Sivuston kokoversioon
  • Perjantai 23.3.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Aurinkosähköstä tilaisuus Mynämäessä

Mynämäen seudulle hankittiin viime vuonna yhteishankinnalla kymmeneen kiinteistöön aurinkosähköjärjestelmä.

Sari Honkasalo
Mynämäessä järjestetään Aurinkosähköä kotiin -ilta keskiviikkona 28.3. klo 18 kunnanviraston valtuustosalissa (sisäänkäynti torin puolelta).

Tilaisuuden järjestävät Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys ja Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonia.

Motiva on maaliskuun alussa avannut uuden aurinkosahkoakotiin.fi -sivuston, johon on koottu tietoa ja kokemuksia aurinkosähköstä sekä myös alueittain aurinkosähköntoimittajien tarjouksia sekä omakotitalojen että isompien kohteiden järjestelmistä. Sivustoa esittelee tilaisuudessa Mynämäen edellisen aurinkopaneelien kimppahankinnan kilpailutuksen vetänyt energia-asiantuntija Liisa Harjula Valoniasta.

Sivustolla on tällä hetkellä Lounais-Suomen alueella 20 yrityksen tarjous omakotitalon aurinkosähköjärjestelmistä. Sivuston kautta voi jättää tarkennetun tarjouspyynnön.

– Tilaisuudessa keskustellaan myös siitä, jos joku tarvitsee apua jos ei pysty itse käyttämään tätä sähköistä systeemiä, kertoo pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Numminen

Mynämäen kunnan tekninen johtaja Vesa-Matti Eura kertoo tilaisuudessa kunnan Hinku-toimenpiteistä.

Paikalla on myös aiempien isojen kimppatilausten osallistujia kertomassa kokemuksiaan muun muassa siitä, millainen aurinkoenergian tuotto on ollut.

– Toivoisimme, että myös Maskusta tultaisiin tilaisuuteen. Masku on myös Hinku-kunta, ja sieltäkin on yhteishankintoihin kiinnostusta ollut, Numminen sanoo.

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin kasvihuonekaasujen päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Cafe ja bingo Kalannin nuokkarilla

Perjantaina 22.3. klo 18–23 on Cafe ja bingo Kalannin nuokkarilla nuorille seitsemäsluokkalaisista alkaen. Bingo alkaa klo 21.

Lisätietoja Pialta 050-383 5304.

Eu-tukikoulutusta Mietoisissa

Vakka-Suomen seutukunnallinen Eu-tukikoulutus järjestetään 22.3 klo 9.30 alkaen Mietoisten mms-talolla. Koulutuksen järjestää MTK Varsinais-Suomi.

Retki Cats-musiikaaliin U:gista

Uudenkaupungin eläkeläiset ry järjestää kaikille avoimen teatterimatkan pea11.5. Tampereen teatteriin katsomaan Cats-suurmusikaalia. Esitys alkaa klo 19. Linja-auto lähtee Uudenkaupungin linja-autoasemalta klo 15.30.

Matka jatkuu Kalannin ja Laitilan kautta Tampereelle. Holmbergin bussi lähtee Vehmaalta, joten matkan varrelta voi tulla mukaan. Matka maksetaan Uudenkaupungin eläkeläiset ry:n tilille. Tiedustelut ja varaukset 10.4. mennessä Raija Alanko 050 407 881 tai s-posti raijap.alanko@gmail.com. Messu Laitilassa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther-kappelissa (Vihtorinkatu 7) palmusunnuntaina 25.3. klo 10, toimittaa pastori TT Anssi Simojoki.

Messun jälkeen kirkkokahvit ja opetusvartti katekismuksesta: Käskyt 2.

Kuntotanssit U:gissa

Kaupungin ja eläkeläisjärjestöjen kuntotanssit järjestetään Uudenkaupungin työväentalolla maanantaina 26.3. klo 14–16.

Tahdin takaa Trio Apa, Pave ja Lasse.

Messu Laitilassa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther-kappelissa (Vihtorinkatu 7) Marian ilmestyspäivänä 18.3 klo 10, toimittaa pastori Ilpo Sinkko. Messun jälkeen kirkkokahvit ja opetusvartti katekismuksesta: Käskyt.

Tapani Piirron näyttelyavaus Crusellissa

Helsingissä jo lähes 18 vuotta omaa taidesalonkiaan pitänyt Tapani Piirto ripustaa nyt näyttelynsä Crusellin Liljelund-halliin Uuteenkaupunkiin. Näyttelyn kaikille avoimet avajaiset pidetään sunnuntaina 18.3. klo 14 alkaen.

Taiteilija Tapani Piirron teosten lähtökohtana ovat ihmiset. Lapset, musikantit, naiset. Tunnusomaista hänen maalauksilleen on ikään kuin usvan takaa tuleva tunnelma, liike ja valo. Taide vei Piirron mukanaan jo vuosikymmeniä sitten.

Piirto pyrkii omien sanojensa mukaan vangitsemaan ohikiitäviä tilanteita. Kun on kangas telineessä, sivellin kädessä ja musiikki taustalla, niin se on paras tunne, hän sanoo.

Näyttely on esillä Crusellissa (Kullervontie 11) 18.3.–20.4. tiistaista perjantaihin 10–17 ja sunnuntaisin 12–16. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tarinailtapäivä Mari Kaikkosesta Röölässä

Röölän Kylähuoneella järjestetään tarinailtapäivä Mari Kaikkosesta 18.3. klo 13.

Mari, Maria Kaikkonen oli syntynyt 1900 Kiimajärven rannalta Konnitsan kylässä ja hän kuoli vuonna 1980 Naantalissa. Mari työskenteli noin 30-luvulta lähtien Rymättylän tiloilla ja rakensi talon Kyllikköön salonkyläntielle. 50-luvulla ja oli Rymättylän Sahan yövahtina. Persoonallisesta naisesta kertovat Esko Sainio ja Matti Ketonen.

Ilta Lemun Rukoushuoneella

Tulevana sunnuntaina 18.3. Lemun Rukoushuoneella (Kirkkotie 219) on raamattuilta. Vieraaksi saapuu pastori Juho Sankamo Suomen Raamattuopistolta. Hänen aiheenaan on apostoli Pietari kristityn esikuvana. Musiikista vastaa Heijastus-kuoro. Tilaisuus alkaa klo 17.

Verenluovutus Mynämäessä

Mynämäen seurakuntakeskuksessa (Keskuskatu 17,) järjestetään verenluovutus perjantaina 16.3. klo 13–18.

Ikivihreitä säveliä Nousiaisissa

Nousiaisten kirjastossa kuulee ikivihreitä säveliä keskiviikkona 21.3. kello 19 alkavassa Evergreen for ever -konsertissa. Kevyttä jazzahtavaa musiikkia esittävät Jarmo Jokila, laulu, Hannu Hiltula, piano, ja Jukka Vaajoensuu, tenorisaksofoni.

Konserttiin on vapaa pääsy, mutta kello 18.30 alkava kahvi ja ohjelmalehtinen ovat maksullisia.

Savossa syntynyt Jukka Vaajoensuu asui yläaste- ja lukioajan Outokummussa. Muusikon ura alkoi jo koulun kevätjuhlissa. Matematiikan opiskelu yliopistossa toi hänet Nousiaisiin lukion lehtorin virkaan.

Monipuolisen muusikon pääsoitin on tenorisaxofoni, mutta muutkin soittimet taipuvat hänen sormissaan ja hän myös laulaa, säveltää ja sanoittaa. Jazz-muusikkona hänet tunnetaan taitavana tulkitsijana erilaisissa kokoonpanoissa.

Taiteilijanimellä Kalle Konnuslahti hänellä on oma yhtye Tremolo, joka on tuttu kokoonpano turkulaisissa pubeissa ja klubeilla. Yhtye on tehnyt cd-levyjä ja juuri ilmestyi Konnuslahden oma soololevy.

Pudasjärveltä kotoisin oleva Hannu Hiltula on toiminut vuosia Nousiaisten kanttorina. Työn lisäksi hänet tunnetaan todella monipuolisena muusikkona instrumentteinaan pianon lisäksi erilaisia puhaltimia.

Jazz-musiikki on Hannulle mieleistä. Usein hänet on nähty pianistina, mutta hän myös erinomainen saxofonisti. Nousiaisten kirjastossa oli taannoin konsertti, jossa trio Ilpo Murtojärvi (kitara), Vesa Saloranta (basso) ja Hannu Hiltula (tenorisaksofoni) soittivat Antonio Carlos Jobimin sävellyksiä. Kansanmusiikkia hän soittaa Sukka hukassa-kokoonpanossa ja on ollut mukana myös Kalle Konnuslahden Tremolossa.

Jarmo Jokilalla on pitkä, laaja musiikillisen tausta. Hänellä oli hanuristina oma orkesteri jo lukioikäisenä. Silloin kopioitui mustekynällä punaiseen nuottikirjaan toista sataa evergreeniä. Tässä konsertissa hän palaa juurilleen, mutta nyt laulajana. Hän on opiskellut laulua oopperakuoron johtajan laulupedagogi Katriina Virran ja laulupedagogi Kristina Raudasen oppilaana. Laulukokemusta on kertynyt tanssimuusikkona ja myös lukuisista musikaali-, kvartetti-, duetto- ja sooloesiintymisistä.

Mannerheimin perhe-elämästä luento

Askaisten Martat järjestää tiistaina 6.3. kello 18 Louhisaaren kartanokahvilassa esitelmätilaisuuden. Aava-Leena Kurki on naantalilainen, lähiseutujen ja niiden historian ja historiallisten henkilöiden tuntija, valovoimainen luennoitsija. Hänen luentonsa aiheena on Mannerheim marsalkkana, aviopuolisona ja kahden tyttären isänä –  pisaroita hänen kiehtovasta elämästään ja pilkahduksia aristokraattisen ylimyksen tapakulttuuriin. Tarjolla on kahvilan tuotteita. Luento kestää tunnin ja sen jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

U:gissa hiihdon mestaruuskisat

Uudenkaupungin liikuntapalvelut järjestää Kalannin Vankan kanssa hiihdon kaupunginmestaruuskisat keskiviikkona 7.3. klo 18 Kalannissa. Hiihtotyylinä on perinteinen.

Sarjat ja ilmoittautumistiedot kaupungin nettisivuilta tai 050 383 5303. Ilmoittautumiset 5.3. mennessä, muista ilmoittaa myös lapsen syntymävuosi. Jälki-ilmoittautumiset kilpailupaikalla klo 17.30 mennessä.

Karaokeilta Mynämäessä

Mynämäen Kyläteatteri järjestää karaokeillan to 8.3. klo 19–22 Käsi- ja taideteollisuusopiston auditoriossa (Vehmaantie 111).

Ilta Lemun Rukoushuoneella

Tulevana sunnuntaina 4.3. Lemun Rukoushuoneella (Kirkkotie 219) on raamattuilta. Vieraaksi saapuu pastori Markus Kiirla Kansanlähetyksestä. Tilaisuus alkaa klo 17.

Sotaveteraanisoittajat Maskuun

Turun Sotaveteraanisoittajat esiintyy Maskun Lions Clubin järjestämässä hyväntekeväisyyskonsertissa Maskutalossa sunnuntaina 18.3. kello 15. Perinteisen konsertin tuotolla hankitaan muun muassa stipendejä Maskun koululaisille.

Muistojen säveliä -konsertissa orkesteria johtaa Reijo Ahola, joka esiintyy myös solistina Tuija Sauran, Pertti Keihään ja Antti Virtasen lisäksi. Kappaleiden sovituksista vastaa Urpo Laaksonen ja konsertin juontajana toimii Pertti Keihäs.

Konsertin alkuosa koostuu vakavammasta musiikista, muun muassa Jean Sibeliuksen, Armas Järnefeltin, Oskar Merikannon ja Lasse Mårtenssonin sävellyksistä. Kahvitauon jälkeen kevyemmässä osuudessa kuullaan muun muassa George de Godzinskyn, Unto Monosen, Kaj Chydeniuksen, Rauno Lehtisen ja Petri Laaksosen tuotantoa.

Cafe ja bingo Kalannin nuokkarilla

Perjantaina 2.3. klo 18–23 on Cafe ja bingo Kalannin nuokkarilla nuorille seitsemäsluokkalaisista alkaen. Bingo alkaa klo 21.

Lisätietoja Pialta 050-383 5304.

Naisten aamukahveilla U:gissa Louhen hymy

Riikka Juvonen kertoo sanoin ja kuvin Kalevalan vahvoista naisista.

Louhen hymy - Kalevalan vahvat naiset Ainon äidistä Marjattaan on Riikka Juvosen aiheena lauantaina 10. maaliskuuta Naisten aamukahveilla Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa. Tilaisuuden alussa kuullaan Sanna Arellin laulua säestäjänään Päivi Kurkilahti.

Riikka Juvonen esittää Louhen hymy -kuvaesityksen, joka pohjautuu hänen samannimiseen, WSOY:n vuonna 2013 julkaisemaan kirjaan Kalevalan naisista. Kuvataiteilijana, kuvittajana ja kirjailijana hän on työskennellyt erityisesti myyttien, mytologioiden sekä Raamatun tarinoiden parissa.

Hän on kirjoittanut lapsille ja aikuisille yhteensä viitisenkymmentä teosta, satuja, tarinoita, tietokirjoja ja kuvittanut toista sataa kirjaa.

Kangasalta kotoisin oleva, mutta monien ulkomailla, muun muassa Israelissa ja Kyproksella, vietettyjen vuosien jälkeen, Juvonen on asettunut Helsinkiin.

Kirjailija kokee itäisen Välimeren ja Lähi-idän kulttuurit itselleen läheisiksi niiden rikkaan kertomusperinteen takia. Viime vuosina hän on viihtynyt erityisesti Ateenassa ja on riemukseen huomannut, kuinka antiikin taruista on kulkeutunut vaikutteita Karjalan muinaisille laulumaille ja Kalevalaan.

Riikka Juvonen selvittää, että Kalevalan myyttisestä perimästä löytyvät kansalliset arkkityyppimme: runoileva mahtimies Väinämöinen, kukkoileva Joukahainen, ujo seppä Ilmarinen ynnä muut. Valitettavasti miehet ovat jättäneet varjoonsa naiset, joissa on potkua enemmän kuin yhden heimon tarpeiksi.

Vaikka Louhea, Pohjan akkaa, on pidetty liki demonisena, hän on kuin onkin malli johtajuudesta. Ainon äiti taas kasvaa erehdyksensä myötä ymmärtäväiseksi yhteisönsä valistajaksi, joka tietää, ettei tyttärien tunteita pidä ohjailla omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Ja vaikka Tapio hallitsee metsiä ja vaaroja, riistaonnea pyydettäessä käännytään Tapiolan emännän, Mielikin, puoleen. Lopulta Marjatta, matala neiti, synnyttää ypöyksin Karjalan uuden kuninkaan ja Väinämöinen saa väistyä kristinuskon tieltä.

Riikka Juvonen toimii myös lehtiavustajana, kolumnistina ja esseistinä muun muassa Kotimaa-lehdessä ja Ortodoksiviestissä.

Seurakunnan lähetystyön hyväksi menee aamukahvien ohjelmasta perittävä pieni maksu, joka sisältää aamupalan, joka alkaa kello 8.30.

Hemminkimessu Maskussa

Maskun seurakunnassa kokeiltiin syyskaudella uusimuotoista iltamessua, joka kokosi suuren joukon vapaaehtoisia tekijöitä valmistelemaan ja toteuttamaan yhteistä jumalanpalvelusta.

Kokeilu saa jatkoa Maskun kirkossa sunnuntaina 11.3. klo 18, jolloin musiikkipitoinen messu kutsuu osallistumaan ja kokemaan yhteyttä. Rippikouluryhmä valmistaa messuun pienet sivualttarit hiljentymistä ja rukousta varten.

Musiikista vastaa Kaija Järä ja bändi, ja kuoroon voi tulla mukaan osallistumalla harjoituksiin Maskun srk-talolla to 1.3. ja 8.3. klo 19.

Muihin palvelutehtäviin voi ilmoittautua vielä paikan päällä tuntia ennen messun alkua.

Jo pitkin iltapäivää voi srk-talolla tavata vanhoja ja uusia tuttuja sekä osallistua klo 15 kouluttaja Johanna Sandbergin luentoon aiheesta seurakunnan kasvu ja tukeminen.

Sandberg myös saarnaa illan Hemminkimessussa.

Kuntotanssit U:gissa

Uudenkaupungin työväentalolla (Ylinenkatu 12) järjestetään kaikille avoimet kuntotanssit maanantaina 26.2. klo 14–16. Musiikin soittavat Apa, Pave ja Lasse.

Kalevalan päivän konsertti Nousiaisten kirjastossa

Suka hukassa esiintyy Nousiaisten kirjastossa keskiviikkona.

Nousiaisten kirjastossa järjestetään Kalevalan päivänä 28. 2. klo 19. konsertti, jossa soittaa seitsenjäseninen, nousiaislainen, vuonna 2015 aloittanut Sukka Hukassa -kansanmusiikkiyhtye.

Yhtye soittaa uutta ja vanhaa, suomalaista ja pohjoismaista kansanmusiikkia monin eri soittimin. Konserttiin on vapaa pääsy.

Matka Turun taide-, antiikki- ja keräilymessuille

Vakka-Suomen Keräilijät järjestää kaikille avoimen matkan Turun messuille lauantaina 17.03. Lähtö Vinkkilästä klo 9, Uudenkaupungin linja-auto asema klo 9.30 ja kuljetus on Kalannissa klo 9.40 ja Laitilassa 9.50. Messuilla myös Kädentaito-, lelu- ja nukkemessut. Paljon katseltavaa ja ostettavaa. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumiset ma 12.3. mennessä Leenalle 040 0321 960.

Kässäkornerista Kässänurkka

Wirmon Marttojen huippusuosittu Kässäkorneri palaa takaisin osoitteeseen Keskuskatu 24. Uuden nurkan tiloissa toiminta jatkaa uudistuneella nimellä: Kässänurkka.

Käytännössä Kässänurkka on joka tiistai klo 17.30 kokoontuva käsityöilta, johon otetaan oma käsityö mukaan. Paikalla on marttoja opastamassa, jos vaikka kantapään tekeminen on haastavaa. Ei ennakkoilmoittautumista.

Talvirieha Nousiaisten Vuorenpäässä

Kaikille avoin koko perheen talviriehatapahtuma järjestetään sunnuntaina 25.2. Vuorenpään laavulla. Kokoontuminen on kello 12 Vuorenpään tilan talouspihalla (Vuorentaustantie 4).

Suomen Latu täyttää tänä vuonna 80 vuotta ja juhlii koko sydäntalven ajan rakentamalla lumiukkoja erilaisissa tapahtumissa, puistoissa ja kotipihoilla. Kuhankuonon Latu ja Polku on ottanut Suomen Ladun haasteen vastaan ja juhlii rakentamalla tässä tapahtumassa yhdessä lumiukkoja.

Suomen Latu on haastanut yhdistykset, koulut, kaveriporukat, päiväkodit ym. rakentamaan lumiukkoja. Kuhankuonon Latu ja Polku haastaa nyt kaikki paikalliset tahot mukaan kamppanjaan. Järjestäjä pyrkii aikaisemmin keräämään lunta ja tekemään valmiiksi muoteilla lumiaihioita.

Kannattaa pukea lumen ja pakkasen kestävä vaatetus sekä otata mukaan pieni lapio tai vastaava muu muotoilutyökalu sekä muita tykötarpeita, hiiliä, risuja, pipoja ja kaulaliinoja.

Myynnissä on lämmintä mehua, kahvia, muurinpohjalettuja ja grillimakkaraa. Oma pulkka mukaan.

Tapahtuman järjestäjää Kuhankuonon Latu ja Polku. Lisätietoja saa Hilkalta 040 777 5980.

Miehille puuhaa Nousiaisissa
Turun ammattikorkeakoulu ja Auralan Setlementti -yhdistys kutsuvat aktiivisia miehiä kehittämään yhteisöjään Nousiaisissa. Tarmo-projektista kerrotaan perjantaina 23.2. kello 10 Sannan Krannissa.

Toiminta voi olla esimerkiksi nikkarointia, korjaamista, talkoilua tai jotakin muuta yhdessä tekemistä.

Tavoitteita voivat olla muun muassa asuinpaikkakunnan viihtyvyyden parantaminen, kunnon kohentaminen, päivittäisen mielekkään tekemisen löytäminen, oman yhteisön toimintaan osallistuminen ja muiden miesten tapaaminen.

Messu Laitilan Luther-kappelissa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther- kappelissa, Vihtorinkatu 7, sunnuntaina 18.2 klo 10. Messun toimittaa rovasti Miika Vuola. Messun jälkeen kirkkokahvit ja opetusvartti katekismuksesta: Alttarin sakramentti.

Retki U:gista Kädentaitomessuille

Hakametsän Asukasyhdistys järjestää kaikille avoimen matkan Turun Kädentaitomessuille su. 18.3. Messuilla on mukana runsaasti kädentaitajia ympäri Suomea.

Samaan aikaan ja samalla lipulla pääsee Taide- ja antiikkimessuille, jossa on myös vintagea, leikkikalumarkkinat ja Turun rahan päivän tapahtuma sekä osio nukkekotiharrastajille.

Messuille voi ottaa esineen, jonka ikä, käyttötarkoitus tai arvo kiinnostaa. Arviointeja tekevät tänä keväänä Stockholms Auktionsverkin Helena Laakso, jonka erikoisalaa on taide ja Dan von Koskull erikoisalana design. Arviointi on maksutonta.

Bussin aikataulu: Hakametsän koulun parkki klo 10, Uudenkaupungin linja-autoasema klo 10.05. Mukaan pääsee Vehmaalta, Lokalahdelta, Kalannista ja matkan varrelta, mistä tulee ilmoittautuneita. Lähtöajat näille ilmoitetaan, kun saadaan lista osallistujista. Rahastus on bussissa.

Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset la10.3. mennessä puhelimitse tai tekstiviestillä: 050 3060578, 050 3297099 tai hakametsänasukasyhdistys@gmail.com. Ilmoittautuessa maininta, mistä tulee autoon.

Talvitapahtuma Wasaborgin tallilla

Wasaborgin Hevosurheilijat järjestää Wasaborgin tallilla (Lokalahdentie 200) koko perheen talvitapahtuman sunnuntaina 18.2. klo 12–15. Luvassa on muun muassa este- ja valjakkoajonäytökset, katrilli, pukuratsastusta, ilmaista talutusratsastusta ja kärryajelua.

Seura esittelee toimintaa ja tallissa lapset pääsevät harjailemaan ja rapsuttamaan ponia. Keppihevosnäyttelyyn voi ilmoittautua paikan päällä. Tallin alueella on myös luontopolku kysymyksineen.

Lemun Rukoushuoneella Lennart Saari

Ensi sunnuntaina 18.2. tulee Lemun rukoushuoneelle (Kirkkotie 219) monipuolinen luontoasiantuntija Lennart Saari. Hän kertoo Jumalan ihmeellisestä luomistyöstä. Tilaisuus alkaa klo 17.

Karaokeilta Mynämäen kirjastossa

Mynämäen kunnan kulttuuritoimi ja Mynämäen Kyläteatteri järjestävät karaokeillan Mynämäen kirjastossa to 22.2. klo 19–21.

Pop up -lounas Pyhämaassa

Pyhämaan Portin kerhohuoneella (Pyhämaantie 1077) avataan Pyhämaan Aurinko -pop-up-ravintola su 18.2. Noutopöytä on katettuna kello 12–15. Erityisruokavaliot (laktoositon, gluteeniton) pyritään huomioidaaon. Lisätiedot 044 012 7687 Kirsi tai 045 351 7505 Päivi.

Vehmaan kautta Itä-Siperiaan

Lähetysyhdistys Kylväjän lähetyspyhää vietetään ensi sunnuntaina 18.2. Vehmaalla. Kirkossa alkaa klo 10 messu, jossa saarnaa aluekoordinaattori Jarmo Mäki-Mikola, liturgina toimii Antero Aaltonen ja kanttorina Hanna Pishro.

Kirkkokahveilla Vinkkilän seurakuntatalossa kuullaan Sanna Kelkan tunnelmista ja valmistautumisesta lähetystyöhön Itä-Siperiaan. Kuvat kertovat Kylväjän työstä laajemmin ja kirjapöydästä löytynee myös jotakin kotiinviemisiksi.

Vertaistukiryhmä U:gissa

Uudenkaupungin Syöpäyhdistyksen Etuset-vertaistukiryhmä kokoontuu ma 19.2. klo 17 Ystäväntuvalla (Alinenkatu 26.)

Keppihevoset valtaavat Maskun Brankkarin ystävänpäivänä

Kepparit ovat ystävänpäivätapahtuman pääosassa Maskussa.

Keskiviikkona 14.2. Maskun Brankkarilla (Paloasemantie 6) järjestetään lasten ystäväpäivä kello 17–19. Tapahtuma on myös Maskun-Ruskon-Vahdon 4H-yhdistyksen suositun 4H-Kepparikerhon päätösjuhla. Tapahtuma on koko perheelle avoin.

Askartelun ja leikkien ohessa ohjelman pääosassa on Kepparikerhon kerholaisten näyttely, jossa 6–13-vuotiaat 4H-kerholaiset esittelevät itse tekemiensä keppareitten taitoja yleisölle.

Kepparikerhossa on viime lokakuusta alkaen suunniteltu ja tehty omat keppihevoset, jonka ohella ohjaaja Raili Selinheimo ja nuoret kerhonohjaajat Milja Uusirantanen ja Jemilia Hakanen ovat opettaneet esimerkiksi kouluratsastuksen ja lännenratsastuksen saloja ja tietenkin teoriaa. Kepparikerho on jatkoa Maskussa Raikulin farmilla pidettävälle 4H-heppakerholle ja on 4H-heppakerhon talvikerho.

Kerhojen ohjaaja Raili Selinheimo avaakin kepparitaidon merkitystä lapselle, että keppariharrastus on yhdistelmä käsityötä, hevostaitoa, lajituntemusta, voimistelua, mielikuvitusta ja koordinaatiokykyä. Se on myös oiva tapa kuivaharjoitella ennen oikeaa heppaharrastusta.

Heppa- ja kepparikerho toimii aktiivisesti yhteistyössä Turun Metsämäen ja Hepsis-tiimin kanssa.

Brankkarilla on myös askartelua ja leikkejä sekä myynissä on arpajaisia ja pehmoleluja. Tapahtuman aikana voi tutustua 4H-yhdistyksen toimintaan.

Metsä kutsuu Mynämäen kirjastoon

Reijo Lahikainen toi valokuviaan esille Mynämäen kirjastoon luontoviikon ajaksi.

Sari Honkasalo
Kuluvalla viikolla on Mynämäen kirjastossa Luonto lainassa -teemaviikko, joka huipentuu perjantaina 9.2. klo 16–18 Metsä kutsuu sinua -luontopäivään.

Perjantain tilaisuudessa on kakkukahvitarjoilu, lapsille metsäaiheinen piirustuspaja ja klo 17 alkaen ovat luontoasiantuntijat vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Panelisteina ovat Kirsi Ukkola (lepakot ja linnut), Osmo Kivivuori (linnut ja metsät), Petri Varjonen (linnut ja perhoset) ja Reijo Lahikainen (luontovalokuvaus).

Lahikaisen luontovalokuvia on myös esillä kirjastossa koko teemaviikon ajan.

Mynämäen Karjalankylässä asuva Reijo Lahikainen ei ole juurikaan kuviaan aiemmin esille tuonut.

– Kyläyhdistyksen ja luonnonsuojeluyhdistyksen tilaisuuksissa olen pari kuvaesitystä tehnyt, mutta tämä on ensimmäinen näyttely. Osallistuin viime vuonna valokuvakilpailuun ja siinä yhteydessä nykäisivät hihasta että voisinko laittaa kuvia esiin, Lahikainen kertoo.

Lahikainen lähestyy metsäviikon teemaa metsän asukkaiden kautta. Kuvista löytyy niin hirvi, näätä, ilveksiä, korppi, kettuja, viirupöllö, kanahaukka, lapinpöllö ja supi. Yhteen kuvaan hän on saanut tallennettua sekä maakotkan, ketun ja kaksi harakkaa.

– Retkeilen mielellään ja siinä sivussa näitä syntyy. Toisaalta olen kyllä välillä kymmeniä päiviä suojakojussa jossain suolla, metsässä tai pellonreunalla. Täytyy antaa kiitos vaimolle, joka antaa minun mennä, ja on hän ollut monesti jalustan kantajanakin.

Yhden valokuvan näätä osui Lahikaisen silmiin, kun hän oli kuistilla vaimon kanssa juomassa kahvia, ja äkkiä piti hakea kamera.

Ilveksistä taas tuli vinkki naapurilta, jonka riistakamerasta oli näkynyt, että ilves oli tappanut peuran riistaruokintapaikalla. Ensimmäisellä käynnillä Lahikainen ei ilvestä kuvaan saanut, mutta toisella kerralla onnistui. Lopputuloksena muun muassa kuva, jossa kannolla rentona istuva ilvesemo rapsuttaa korvallistaan.

Luontoviikon näyttelyssä on esillä myös viimevuotisen Mynämäen luonto- ja kulttuurimaisema -valokuvauskilpailun osallistujakuvat sekä tänä vuonna 30 vuotta täyttävän Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistyksen aineistoa.

Yhdistys haluaa muun muassa muistuttaa metsien suojelemisen tärkeydestä.

– Olemme kartoittaneet Mynämäestä kunnan omistamista metsistä mahdollisesti suojeltavia metsiä ja toimittaneet aloitteen kuntaan. Vielä ei ole kuulunut, onko asia edennyt, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Terhi Linjos.

– Metsät tulisi huomioida kunnan kaavoituksessa, ettei olisi vain markkinoinnin sanahelinää, että Mynämäessä on kaunis luonto, vaan sitä pitäisi suojellakin, painottaa puheenjohtaja Vesa Raivo.

He toivovat myös yksityisten lähtevän vapaaehtoiseen metsiensuojeluun ja vinkkaavat, että Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirillä on metsäjaos, joka tekee maanomistajien pyynnöstä ilmaiseksi kartoituksia metsien luontoarvoista ja siitä, täyttävätkö ne Metso-ohjelman kriteerit.

Piiriin on perustettu nyt myös vesijaos, jossa Linjos ja Raivo ovat jäseninä. Jaoksen tehtävänä on kartoittaa alueen virtaavia vesiä.

CCL:n nuoret naiset tuovat Mietoisiin musiikillisen elämyksen

CCL on koonnut Mietoisiin monipuolisen konserttiohjelman.

Sari Honkasalo

Lions Club Mietoinen / Ulricat järjestää keskiviikkona 7.2. klo 18.30 Mietoisten kirkossa hyväntekeväisyyskonsertin, jossa esiintyy kaarinalainen CCL-kuoro. Tuotto käytetään alueen lasten ja nuorten toimintaan.

Konsertti on neljäs Ulricoiden järjestämä Mietoisten kirkossa. Aiemmissa ovat esiintyneet Turun tuomiokirkon käsikelloyhtye Hups! vahvistettuna Turku Cathedral Youth Choir -kuorolla, Turun Naispoliisilaulajat ja lauluyhtye Las Divas.

Esiintyjät on bongannut klubin tiedotussihteeri Ann-Mari Rannikko:

– Tarkoitus on ollut valikoida esiintyjiksi sellaisia kuoroja ja laulajia, jotka olisivat todella hyviä, riittävän erilaisia, eivätkä itse ehkä ihan ensimmäisinä suunnittelisi konserttiaan Mietoisten suuntaan. Tarkoitus on tarjota kuuntelijoille todellinen musiikillinen elämys ja tehdä samalla hyvää, hän toteaa ja on varma, että kriteerit täyttyvät tälläkin kertaa.

CCL sai alkunsa pari vuotta sitten, kun Tara Karim, Ennu Leiwo ja Tiia Toivanen halusivat saada kasaan kovempitasoisen kuoron, jossa olisi hyvä tekemisen meininki. Sopivan kokoinen porukka löytyi opiskelu- ja musiikkiharrastuksista tutuista kavereista.

Tällä hetkellä mukana on kolmetoista 18–24 -vuotiasta naista, yllä mainittujen lisäksi Meri Männistö, Milena Pietilä, Rosa-Leigh Welters, Susanna Salonen, Emmi Niemelä, Janina Hautaviita, Kirsi Toivanen, Lempi Saurén, Aliisa Friberg ja Anna Hollo.

Yhtenä syynä oman kuoron perustamiselle olivat kokemukset siitä, että isomman tahon johtamissa kuoroissa ei kuorolaisilla yleensä ole kauheasti vaikutusvaltaa.

– Tässä porukassa voivat kaikki sanoa, jos jokin on huono tai hyvä idea, Tara kertoo.

Vapaalla ideoinnilla syntyi myös nimi Crazy Cat Ladies, joka sittemmin lyhennettiin virallisemmalta kuulostavaksi. Alkuperäinenkin nimi tosin kuvaa heitä hyvin, sillä yli puolella on lemmikkeinä kissoja.

– Osalla meistä muidenkin edestä, kuorolaiset nauravat.

Kaikki ovat kuorotaustaisia, joten jokaiselta löytyy kotoa nuotteja. Ohjelmistot syntyvät kun kaikki ehdottavat biisejä ja niistä valitaan yhdessä kivoimmat.

Kuoron jäsenet ovat pääasiassa Kaarinasta ja Turun seudulta, yksi on kotoisin Kustavista.

Kuoro osallistui viime vuonna kolmeen kilpailuun, joissa myös menestyi: Northern Lights -kisasta tuli koko kisan voitto, Tampereelta kaksi hopealeimaa ja Jean Sibelius -festeillä kuoro oli oman kategoriansa ykkönen.

Kisojen lisäksi kuorolla on ollut tilauskeikkoja. Ensimmäinen oma konsertti pidettiin viime jouluna Kaarinassa, ja toinen on nyt Mietoisissa.

Mietoisten ohjelmistoon on valittu pelkästään suomalaisten muusikkojen tekemiä kappaleita, jotka ovat myös suomenkielisiä lukuunottamatta Mia Makaroffin pop-kappaletta Butterfly.

Ohjelmistossa on kappaleita viihteellisestä klassiseen ja perinteisiin kansansävelmiin, ja mukana myös harvemmin konserteissa kuultuja.

– Ei niin tunnettu on esimerkiksi Sibeliuksen naiskuoroille tekemä Kotikaipaus. Sen nuottejakin jouduttiin todella metsästämään, Ennu kertoo.

Kansansävelmistä kuullaan muun muassa Tuulet-kappaleesta Tellu Turkan sovitus.

Nousiaisissa helmikuussa

Kirjaston galleriassa (Moisiontie 17) Tiltu Nurmisen akvarellinäyttely Sydämen ääntä kuunnellen. Avajaiset ti 6.2. klo 18–19.

To 1.2. klo 18 Sukututkimusilta Jukka Sainion seurassa. Kysymyksiä voi etukäteen lähettää sähköpostiin kirjasto@nousiainen.fi.

Ma 12.2. Nummen Kammarissa klo 12–15 vieraana Päivi Auranen, joka esittelee huovutustöitään ja näyttää, kuinka tehdään huovutettuja sydämiä piparkakkumuotilla. Nousiaisten SPR.

To 15.2. klo 18 Kirjastossa sukututkimusilta Hannu Rämön seurassa. Kysymyksiä voi etukäteen lähettää: kirjasto@nousiainen.fi.

Pe 16.2. Lukupiiri klo 17.30 kirjastossa.

La 17.2. SPR Nousiaisten osaston järjestämä kaikille avoin ystävänpäiväjuhla klo 13.30 Moisiokodin Henriikka-salissa. Musiikki- ja laulupitoista ohjelmaa, kunnanjohtaja Karrimaan vierailu. Kahvitarjoilu.

La 17.2. klo 16 Casting-tilaisuus kesänäytelmään Vellamon vakuutuspetos Nousiaisten Työväentalolla.

Esitykset Työväentalolla ajalla 9.–18.2.

Su 25.2. klo 12 Vuorenpään talvirieha. Kuhankuonon Latu ja Polku juhlii 80-vuotiasta Suomen Latua tekemällä lumiukkoja yhdessä Vuorenpään mäellä. Lumitilanne huomioiden mäenlaskua. Myynnissä on muurinpohjalettuja, kahvia, mehua ja grillimakkaraa.

Ke 28.2. klo 19 Sukka hukassa -yhtye soittaa kansanmusiikkia – uutta ja vanhaa, suomalaista ja pohjoismaista kirjastossa.

Ke 28.2. Satutunti klo 9.30 kirjastossa.

Mynämäessä tehdään onnittelukortteja Paikuseen

Kirjastovirkailijat Pirkko Sipilä ja Tero Berg toivovat runsaasti väkeä tekemään onnittelukortteja paikuselaisille.

Sari Honkasalo
Virossa vietetään tänä vuonna itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa, ja sen kunniaksi on Mynämäessä ideoitu onnittelutempaus ystävyyskunta Paikuseen. Kaikki halukkaat voivat käydä kirjastossa keskiviikkona 31.1. klo 12–17 välisenä aikana tekemässä tai allekirjoittamassa onnittelukortteja, jotka lähetetään saman viikon perjantaina Paikuseen.

Viron itsenäisyyspäivää vietetään 24. helmikuuta. Silloin juhlitaan Viron tasavallan perustamisjulistusta, jonka Viron maapäivien pelastuskomitea julkaisi Pärnussa illalla 23.2.1918. Julistus painettiin ja julkaistiin Tallinnassa seuraavana päivänä, jolloin siitä tuli virallinen.

Uudelleen Viro julistautui itsenäiseksi 20.8.1991.

Mynämäen ystävyyskuntayhteistyö Paikusen kanssa alkoi 1990-luvun alussa. Paikuse sijaitsee noin 140 kilometriä Tallinnasta etelään Pärnun lähellä. Kuluvan vuoden alusta kunta on osa Pärnua.

Kirjastoon voi tulla keskiviikkona tekemään kortteja tai jos on itsellä valmiina sopiva kortti, sen voi viikon aikana toimittaa kirjastoon.

– Täällä on materiaaleja, joista voi askarrella kortteja tai vaikka värittää Jukka Suomisen piirtämiä kortteja. Jos ei ehdi tehdä, voi vain käydä allekirjoittamassa valmiin kortin. Täältä saa myös käännösapua, jos haluaa kirjoittaa korttiin terveiset viroksi, kertoo kulttuuri- ja kirjastopalveluvastaava Viktoria Kulmala.

Päivän aikana kirjastossa on kahvitarjoilu ja kirjastossa tuolloin viimeistä päivää työskentelevä Marianna Peltonen soittaa virolaista musiikkia. Esillä on pieni näyttely muun muassa Paikusen lahjatavaroista, ja lainattavaksi on kerätty virolaista ja Viro-aiheista kirjallisuutta.

Ilta pyöräreiteistä ja matkailusta Mynämäessä

Matkaillen kylillä -hanke järjestää Mynämäen pyöräilyreittien ja matkailun kehittämiseksi suunnittelutilaisuuden keskiviikkona 24.1. klo 17.30–20 (Keskuskatu 19).

Tilaisuudessa suunnitellaan pyöräilyreittien opasteita ja palveluita. Työpajatoiminnan lisäksi kuullaan kunnan terveiset ja Leader-rahoituksesta.

Vaalipäivän lounasravintola Maskussa

Pakaisten vanha koulu Maskussa (Pietiläntie 6)muuttuu pop up -ravintolaksi presidentinvaalipäivänä eli su 28.1. klo 11–15. Ravintoloitsijana toimii perinne- ja villiyrttikokki Päivi Lehtonen Nousiaisista.

Tarjolla on peurakeittoa kotitekoisen leivän kera, myös kasvisvaihtoehto löytyy. Pakaisten kyläyhdistyksen naiset huolehtivat kahvipuffetista.

Iltamusiikki Uudessakaupungissa

Vakka-Suomen musiikkiopiston kevään ensimmäinen Iltamusiikki järjestetään Uudenkaupungin kulttuurikeskus Crusellin Crusell-salissa perjantaina 26.1. klo 18.

Oppilaskonsertissa on esiintymässä Leena Anton ja Sirke Ruikkalan piano-oppilaita sekä Susanna Laasosen huiluoppilaita. Musiikkiopisto järjestää konsertteja viikoittain toukokuun loppuun saakka. Talvilomaviikolla ja pääsiäisen aikaan konsertteja ei järjestetä. Iltamusiikit ovat pääsymaksuttomia oppilaskonsertteja.

Nuoria virtuooseja kulttuuriviikolla

Kustaa Hiekka -kulttuuriviikkoa vietetään Laitilassa parhaillaan jo kymmenettä kertaa teemalla Virtuoosit. Virtuositeettia todistetaankin viikon aikana monessa eri muodossa. Myös nuoret virtuoosit pääsevät valokeilaan.

Torstaina 25.1. klo 18 järjestetään Laitilan kaupungintalon valtuustosalissa nuorten vloggaajatapahtuma, jossa paikalla ovat lifestyle vloggaajat Mikirotta ja Sita Salminen. Mikirotalla on seuraajia Youtubessa 142 000 ja Sita Salmisella 98 000. Videoblogien tekemisessä nämä nuoret ovat siis oman alansa virtuooseja.

Seuraavana päivänä 26.1. klo 9 kokoontuvat Laitilan alakoululaiset Finnlamex-halliin Tulevaisuuden taitajat – Laitilan alakoululaiset lavalla -tapahtumaan. Tapahtumassa alakoululaisten esityksille on antamassa palautetta nuori näyttelijävirtuoosi, Risto Räppääjä -elokuvista tuttu Samuel Shipway.

Gluteeniton ilta Mynämäessä

Tietoa ja vertaistukea keliaakikoille ja muille asiasta kiinnostuneille löytyy paikallisista keliakiayhdistyksistä. Turun seudun keliakiayhdistys järjestää alueellaan gluteenittomia iltoja, joista tämän vuoden ensimmäinen pidetään Mynämäessä Hani-hallilla keskiviikkona 24.1. klo 18–20.

Tilaisuus on kaikille avoin, ja siellä voi päivittää keliakiatietoisuuttaan, esittää kysymyksiä ja tulla saamaan vertaistukea. Kahvitusta varten toivotaan, että tilaisuuteen ilmoittaudutaan yhdistyksen sivulla olevan nettilomakkeen kautta viimeistään 21.1., mutta suoraan paikallekin voi tulla.

Oskar Merikannon juhlaa pianokonsertissa Naantalissa

Pianotaiteilija Folke Gräsbeck esittää suomalaisen säveltäjämestarin, Oskar Merikannon, ikivihreitä pianoteoksia sunnuntaina 21.1. klo 16 Naantalin Kristoffer-salissa (Opintie 2).

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta säveltäjä Oskar Merikannon (1868–1924) syntymästä. Häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä suomalaissäveltäjistä, jonka tunnettuja teoksia ovat mm. Kesäillan valssi, Mä oksalla ylimmällä, Nälkämaan laulu ja Valse Lente.

Oskar Merikanto oli jo elinaikanaan erittäin suosittu ja arvostettu säveltäjä, vaikka hänen aikalaisensa Jean Sibelius onkin kohonnut kansallissäveltäjän asemaan.

Merikanto oli tunnettu pianovirtuoosi, joka sävellystyönsä lisäksi kiersi ahkerasti esiintymässä eri puolilla Suomea. Hänellä oli ainutlaatuinen kyky kirjoittaa tunnelmallisia melodioita.

Merikannosta onkin tullut yksi rakastetuimmista suomalaissäveltäjistä. Konsertissa kuullaan tutuimpien sävelmien lisäksi Merikannon harvinaisempia teoksia muun muassa Fennia rediviva ja Barcarolle.

Pianotaiteilija, musiikin tohtori Folke Gräsbeck on menestynyt ja omistautunut erityisesti Jean Sibeliuksen sävellysten esittäjä ja levyttäjä. Hän on esittänyt 398 Sibeliuksen noin 600 sävellyksestä, niistä 90 kantaesityksinä. Hän on niittänyt mainetta kansainvälisillä konserttilavoilla sekä Sibelius-levytyksillä, joita on kertynyt yli 50 cd-levyn verran.

Gräsbeck on Oskar Merikannon juhlavuonna tarttunut tämän melodisiin sävelaarteisiin esittäen ja kertoen teosten taustoista. Merikanto-konsertti kuullaan Naantalin lisäksi Helsingin musiikkitalossa.

Lippuja konserttiin myydään Naantalin kaupungintalon palvelupisteessä ja tuntia ennen ovelta.

Kulttuuritoimijoiden kohtaaminen U:gissa

Uudenkaupungin kulttuuritoimisto järjestää kaikille kaupungin kulttuuritoimijoille yhteisen kohtaamisen kulttuurikeskus Crusellissa maanantaina 29.1. klo 18. Tilaisuuteen toivotaan jäseniä kulttuurin eri osa-alueilla toimivista yhdistyksistä sekä yksityishenkilöitä.

Tilaisuudessa uusi kulttuurikoordinaattori esittäytyy, kulttuuritoimijat esittäytyvät, keskustellaan Uudenkaupungin kulttuuritoiminnasta ja tämän vuoden kulttuuriavustuksista. Aikaa on varattu myös yleiseen keskusteluun.

Kahvitarjoilu. Ilmoittautuminen 19.1. mennessä: petri.hatakka@uusikaupunki.fi

Tuomasmessu Laitilassa

Tuomasmessu saapuu Laitilan kirkkoon kymmenen vuoden tauon jälkeen su 21.1. klo 17.30.

Tuomasmessu on tyyliltään rento ja helposti lähestyttävä tilaisuus, jossa usko, toivo ja rakkaus ovat keskiössä. Yhteisöllisyys näkyy siinä, että tapahtumaa toteuttamaan osallistuu lukuisia vapaaehtoisia. Iloinen ja elämänmyönteinen bändimusiikki täyttää Laitilan kirkon.

Rukousjakson aikana voi liikkua kirkkoon rakennetuilla sivualttareilla kirjoittamassa rukouspyyntöjä. Tuomasmessu sopii niin nuorille kuin iäkkäille, niin uskossaan vahvoille kuin epäileville Tuomaillekin.

Goodwill Cafe ja Vahterusringissä

Uudenkaupungin seurakunnassa käynnistyi viime syksynä uusi Goodwill Cafe -kansainvälinen kahvilatoiminta. Kävijöiden ehdotuksia ja toiveita on otettu vastaan ja nyt mennään yhdessä tutustumaan Vahterusrinkiin ke 17.1. klo 17.30

Kokoontuminen on palvelupisteellä (Liljalaaksonkatu 27). Osallistua voivat kaikki uudet paikkakunnalle muuttaneet, joille paikka on ehkä vielä vieras. Kevään kahvilat jatkuvat Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa (2. krs Koulukatu 6) sunnuntaisin klo 15–17 4.2., 4.3., maanantaina 2.4. ja 6.5. Lisätietoja Heli Nurmi 050-3634132 tai heli.nurmi@evl.fi.

Kyllönen Mynämäen torilla

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen sekä Vasemmistoliiton puheenjohtaja kansanedustaja Li Andersson ovat vasemmiston vieraana Mynämäen torilla perjantaina 19.1 klo 9–9.30.

Kyllönen on vaalikiertueellaan edellisenä päivänä muun muassa Porissa ja Raumalla ja jatkaa perjantaina Mynämäestä Turkuun.

Tanssit Mynämäessä

Mynämäen lukion juhlasalissa (Keskuskatu 19) järjestetään tanssit la 20.1. klo 19–23.30. Musiikista vastaavat Hannu Verta ja Tulivuori. Luvassa on myös yllätysesiintyjiä.

Sivut