22 Maskutalolla.

Sisäänpääsymaksuun sisältyy hauskan ja uusiutuneen ohjelman lisäksi kahvi ja munkki. Myynnissä on tuttuun tapaan nakit mukissa ja kahvia.

Perhekirkko Vehmaalla

Mikkelinpäivänä 1.10. kokoonnutaan Vehmaan kirkossa perhejumalanpalvelukseen klo 17. Samalla kastepuu tyhjennetään ensimmäisen kerran.

Vehmaan seurakunnassa otettiin käyttöön kastepuu jouluna 2015. Kastepuu on Antti Huovisen toteuttama, ja se on kirkon etuosassa.

Kastepuun lehdet on huovutettu seurakunnan Vantus-piirissä. Kirkkoon kutsutaan mukaan erityisesti perheitä, joiden lapsen nimi on kastepuussa. Lapsi saa kastepuun lehden muistoksi.

Taivassalossa kunniakäynti

Taivassalossa on pe 29.9. kello 11 Suomen Sotaveteraaniliiton 60-vuotisjuhlavuoden vuoksi kunniakäynti sankaripatsaalla, jossa on lippuvartio. Ohjelmassa on koululaisten airuet ja seppeleenlasku sankaripatsaalle sekä puhe.

Tilaisuus on kaikille avoin. Omakustanteinen kahvihetki on kunniakäynnin jälkeen lähetyksen kirpputorilla. Tilaisuuden järjestäjänä toimii Taivassalon-Kustavin Sotaveteraaniyhdistys.

Sukututkimus-kerho Vehmaalla

Vehmaan sukututkimuskerho kokoontuu tiistaina 3.10. klo 18–20 Osuuspankin Vehmaan konttorin kokoustilassa (Vinkkiläntie 17). Kerho ei nimestään huolimatta rajoitu pelkästään Vehmaalle. Se kokoontuu noin kerran kuukaudessa.

Kahvitarjoilu (vapaaehtoinen pikkumaksu). Kerhossa voi kysellä, pohtia sukututkimusta ja ottaa osaa keskusteluun. Kerho on maksuton ja avoin kaikille sukututkimuksesta ja paikallishistoriasta.

Kerho on maksuton ja avoin kaikille. Lisätietoja: Hannu Numminen, 040 549 5929.

Whatsup? Snäpchat? Facebook? Twitter?

Lokalahden koulun liikuntasalissa (Erkontie 57) järjestetään Tukea digiajan kasvattajalle -ilta ma 9.10. klo 18. Iltaa vahvistaa vanhempien tietoja ja valmiuksia mediakasvatuksessa.

Illan aikana saa tietoa muun muassa lasten ja nuorten mediakulttuurista, sosiaalisten medioiden käytöstä, kuvaohjelmien katselemisesta, digitaalisesta pelaamisesta ja älypuhelinten käytöstä.

Luennoitsijana on mediakasvattaja ja nuorisotyönkouluttaja Paula Aalto MLL:stä.

Tapahtuman järjestää Lokalahden koulun vanhempainyhdistys ja Lokalahden päiväkodin vanhempainkerho.

Kahvitarjoilu alkaa ennen luennon alkua klo 17.30 (maksu omantunnon mukaan).

Uusikaupunki, kotikaupunkini

Lauantaina 30.9. klo 13–15 Uudenkaupungin työväentalolla voi tutustua uusiin ja vanhoihin uusikaupunkilaisiin, jotka ovat tulleet kaupunkiin eri maista ja kulttuureista.

Haastatteluissa ja paneelissa kerrotaan, miltä Uusikaupunki näyttää amerikkalaisin, thaimaalaisin, venäläisin, unkarilaisin, bulgarialaisin ja virolaisin silmin.

Tarjolla on maksullinen aito nepalilainen lounas.

Sierra Leonesta Gambian kautta Uuteenkaupunkiin kotiutunut Sellasie vastaa päivän musiikista. Tapahtuma on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Vehmaan Olottaret tapaavat

Vehmaan terveyskeskuksen eläkeläiset Olottaret tapaavat tiistaina 3.10. klo 15 Torpparin Tuvassa Vinkkilässä. Ohjelmassa on koru-esittely, syksyn ohjelman suunnittelua ja kahvittelua.

Sammon ryöstöstä U:gissa

Valtiotieteiden tohtori, komentaja evp. Eero Auvinen esitelmöi Virvatuli-näyttelyyn liittyen Crusellissa keskiviikkona kello 13 teemalla Sammon ryöstö ja argonautit – kaksi merellistä tarinaa.

Sammon ryöstö on Kalevalan keskeisiä aiheita, jossa taistelu käytiin Ilmarisen Pohjolan emännälle takomasta ihmelaitteesta. Argonautit liittyvät kreikkalaiseen mytologiaan, jossa kerrotaan heidän purjehtineen Argo-nimisellä aluksella etsimään kultaista taljaa.

Virvatuli-näyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka Crusellin LIljelund-hallissa.

Retki Kirjamessuille U:gista

Hakametsän Asukasyhdistys järjetää kaikille avoimen matkan Turun Kirjamessuille su 8.10. Samaan aikaan on myös Ruoka- ja viinimessut.

Vuoden 2017 Turun Kirjamessujen pääteemana on juhlavuottaan viettävä Suomi. Uusina toimintoina on Lasten alue. Sunnuntain ohjelmaan liittyy pukeutuminen ns. Cosplay (rooliasu), jolla pääsee ilmaiseksi messuille.

Bussin aikataulu: Hakametsän koulun parkki klo 10, linja-autoasema 10.05 ja matkan varrelta muun muassa Kalannista, Lokalahdelta ja Vehmaalta pääsee mukaan. Ajat tarkennetaan, kun kuullaan, mistä on tulijoita. Matkan rahastus bussissa.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 30.9 mennessä 050 3060 578. Tekstiviestillä ilmoittautuvien kerrottava nimi ja bussiintulopaikka.

Taideyhdistys hakee töitä vuosinäyttelyyn

Vakka-Suomen Taideyhdistys ry:n vuosinäyttely pidetään Uudessakaupungissa kulttuurikeskus Crusellissa (Kullervontie 11) 10.10.–3.11.

Näyttely on avoinna ti-pe klo 10–17 ja su 12–16. Avajaiset pidetään sunnuntaina 8.10. klo 16–18.

Töitä otetaan vastaan Crusellissa torstaina 4.10. klo 16–18. Aiheeksi on tänä vuonna valittu valo ja varjo. Kukin voi tuoda jurytettäväksi 2–5 työtä. Juryttäjänä toimii taiteilija Merja Ala-Olla.

Tiedustelut: puheenjohtaja Jorma Perhe 040-5110997.

Vanhustenviikon juhla Vehmaalla

Vehmaan vanhusneuvosto järjestää juhlan Vinkkilän seurakuntatalolla maanantaina 2.10. klo 13.

Tämän vanhustenviikon juhla pidetään teemalla Suomi – Finland 100 vuotta. Tilaisuuden juhlapuhujaksi saapuu eduskunnan puhemies Marja Lohela. Musiikista vastaavat Laura Varjo ja Rita Santanen. Vehmaan vanhustyön johtaja Päivi Maisila kertoo ajankohtaisista asioista Vehmaan vanhustenhoidossa.

Lopuksi on voileipä- ja täytekakkukahvit. Tilaisuuteen voi tilata ilmaisen kyydin Vehmaan ja Katajan taksipalvelusta 0400-227378. Tilaisuus on maksuton.

Lasten yrityspäivä Valpperissa

Valpperin alakoululaiset järjestävät tämän viikon lauantaina 23.9. kello 10–13 lasten yrityspäivän Valpperin koulun pihalla Nousiaisissa. Tapahtuma liittyy Nousiaisten kunnan tämän vuoden yrittäjyysteemaan.

Kaikille avoimessa tapahtumassa on tarjolla muun muassa hevosajelua, kirpputorimyyntiä ja jousiammuntaa. Saatavilla on myös keittolounas ja leivonnaisia.

Messu Laitilassa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther-kappelissa (Vihtorinkatu 7) sunnuntaina 24.9. klo 10, toimittaa pastori Ilpo Sinkko. Messun jälkeen opetusvartti Luterilaisista virsistä 882, 883.

Luento uskonpuhdistuksesta Laitilassa

Uskonpuhdistuksen luentosarja Luther-kappelissa jatkuu tiistaina 26.9. klo 18.30.

Aiheena on armonvälineet: pyhä kaste ja Herran pyhä ehtoollinen sekä rippi ja Jumalan sanan saarna. Pastori Ilpo Sinkko.

U:gin MLL:n toiminta alkoi

MLL:n toiminta Uudessakaupungissa on alkanut. Vauvakahvila on avoinna keskiviikkoisin klo 10–12 ja se on tarkoitettu alle puolitoistavuotiaille lapsille huoltajineen. Perhekahvila on avoinna perjantaisin klo 10–12 ja sinne on tervetullut koko perhe.

Iltaperhekahvila kokoontuu parillisten viikkojen tiistaisin klo 17.30–19.30. Seuraavan kerran iltaperhekahvila kokoontuu 3.10. Kokoontumispaikkana kaikissa kahviloissa on perhekeskus Ipana-Messi (Rantakatu 15).

Toiminta on ilmaista ja se perustuu rentoon ja vapaamutoiseen yhdessäoloon. Tarkoituksena on, että kahviloihin on helppo tulla, saada vertaistukea ja leikkikavereita - siis tavata samassa elämäntilanteessa olevia lapsia ja aikuisia. Kahviloissa on tarjolla kahvia ja mehua pientä, vapaaehtoista maksua vastaan.

Lisätietoa toiminnasta löytyy yhdistyksen kotisivuilta.

Motoristeilla avoimet ovet U:gissa

Uudenkaupungin moottoripyöräkerho ry järjestää avoimet ovet kerhotiloissaan (Suukarintie 4) lauantaina 23.9. klo 11–15. Kaikki kiinnostuneet pääsevät silloin tutustumaan toimintaan.

Lisätietoja tapahtumasta ja kerhon toiminnasta antaa puheenjohtaja Krister Minkkinen 040 8323200.

Lähde-ilta Lemun rukoushuoneella

Lemun rukoushuoneella (Kirkkotie 219) tapahtuu tulevana sunnuntaina 24.9. klo 17. Teemalla Armoa aroille kertovat Jarmo Mäki-Mikola ja Hanna Lindberg lähetystyöstä, jota tehdään Mongoliassa. He ovat Lähetysyhdistys Kylväjän palveluksessa ja heillä on molemmilla monivuotinen kokemus toiminnasta Mongoliassa. Lisää tapahtumia löytyy rukoushuoneen nettisivuilta.

Rauhoittumisen retriitti Lammenmäen laavulla Vehmaalla

Vehmaalla järjestetään koko perheen lyhtykulkue ja hiljaisuuden retriitti Lammenmäen laavulle tiistaina 26.9. Lyhtykävely alkaa kello 19.15 liikuntahallilta, josta kävellään jonossa Kirkonkyläntietä pitkin Lammenmäen laavulle. Perillä ollaan noin kello 19.45–20.00.

Samaan kulkueeseen liittyy toinen ryhmä meijerin luota noin 19.30 mukaan, jos kävelymatka Vinkkilästä on liian pitkä.

Niille, joille kävely on vaikeaa, mutta haluaisivat osallistua mukaan, pyritään järjestämään kuljetus. Kuljetus tekee lenkin Vehmaalla ja poimii halukkaat mukaan. Kuljetus ajaa kyytiläiset Lammenmäkeen paikkaan, josta on noin 200 metriä kohtalaista kalliopolkua pitkin laavulle.

Partiolaiset auttavat kulkemisessa tarvittaessa. Kuljetus järjestetään vain, jos sille on tarve, ja se tarkoitettu vain liikuntarajoitteisille.

Laavulla on tarjolla makkaraa ja mehua, muut virvokkeet kukin tuo picnic-hengessä mukanaan, miksei vaikka viiniä sivistyneesti. Myös vilttejä ja istuinalustoja kannattaa varata reppuun. Makkarat ja mehut tulevat Wanha-Vinkkilän kyläyhdistyksen puolesta. Huonompikuntoisille järjestetään tuoleja ja vilttejä.

Lyhtykulkueet vastaanotetaan rauhallisen kitaramusiikin säestyksellä. Kukin sovittaa itsensä laavun maastoon mukavasti ja aloittaa rauhoittumisen retriitin loimutulen ja lyhtyjen loisteessa illan pimeydessä kuuntelemalla paikallista musiikkitaiturointia Björn Ekströmin tarjoamana.

Noin tunnin session jälkeen alkaa paluukävelyt. Rohkein ryhmä lähtee vielä luontopolku kierrokselle illan tai alkuyön pimeyteen kera lyhtyjen oppaan johdolla. Tämä reitti on noin 2 kilometriä, jolloin ollaan Lammenmäen mastolla, josta paluu vielä omin toimin kotiin.

Tilaisuus on kaikille avoin. Toiveena on, että kaikilla on mukana lyhty. Tilaisuuden järjestää Wanha-Vinkkilän kyläyhdistys.

Lisätiedot kuljetuksista ja muusta Jyrki Susi 050-385 4030.

Savojärven kierto Maskusta

Eläkeliiton Maskun yhdistys järjestää patikointia Savojärvellä, Savojärven kierron maanantaina 18.9. Lähtö tapahtuu klo 12 Rantapihalta ja vetäjänä toimii Seppo Salminen.

Paikalle tullaan kimppakyydein ja ulkoiluvarusteiden lisäksi mukaan otetaan omat eväät.

Kirjallista höyryä U:gissa

Kirjailija Magdalena Hai vierailee Uudenkaupungin kirjastossa ma 18.9. ja esiintyy klo 9.50 ja 11.15. Häntä tulevat kuuntelemaan kaksi 7.-luokkaa Viikaisten koulusta. Tiistaina 19.9. Magdalena Hai esiintyy Viikaisten auditoriossa neljälle 7.-luokalle ja iltapäivällä 7.-luokkalaisille Kalannin yläkoulussa.

Steampunk-aiheinen kirjoituskilpailu 7.-luokkalaisille alkaa kouluissa kirjailijavierailun jälkeen. Aiheena on Keksintö, joka muutti maailman ja tyylilajina on kaunokirjallinen kerronta. Keksintö voi olla täysin mielikuvituksen tuotetta ja se voi ajoittua menneeseen aikaan tai tulevaisuuteen. Kirjoituskilpailu kuuluu Uki400 juhlavuoden ohjelmaan. Kirjasto valitsee kilpailun kolme parasta ja jakaa palkinnot Steampunk-iltamissa pe 10.11. Iltamissa paljastetaan myös upea taideteos, Steampunk-apparaatti.

Kirjasto järjestää myös nuorten elokuvaillan ke 4.10. klo 17, josta saa vielä lisää innoitusta kirjoitelmaan. Esitettävä elokuva on japanilaisen Katsuhiro Otomon käsikirjoittama ja ohjaama steampunk-piirroselokuva Steamboy (2004), joka sijoittuu 1866-luvun Isoon-Britanniaan ja Lontoon maailmannäyttelyyn.

Uudenkaupungin kirjasto on saanut Avi:lta rahaa Steampunk-hankkeeseen Kirjallista höyryä Uudessakaupungissa, ja kirjailijavierailu 7.-luokkalaisille on tärkeä osa hanketta. Hankkeen on tarkoitus innostaa 7.-luokkalaisia lukemaan.

Kirppisralli Nousiaisissa

Aliskulman kyläyhdistys järjestää kirppisrallin lauantaina 16.9. klo 11–15. Myynti tapahtuu asukkaiden omilta pihoilta ja myös aseman makasiinilla on myyntiä.

Karttoja saa Nousiasten vanhan aseman makasiinilta, (Vanhanasemantie 29, entinen Laaleistentie) ja siihen on merkitty kirppisrallissa mukana olevat pihat.

Tanssikurssi aloittelijan ensiaskeleet

Pareille tarkoitettu kurssi alkaa Raijan ja Pekan omassa salissa Lokalahdella (Alhontaantie 150) ke 20.9. klo 17.45–19.15 ja jatkuen keskiviikkoisin. Ei ennakkoilmoittautumista. Kurssille lähtökynnys on rakennettu aloittelijalle mahdollisimman matalaksi. Syksyn aikana edetään hitaasti lavoilla tanssittavia tanssilajeja. Tanssikokemusta ei ennakkoon tarvitse.

Kurssi Aloittelijan ensiaskeleet jatko alkaa ke 20.9. klo 19.30–21.00 jatkuen keskiviikkoisin. Tanssilajien askeleet kerrataan vielä aivan alusta ja edetään sopivan hitaasti. Uusien parienkin on helppo tulla mukaan.

Molemmilla kursseilla jo opittuja askeleita pidetään yllä koko ajan. Lisätiedot 0400 532124 /Pekka.

Perhepartiota Taivassalossa ja Vehmaalla

Partiolippukunnat Taivassalon Tupshaukat ja Vehmaan Lustaset aloittavat yhteisen perhepartion.

Perhepartio on partiomaista toimintaa 3–6-vuotiaille lapsille yhdessä vanhemman, isovanhemman tai koko perheen kanssa. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, vaan toimitaan yhdessä oppien, leikkien ja seikkaillen luonnossa.

Toimintaa on noin kerran kuukaudessa ja se on maksutonta. Tarvittaessa kerätään pieni osallistumismaksu, jolla katetaan tarvikekuluja. Myös perheen vanhemmat lapset voivat osallistua toimintaan, mutta ohjelma suunniteltu pääasiassa alle kouluikäisille.

Perhepartion kokoontumiset alkavat perjantaina 22.9. jolloin tehdään luontoretki Kokonvuorelle Taivassaloon klo 17.30–20.00.

Mukaan tarvitaan säänmukainen vaatetus, istuinalusta, omat eväät (grillausmahdollisuus)

Seuraava kerta lauantaina 28.10. on luontoretki Tummamäen luontopolulle, Vehmaalle (Hankapääntie), kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.

Toiminnasta ilmoitetaan molempien lippukuntien facebook-sivuilla sekä Vakka-Suomen Sanomissa. Lisätietoja Niinalta 040-7767892 tai Annalta 040-060580.

Sydän-purjehdus Mynämäestä

Varsinais-Suomen sydänpiiri järjestää 20-vuotisjuhlasydänpurjehduksen 9.–10.10. klo 20.15- Baltic Princess -laivalla.

Purjehduksen ohjelmassa on muun muassa luentoja. Sydänliiton suunnitelmista ensi vuodelle puhuu pääsihteeri Tuija Brax, aiheesta Sydän ja mieli Sydänliiton ylilääkäri, kardiologi Anna-Mari Hekkala ja aiheesta Mieli rennoksi ja aivot virkeiksi jooganopettaja Terttu Tenhunen.

Dosentti Olli J.Heinosen aiheena on Liikutaan yhdessä yli ikärajojen ja professori Juhani Airaksisen Uusimmat uutiset sydänsairauksien hoidosta.

Aikaa on varattu myös kuulijoitten kysymyksille ja paneelille.

Purjehdukseen sisältyy miniristeily Turku–Tukholma, tulomalja, meriaamiainen, buffetlounas, kahvi ja pulla sekä ohjelma.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Ari Halonen 040 5540586 aina 21.9. asti.

Suvinuottausta Merimaskussa

Naantalin Merimaskussa Taattistenjärvellä (Koverintie) vedetään nuottaa lauantaina 16.9. klo 11–15. Kolmatta kertaa järjestettävän tapahtuman taustavoimana ovat Taattistenjärven Suojeluyhdistys ja Rymättylä- Merimaskun Lionsklubi.

Suvinuotan tavoitteena on paitsi tasapainottaa järven kalakantaa myös edistää kotimaisen järvikalan kysyntää ja ylläpitää Taattistenjärven virkistysarvoja vanhan nuottaperinteen säilyttämistä unohtamatta.

Nuotan laskun ja nousun välisenä aikana järjestään leijonien huutokauppa, jolla kerätään varoja hyväntekeväisyyteen.

Uutena ohjelmanumerona on kaikille avoin onkikilpailu klo 11–13, jossa ongitaan rannalta omilla tai järjestäjien varaamilla ongilla. Matokoukkuun ottavia kaloja on järvessä runsaasti.

Suojeluyhdistys on valmistanut järven kalasta valmistettua haukipullakeittoa, jonka ohella tarjolla on kahvia ja makkaraa. Paikalla on myös torimyyjiä.

Tapahtuman avauspuheen pitää Airisto-Velkuan kalastusalueen toiminnanjohtaja Timo Saarinen, joka puhuu kalakannoista ja kalastuksen tilasta Varsinais-Suomessa.

Nuottasaalista on tarkoitus jakaa yleisölle ilmaiseksi niin kauan kuin kalaa tai halukkaita riittää.

Sota-ajan naisten kokemuksia Naantalissa

Mitä rajaseudun nainen tunsi, kun sota ravisteli hänen kotiseutuaan, miten hän rakasti, kun puoliso taisteli rintamalla, miten hän pelkäsi, kun posti kantoi koteihin suruviestejä? Ja miten hän jaksoi, kun kaikki oli rakennettava uudelleen?

Ylä-Kainuun Yrittäjänaisten Rakkaudentunnustus isänmaalle -esitys soi kiitoksena sotavuodet kokeneille naisille. Se nostaa esiin kotona työskennelleiden ja eri tehtäviin rintamalla osallistuneiden naisten merkityksen ja luo kuvaa ihmisen ihmeellisestä selviytymiskyvystä sekä merkityksellisen työn voimasta.

Esitys on myös kertomus naiseudesta, jota sotavuosien aikanakin vaalittiin, sekä ilosta ja toivosta, joita ei koskaan haluttu menettää.

Esitys ammentaa voimansa esittäjiensä kotiseudun, Kainuun maaseudun historiasta, mutta samat tunteet ja pelot sekä vastoinkäymiset koskettivat sotavuosien naisia eri puolilla maata.

Ylä-Kainuun Yrittäjänaiset on aktiivinen naisryhmä, joka on toteuttanut monenlaisia tapahtumia. Rakkaudentunnustus isänmaalle tarjosi naisille uutta haastetta. Käsikirjoituksesta vastaa suomussalmelainen yrittäjä, fysioterapeutti Minna Vikholm, joka on saanut veteraanikuntoutusten yhteydessä kuulla monta koskettavaa tarinaa. Hän on oppinut tuntemaan sodan sadat kasvot.

Koko esiintyjäryhmä kertasi sotahistoriaa. Naiset löysivät sota-ajan naisten tarinoista

paljon kosketuspintaa tämän päivän elämään ja huomasivat, että sota-ajan naiset

sopivat yhä yrittäjänaisten esikuviksi.

Reilun tunnin kestävä esitys sisältää lauluja, runoja, kirjeitä ja tarinoita suomussalmelaisten ja suomalaisten naisten elämästä sota-aikana. Esityksen on ohjannut Ulla Schroderus.

Esitykselle on myönnetty Suomi 100 -vuoden tunnus.

Naantalissa esitys on lauantaina 30.9. klo 15 Maijamäen liikuntahallissa. Lippuja myy ennakkoon Lippu.fi.

Toiminta U:gin nuorisotiloissa alkaa

Uudenkaupungin nuorisotilojen toiminta alkaa ensi viikolla maanantaista alkaen.

Nuorisotilat toimivat avoimien ovien periaatteella. Viikoittaisen maanantaista torstaihin olevan toiminnan lisäksi joka kolmas perjantai on Cafe ja bingo nuorisotalo Vantissa ja Kalannin nuokkarilla.

– Kevääseen verrattuna muutoksena on, että perjantait ovat nyt vaihdellen nuorisotalo Vantissa ja Kalannin nuokkarilla. Tämä siksi, että näin pystytään tarjoamaan nuorille useampana perjantaina toimintaa, kertoo nuoriso-ohjaaja Pia Rauha.

Nuorisotila on turvallinen paikka, johon lapsi tai nuori voi tulla yksin tai kaverin kanssa viettämään vapaa-aikaa. Vapaan oleilun lisäksi nuorisotiloissa voi esimerkiksi askarrella, pelata biljardia, pingistä, ilmakiekkoa ja lauta- ja konsolipelejä.

Toisinaan tiloissa järjestetään kisoja ja teemailtoja. Toiminnassa kuunnellaan lasten ja nuoren toiveita ja niitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Nuorisotalo Vantti Uudessakaupungissa on avoinna maanantaisin ja torstaisin 6.–7.-luokkalaisille kello 16.30–18. Kello 18–20.30 on peli-ilta seitsemäsluokkalaisille ja sitä vanhemmille. Tiistaisin kello 16–18 on erityislasten nuokkari ja keskiviikkoisin kello 14–16 avoimet ovet 4.–6.-luokkalaisille.

Etsivä nuorisotyö päivystää tiistaisin ja torstaisin kello 11–14. keskiviikkona kello 17–22 ja perjantaina kello 18–01 on täysi-ikäisten illat. Tarkemmat tiedot perjantai-iltojen päivämääristä löytyvät Facebookista.

Kalannin nuokkari on avoinna 3.–5.-luokkalaisille maanantaisin kello 14–16. 6.–9.-luokkalaisille tila on avoinna tiistaisin kello 14–16.30. Tiistaisin ja torstaisin on peli-ilta seitsemäsluokkalaisille ja sitä vanhemmille kello 17.30–20.30.

Lokalahden Nuortentupa on avoinna torstaisin. 3.–6.-luokkalaiset pääsevät Nuortentuvalle kello 13.30–16 ja kello 14.30–16 myös vanhemmille nuorille.

Cafe ja bingo nuorille seitsemännestä luokasta alkaen on perjantaisin kello 21 alkaen Kalannissa 13.10., 3.11., 24.11. ja 15.12. ja Vantissa 20.10., 10.11., 1.12. ja 15.12.

Nälkäpäivänä kerätään myös Suomen katastrofien varalle

Nälkäpäivää vietetään tänä vuonna 37. kertaa torstaista lauantaihin 14.–16.9.

Moni yhdistää Punaisen Ristin katastrofirahaston ulkomaan apuun, minne suurin osa varoista meneekin, mutta rahasto on tarkoitettu kaikkiin katastrofeihin – myös Suomessa.

Useimmat katastrofit Suomessa ovat sellaisia, jotka eivät vaadi katastrofirahaston käyttöä vaan ennemmin vapaaehtoisten aikaa, esimerkiksi henkisen tuen muodossa.

Kalannin osasto myy torstaina ja perjantaina Nälkäpäiväleipää klo 9 alkaen Kalannin Kukan /K-marketin edessä (Pankkitie 2).

Perjantaina myynnissä on myös hernekeittoa klo 10.30 alkaen. Keittoa voi syödä paikan päällä tai tai ostaa mukaan omaan astiaan.

Kustavissa kerääjät ovat Salen edessä lippaineen torstaina klo 10–16, perjantaina klo 10–17 ja lauantaina klo 10–14. Kaikkina päivinä myydään myös Nälkäpäiväleipää, joka on Salosen ruisvarrasta.

Lauantaina SPR myy Salen edustalla teltassa arpoja, kahvia ja pullaa ja hernekeittoa, jota saa myös omiin astioihin. Liikkeissä ja koulussa on keräyslippaat.

Maskussa lipaskerääjiä on liikkeellä Nälkäpäivän ajan torstaista lauantaihin Maskun K-marketin edustalla. Paikallista Nälkäpäiväleipää myydään ohessa niin kauan kuin leipää riittää.

Lipaskerääjät ovat torstaina myös Maskun kauppakeskuksessa Tokmannin edustalla.

Ns. kylmiä lippaita löytyy myös Maskun K-marketin ja Maskun apteekin kassoilta.

Naantalin osaston keräystonkkia on torstaista puolilta päivin lauantaihin asti paikallisissa marketeista: Ellen, S-market ja Ukko-Pekka.

Lauantaina osastolaiset päivystävät Naantalin torilla klo 9.30–12. Lipaskeräyksen lisäksi siellä on myytävänä Nälkäpäiväleipää ja grillimakkaraa.

Uudessakaupungissa kerätään torstaina ja perjantaina 14.–15.9. Lippaidenjakopiste on Ystävän tupa (Alinenkatu 26). Tupa on auki kyseisinä päivinä klo 9.00–17.30. Sinne voi aukioloaikana ilmoittautua suoraan kerääjäksi tai ottaa yhteyttä yhteyshenkilöön: Vuokko Tyvi 050 5353060, vty@luukku.com.

Lisäksi Ystävän tuvalla on nälkäpäiväleivän myyntiä molempina päivinä.

Sivut