Sivuston kokoversioon
  • Tiistai 25.7.2017
  • Haetaan nimipäiviä

Queerstavi Pride marssitaan huomenna Kustavissa

Siskokset Annareeta (vas.) ja Eerika Salminen odottavat innolla huomista Queerstavi Pride -tapahtumaa.

Artturi Raukunen
Kustavissa liehuvat huomenna yhdenvertaisuuden sateenkaariliput, kun Queerstavi Pride marssitaan pienessä saaristokunnassa toisen kerran. Tapahtuma pyrkii viestimään, että HLBT-yhteisöön kuuluvia on kaikkialla, myös pikkupaikkakunnilla.

– Aloitusvuonna marssijoita oli melkein 50, toivottavasti tänä vuonna vielä enemmän, sanoo Kustavin priden järjestäjä Eerika Salminen.

Salmisen mukaan paljon on tultu Suomessa eteenpäin sitten viime vuoden. Maaliskuun alusta tuli voimaan sukupuolineutraali avioliittolaki, ja yhteiskunnallinen keskustelu translain uudistamisesta käy vilkkaana.

– Usein yhteiskunnalliset muutokset lähtevät aktiivisesta kansalaisliikehdinnästä, esimerkiksi uuden avioliittolain eteneminen vaati massiivisen Tahdon2013-kampanjan sekä kansalaisaloitteen, Salminen muistuttaa.

Kulkue lähtee huomenna Salen pihasta kello 17. Reitti kulkee Pleikiläntietä, kääntyy Kärtyn risteyksestä Parkkitielle jatkuen yhä Suotorpantielle ja Kivimaantielle. Jatkoihin kokoonnutaan Villa Volterille. Moni muukin paikallinen yritys on lähtenyt tapahtuman yhteistyökumppaniksi.

– Marssia voivat myös niin sanotut liittolaiset eli ihmiset, jotka eivät suoraan kuulu yhteisöön, mutta kannattavat yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Eikä tarvitse edes marssia, katsomaankin voi tulla.

Nostalgia-tapahtuman tavoite leppoisa yhdessäolo

Veraisen talon salissa on Nostalgia-päivänä kahvila, esittelevät Heidi Amedeo (oik.) ja Leena Aulin.

Sari Honkasalo
Mynämäen Vihtamäessä Veraisissa vietetään sunnuntaina 16.7. klo 13–19 ensimmäistä kertaa kaikille avointa Nostalgia-tapahtumaa.

Tapahtumassa kävijöitä palvelee salikahvila ja myynnissä on pienimuotoisesti käsitöitä, leivonnaisia sekä sisilialaista luomuappelsiinihilloa ja oliiviöljyä. Liisa-Maija Verainen kertoo tapahtumassa muun muassa yrttijalkahoidoista. Pikkutupaan ja kellarin vintille on koottu tutustuttavaksi vanhoja esineitä ja vaatteita eri vuosikymmeniltä.

Osoite on Vastamäentie 5, mutta karttaohjelmat eivät navigaattoreissa välttämättä sitä vielä tunnista, mutta vanhalla osoitteella Vihtamäentie 45 paikka löytyy.

Tapahtuman järjestää Heidi Amedeo yhdessä vanhempiensa Leena ja Ali Aulinin kanssa.

Veraisen talo on Leenan syntymäkoti ja siellä ovat asuneet muun muassa hänen äitinsä Raili Verainen ja isovanhemmat Eino ja Lempi Verainen kuin myös Einon vanhemmat Kustaa ja Maria Verainen.

– Heidi on ainakin viidettä sukupolvea, mutta voi olla että Kustaankin vanhemmat ovat asuneet tällä paikalla. Vihtamäen kylä on palanut ilmeisesti 1800-luvun alussa ja talo on rakennettu sen jälkeen nykyiselle paikalleen, mutta tarkkaa aikaa ei ole tiedossa. Takkaan muuratussa kivessä on vuosiluku 1863, Leena Aulin kertoo.

Nykyisin talossa asuu Heidi Amedeo aina Suomessa ollessaan. Toinen koti hänellä on jo pitkään ollut Sisiliassa. Mynämäessä ollessaan hän muun muassa opettaa kieliä opiston kursseilla.

Jonkinlaisen kesätapahtuman järjestämistä he ovat pyöritelleet mielessään jo pitkään. Sitten he kyselivät, haluaisivatko ystävät Minna ja Hemmo Aaltonen tulla pitämään kahvilaa ja kun he innostuivat, järjestelyihin ryhdyttiin.

– Ajatuksena on sellainen rento tapahtuma, jossa voi tavata tuttuja leppoisasti nostalgisissa merkeissä. Jännityksellä ja innolla nyt odotamme, millainen päivä tästä tulee, Heidi Amedeo hymyilee.

Talon ullakkoa ja varastotiloja on nyt käyty läpi ja koottu esille entisajan esineitä. Osaan on myös merkitty lapulla, miltä ajalta ne ovat ja mihin tarkoitukseen käytettyjä.

Pikkutuvassa on vanhempia esineitä, kellarin vintillä on keskitytty 1960-80 lukuun, sillä nostalgiaa ovat nekin jo monelle. Moni saattaa tunnistaa itsekin omistaneensa samantapaisia värikkäitä vaatteita ja syöneensä suklaata koristeellisista juhlavista rasioista.

Talon väki on sukeltanut itsekin menneeseen aikaan tavaroita tutkiessaan. Leena Aulin naurahtaa, että myös vanhoihin työtapoihin tuli tutustuttua, kun he pistivät pihalta niitetyt heinät seipäälle.

Päihteettömiä transseja, halibiletystä ja joogareivejä Nopperlan viikonlopussa

Natural High Healing Festival on lähimmäisenrakkauden asialla.

Artturi Raukunen
Suomen suurin yön yli jatkuva hyvinvointifestivaali Natural High Healing käynnistyy torstaina Uudenkaupungin Lokalahden Nopperlan tilalla. Järjestyksessään viides festari soveltuu koko perheelle, ja se on täysin päihteetön.

Ohjelmakattaus on varsin eksoottinen.

– Festivaalin tarjonta rakentuu artistien ja työpajojen varaan. Luvassa on joogaa, tantraa ja monenlaista kehon liikehdintää sekä luentoja ja erilaisia seremonioita. Esimerkiksi Gong nightissa soitetaan gongia läpi yön. Lisäksi kivoja tärppejä ovat joogaa ja reivausta yhdistävä biletys sekä miespiiri ja ysäribailut, vinkkaa festivaalin taiteellinen johtaja Henna Länsipää.

Festarin perimmäisenä tarkoituksena on herätellä kävijän luovuutta, yllyttää vapautumiseen ja antaa eväitä sydänyhteyden löytämiselle. Tapahtuma on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan. Tänä vuonna lippuja on myyty ennakkoon enemmän kuin milloinkaan aiemmin.

Voimaannuttavia työpajoja vetävät muun muassa tv:stä tuttu hyvinvointiguru Kirsi Salo sekä ratkaisu- ja parisuhdevalmentaja Heikki Harju.

Festari-infon ja tarkan ohjelma-aikataulun voi käydä tarkistamassa osoitteesta naturalhighfestival.fi. Natural High Lokalahden Nopperlassa (Nopperlantie 1) torstaista sunnuntaihin.

Kyläkimaraa Laajoella 

Mynämäen Laajoen kesäteatteri tarjoaa +65-vuotiaille (ja kyytiläisille) tiistaina 11.7 ilmaisen esinäytöksen tulevan kesän näytelmästä Matkalaukkukostaja. Ilmoittaudu mukaan oman kyläsi yhteyshenkilölle, tiedot Kyläkimara-esitteessä. Tämä siinäkin tapauksessa vaikket tarvitse kyyditystä, jotta voidaan taata kaikille halukkaille paikka näytökseen.

"Kurkistus kulisseihin", eli teatterin esittely on klo 18, näytös alkaa klo 19. Järjestäjä: Laajoen Seudun Kylät ry. 

Antiikkimarkkinat viikonloppuna U:gin Nopperlassa

Artturi Raukunen
Tulevana viikonloppuna vaihtaa antiikki, keräilytavara ja rompe omistajaa Lokalahden Nopperlassa. Perinteisillä antiikkimarkkinoilla vierailee tänä vuonna myös tv:stä tuttu huutokauppakeisari Aki Palsanmäki Heli-vaimon ja käsistään kätevän Markun kera. Palsanmäen meklaroima suurhuutokauppa käydään lauantaina kello 12–14 Nopperlan navetan vintillä, näyttö alkaa jo kello 10.

Itse kauppa-alue levittäytyy koko pihamaalle.

Arvossa pidetty arvioitsija Hans Tritzschler antaa tuomionsa kävijäkunnan antiikista molempina markkinapäivinä. Lisäksi taidemaalari Johanna Oraksen 25-vuotisnäyttelyn pikkutarkoista yksityiskohdista rikkaat maalaukset viipyvät Nopperlassa viikonlopun yli.

– Antiikkimarkkinoita on haluttu tänä vuonna viedä yhä perheystävällisemmäksi tapahtumaksi. Lapsille on muun muassa tivoli sekä kotieläinpiha, markkinoiden emäntä Ulla Sainio kehuu.

Antiikkitapahtuma rykäisee käyntiin Nopperlan hektisen heinäkuun, sillä markkinoita seuraavat ensi viikonlopun Natural High Healing -festivaali sekä heinäkuun puolivälin Karjurock. Heinäkuussa Nopperlan nurmilla odotetaankin tallustelevan reippaat 30 000 jalkaparia.

Antiikkimarkkinat (Nopperlantie 1) avoinna la–su kello 10–17.

Järppilän kartano avaa ovensa Silakrysäyspäiväksi

Järppilän emännän Maija Jaakkola-Angervuoren (oik.) sylissä valkoinen rouva ja nukentekijä Raija Puontin polvella taas harlekiininukke

Artturi Raukunen
Taivassalossa Helsingintien varrella jykevänä jököttävä Järppilän kartano avautuu taas suurelle yleisölle, kymmenen vuoden tauon jälkeen. Ovet ovat raollaan vain yhden päivän eli tulevan lauantain.
Kartanon emäntä Maija Jaakkola-Angervuori esittelee tilan nykyistä ulkoasua sekä tarinoi lapsuudessa kuulemiaan kummitusjuttuja Järppilän valkeasta rouvasta. Lisäksi rakennusneuvos Ari Angervuori kuljettaa kävijät pitkälle kartanon historiaan. Angervuoren historiakierrokset alkavat kello 12 ja 14.

– Paikalle on kutsuttu myös joukko varsinaissuomalaisia kansanedustajia, joita voivat kiinnostuneet kansalaiset vapaasti jututtaa, Jaakkola-Angervuori innostaa.

Ympäri kartanon päärakennusta on siroteltu aika määrä vakavailmeisiä nukkeja. Osa nukeista on nukketaiteilija Raija Puontin vakaalla kädellä valmistamia.

– Nuket viipyvät Järppilässä tämän kesän. Nukkeaihiot tulevat omasta päästä, innostusta haetaan vaikkapa saduista, aikoinaan Moskovan balettiinkin nuken valmistanut Puonti kertoo.

Järppilän kartano (Järppiläntie 64) on avoinna lauantaina kello 11-16, sisäänpääsymaksu.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellus Vakan alueella

Vaeltajat odottelivat Mynämäen kirkkoon pääsemistä vuonna 2008.

Joka kolmas vuosi järjestettävä Pyhän Henrikin pyhiinvaellus Turusta Köyliöön kulkee tällä viikolla Vakan levikkialueella.

Yhteensä 120 kilometrin mittainen vaellus alkoi Turun Tuomiokirkolta maanantaina 12.6. Ensimmäinen yöpyminen on Ruskolla. Vaeltajat saapuvat tiistaina Maskun Nunnalähteelle noin klo 11.30. Siitä matka jatkuu Halisojantietä kohti Kirkonpiirin koulua. Nousiaisten kirkossa on messu klo 19.

Keskiviikkoaamuna vaeltajajoukko lähtee Kirkonpiirin koululta klo 8.30, rukoushetki Repolan ristillä on klo 9.30. Vaellus jatkuu metsäistä reittiä pitkin Nousiaisten ja Mynämäen rajalle Paistanojantien varteen. Santsilassa ryhmä on noin 14.45.

Matka jatkuu siitä Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusreitistä poiketen Mynämäen kirkolle, jossa on klo 18 ekumeeninen iltahartaus. Mynämäestä torstaina lähtevät vaeltavat kulkevat Yläneen, Säkylän ja Köyliön kautta Kokemäelle. Vaellus päättyy sunnuntaina klo 17 ekumeeniseen rukoushetkeen Pyhän Henrikin saarnahuoneella Kokemäellä.

Kirkkotilaisuudet ovat kaikille avoimia. Vaellukseen saa liittyä mukaan vaikka pieneksikin matkaksi.

Mynämäessä viikonloppuna Kyläluutapäivät

Mynämäen kotiseutukierroksen Kyläluuta-paikat tunnistaa kyltistä, esittelevät Eila Pilhjerta (vas.) ja Viktoria Kulmala.

Sari Honkasalo
Mynämäessä on ensi viikonloppuna 10.–11.6. klo 11-15 mahdollisuus tehdä kotiseuturetki, johon sisältyy niin taidetta, kotimuseoita, näyttelyitä kuin kirpputoriakin.

Mynämäen Kyläluutapäivillä on avoinna vajaat parikymmentä paikkaa, joihin voi tutustua omatoimisesti oman kiinnostuksen mukaan. Osa paikoista on avoinna vain lauantaina tai sunnuntaina, osa molempina päivinä.

Karttoja on saatavissa Mynämäen pääkirjastosta sekä netistä kunnan kotisivuilta kulttuuri-kohdasta. Kartta löytyy myös jokaiseen kotiin jaetusta Liiku-lehdestä.

Lauantaina ovat avoinna Loma- ja hoitokoti Laiho (Karjalantie 2071, kotimuseo, kahvila), Setälän tila (Karjalantie 1668, kotimuseo, kirpputori, militaria), Vihtorin tupa -museo (Karjalantie 1616 koulukäsitöitä -näyttely, työnäytöksiä), Laajoen urheilutalo (Karjalantie 1607, kansallispukunäyttely), Karjalan kotiseutumuseo (Karjalankyläntie 60, Torpparista kansanedustajaksi -näyttely), Karjalan maamiesseurantalo (Karjalantie 745, Marttojen keittolounas, taidenäyttely), Jukka Suominen (Sinivuokontie 9, taidenäyttely), Marjaana Maulan ateljee (Kärpännokantie 211, keramiikkapaja ja myymälä, taidenäyttely), lukion piha (Keskuskatu 17–19, keräily- ja sisustustavaran kirpputori, buffetti), Ikonimaalarin ateljee (Pelliläntie 83), Sunilan navetta (Sunilantie 90, Juko-maatalouskoneita, taidenäyttely), Päivi Hannulan ateljee (Palolaistentie 122, taidenäyttely) ja Tavastilan kotiseutumuseo (Tavastilantie 11, Suomi 100-näyttely).

Sunnuntaina ovat avoinna edellä mainituista Loma- ja hoitokoti Laiho, Setälän tila, Laajoen urheilutalo, Jukka Suominen, Marjaana Maulan ateljee, Ikonimaalarin ateljee, Sunilan navetta, Päivi Hannulan ateljee ja Tavastilan kotiseutumuseo sekä vain sunnuntaina avoinna olevina Pellilä-Vähätalo (Pelliläntie 85, vanhoja autoja ja maatalouskoneita, taidenäyttely), Korvensuun voimalaitos- ja konepajamuseo (Suorsalantie 26 Kadonnutta aikaa -näyttely, valokuvia Varsinais-Suomesta 1900-luvun alkuvuosilta) ja Savikulman tallikahvila ( Suorsalantie 40, kotikirppis, kesäkukkia, taidetöitä).

Kyläluutapäivät järjestettiin Mynämäessä edellisen kerran vuonna 2014. Nyt ne ovat osa valtakunnallista Avoimet Kylät -tapahtumaa, jota vietetään lauantaina 10.6. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden merkeissä teemalla Yhdessä.

Osallistuvat kylät löytyvät kartalta nettisivulta avoimetkylat.fi.

Vakan alueella on Mynämäessä Ihalaisten koululla (Ihalaistentie 15) Kyläkimaraan kuuluva kaikille avoin tapahtuma, jossa on klo 12 piknik omilla eväillä ja klo 13 keppijumppa.

Askaisissa on Marskin torilla klo 9–14 markkinatapahtuma sekä Ritaripuistossa 10-vuotisjuhlat klo 12.

Lemussa on Kuurnanpään rannassa (Kaidantie 111) klo 17–20 sauna lämpimänä ja ohjelmaa kaikenikäisille. Tutustua voi myös "Lemun vanhat kylät" geokätköihin.

Maskussa tutustutaan Villilän nähtävyyksiin ja metsäretken päätteeksi grillausta. Kokoontuminen klo 12 Sopolantie 75, josta saa reittiohjeet. Liikkua voi kävellen, pyörällä tai autolla.

Velkualla on Teersalossa (Sauniementie 3–5) klo 11–13 yhdessäoloa, musiikkia ja perinnekäsitöitä kaikenikäisille. Klo 11–14 ongitaan laiturilta ja martoilla on pop up -kahvila. Klo 14 alkaen ohjattu luontopolkuretki ja klo 18 ulkolentopalloa.

Rymättylän Röölän satamassa on klo 10–16 Silli ja uussi peruni -tapahtuma, jossa ruuan lisäksi myös kädentaitomyyjiä sekä musiikkia.

Kuntohuumaa Tarvaisten kesäjuhlissa

Kuntosaliyrittäjä Marco Björman saa maalaiskylän väen liikkeelle Tarvaisten kesäjuhlan näytelmässä lauantaina.

Sari Honkasalo
Tarvaisten seudun kyläyhdistys järjestää perinteiset kesäjuhlat lauantaina 10.6. klo 18 alkaen Mynämäessä Tarvaisten koulun pihapiirissä.

Ohjelmassa on Viljami Sainion ja Duuri-kuoron lauluesitys, kesäjuhlanäytelmä "Kuntohuumaa, kuumaa" ja arpajaiset. Illan tanssit tanssittaa Tanssiorkesteri Korppi.

Puukoululle on koottu näyttelyyn leluja ja pelejä 100 vuoden ajalta. Lapsille on myös pomppulinna ja muuta ohjelmaa. Puukoulun puutarhassa on poniratsastusta ja mammuttijalkapalloa.

Kesäjuhlavieraita palvelevat Palotalli-pub, Alakorven marttojen puffetti ja kyläyhdistyksen grilli.

Markku Hattulan kirjoittamassa ja Minna Suvanto-Niemen ohjaamassa näytelmässä kuntohuuma ja vähän muukin kuuma huuma valtaa maalaiskylän, kun nuori adonis perustaa vanhaan lopetettuun kyläkouluun kuntosalin.

– Hän ryhtyy järjestämään naisille kilpailua, jonka pääpalkintona on matka Pariisiin hänen kanssaan. Siinä menevät sitten naiset ja muutkin sekaisin, Suvanto-Niemi paljastaa juonenkulkua.

Väriä kylään tuovat monenlaiset persoonat, kuten jääkiekkohullu maahanmuuttajanainen.

Mukana ovat: Janita Tuittu (Maikki, baarinpitäjä), Topi Valtanen (Marco Björman, kuntosaliyrittäjä), Kristiina Santio (Jutta, aviovaimo), Jukka Viitasalo (Niilo, Jutan aviomies, autokorjaamoyrittäjä), Tarleena Tähtinen (Angeliga, maahanmuuttajanainen), Mervi Raitanen (Lopo-Leena, itsellinen nainen), Reijo Lehtinen (Raikko, itsellinen eronnut mies), Liisa Valtanen (Alina, liikunnallinen ja runollinen vanharouva), Kari Valtonen (Martti, toimittaja). Näytelmän musiikista vastaa Kari Niemi.

Näytelmää on valmisteltu kevään aikana poikkeuksellisesti jopa räntäsateessa, mutta järjestäjät uskovat vakaasti, että kuten perinteisesti on ollut, itse kesäjuhlapäivänä vallitsee parempi sää.

Kesäisiä tapahtumia Naantalissa

–31.8.Savikylpyjä, elintarvikepulaa ja polkupyöräpatrulleja – Elämää Naantalissa vuonna 1917 museossa

–31.8. Heini Lies: Pala Suomea -öljyväri- ja akvarellimaalauksia Cafe Amandiksessa.

–4.6. Tiina Vainiom maalauksia taidehuoneella.

–19.8. Fingerpori Emma-teatterissa, Kailon saari.

–11.6. Sata kohtaamista -näyttely Kesti-Maariassa.

1.–30.6. Janette Räikkösen nukkenäyttely pääkirjastossa

1.6. 19–20.05 trumputus ja iltavesper Naantalin venesatamassa. Sadalle ensimmäiselle pulla- ja mehutarjoilu.

1.6. musiikkiopiston lukuvuoden päätöskonsertti.

1.6.–31.8. 19.55 Trumputtaja Naantalin vierasvenesatamassa ja 20 Iltavesper Naantalin kirkon tornista.

3.6. 17–22 ikärajaton ja päihteetön Kesäcountdown Kuparivuoren Urheilutalolla.

5.6.klo 13.30 Vanhusneuvoston liikuntatapahtuma ikäihmisille Kirkkopuistossa.

5.–30.6. Heikki Autereen maalauksia Rymättylän Aahollissa.

6.6.–17.6. Naantalin Musiikkijuhlat.

6.–25.6. Päivi Hovi-Wasastjernan Armonlaakso – 60 + kaksi kuvaa taidehuoneella.

6.–23.6. klo 14–15 yleisökierrokset Kultarannan puutarhassa ti–su Kultarannan portilta.

8.–11.6. Naantalin Lasten Musiikkijuhlat.

9.6. musiikkiopiston ja Naantalin Musiikkijuhlien lasten konsertteja.

9.–22.6. klo 19 Tankki täyteen - maallamuuttajat Merimaskun teatterissa.

10.6 klo 10–16 Silli ja Uussi peruni -tapahtuma Röölänrannassa.

10.6.–12.8. 10–17.45 Saaristoseikkailu Naantalin aurinkoon ja Kultarantaan. Lähdöt ti-la Turusta Höyrylaiva s/s Ukkopekalla klo 10, klo 11.45 Naantalissa. Bussi Kultarantaan klo 13.40, jossa opastettu kierros. Paluu klo 16–17.45.

11.6. 12–14 Lasten museopäivä Hiilolan puutarhassa.

17.6. 12–16 Merimaskun Suvilystit.

17.6. Nuku yö ulkona -tapahtuma Luonnonmaan luontopolun maisemissa.

18.6.–27.8. Naantalin taiteenystävien näyttely Kesti-Maariassa.

23.6. 18 kaupungin juhannus Kirkkopuistossa ja Kuparivuoren soittolavalla.

24.–25.6. klo 14 ja 15 yleisökierrokset Kultarannan puutarhassa juhannuksena Kultarannan portilta.

26.6.–14.8. klo 16–17 Luostarikirkko eilen ja tänään -kierrokset maanantaisin Naantalin kirkon edestä.

26.6.–12.8. 9–18.15 Saaristoreitti Kustaviin. Merimatka Naantalista Taivassalon kautta Kustaviin tai päinvastoin m/s Aavattarella ma, ke ja la. Lähtö Naantalin vanhasta kaupungista.

27.6.–16.7. Annu Ahlströmin In Full Flourish taidehuoneella.

27.6.–13.8. klo 14 ja 15 yleisökierrokset Kultarannan puutarhassa ti-su.

27.6.–15.8 klo 16–17 Aikamatka vuoteen 1917. Lähdöt tiistaisin Naantalin Matkailun edustalta.

28.6.–9.8. klo 13–14 100 vuotta ja 12 presidenttiä - Suomen kesän keskipiste Naantalissa -uutuuskierros Kultarannassa joka keskiviikko.

28.6.–9.8. klo 16.30–17.30 Risto Räppääjä -elokuvien jalanjäljillä kierros 5–10-vuotiaille lapsille keskiviikkoisin Naantalin Matkailun edestä.

29.6.–3.8 klo 13–14 Kultarannan puutarhan Taidekierros torstaisin.

30.6.–16.7. Koira saa paikan Rymättylän teatterissa.

1.–31.7. Vesa Ala-Hakulan ja Hannu Saarelan valokuvanäyttely Luontonäkemyksiä pääkirjastossa.

1.–31.7. Jukka Rintalan myyntinäyttely Vanhalla Raatihuoneella.

6.7. 12–18 Risteily Seilin saarelle m/s Aavattarella vanhasta kaupungista. Käynti Seilin kirkossa.

10.7.–23.7. 12–18 Nukketaiteilija Janette Räikkösen 100 nukkea Tiiliholvissa.

1.7. klo 17.30–23.30 Pakinaisten laituritapahtuma. Yhteysalus Isla Rymättylän Haapalan rannasta klo 17.30, paluu yöllä.

6.7.–31.8. Laivoja – Aahollin merellinen kesänäyttely.

6.7. 19 Mere äärel -yhteislaulutilaisuus Aahollissa.

8.7. 12–16 Onko perunassa mitään itua? -tapahtuma Merimaskun kirkonkylä.

15.7. 13–15 Wanhan ajan piknik Kirkkopuistossa.

18.7.–6.8. Hanna Variksen grafiikkaa taidehuoneella.

20.7. 18–24 Birgitan Yö Itsenäisyydenpuistossa ja vanhassakaupungissa.

21.7, 28.7 ja 4.8. klo 13–14 Mamselli Kupiainen ja presidenttien kultaranta, oppaana kaikkia presidenttejä palvellut Mamselli Kupiainen.

26.7.–27.7. Unikeonpäivät vierasvenesatamassa ja vanhassa kaupungissa.

29.7. 19 Taistelevat Tangot Röölänrannassa.

1.8.–31.8. Pirjo Toikan maalauksia ja akvarelleja pääkirjastossa.

3.8. 12–18 Risteily Seilin saarelle m/s Aavattarella vanhasta kaupungista. Käynti Seilin kirkossa.

5.8. 14–17 100 syytä tulla Merimaskuun, Rantamakasiinin terassi.

5.8. 12–18 Sukkapäivä vanhan kaupungin rannassa. Sukkakilpailun voittajan julkistaminen klo 14.

8.8.–27.8. Simo Heleniuksen Juuri-Puutarha taidehuoneella.

15.–27.8. klo 14–15 yleisökierrokset Kultarannan puutarhassa ti-su.

23.8. Naantali-päivä torilla ja Kirkkopuistossa, klo 11–18 museoon vapaa pääsy, klo 14–18 Kukkiva tori torialueella, klo 18–19 Pukukavalkadissa torilta Kirkkopuistoon naantalilaisia merkkihenkilöitä sadan vuoden varrelta, klo 19 Juhlaohjelmaa Kirkkopuistossa, kansalaispiknik ja kauneimmat kotipihat -palkintojen ja Vallis Gratiae -mitalin jako.

26.8. 18–22 Naantalin Naamiaiset venesatamassa ja rannan ravintoloissa.

27.8. 12–14 Varsinais-Suomen museopäivä Hiilolan pihalla.

Kasvimarkkinat Mynämäessä

Varjonäkki.

Mynämäessä pidetään lauantaina 27.5. klo 10–13 perinteiset keväiset kasvimarkkinat S-Marketin pihalla. Tarjolla on puiden, pensaiden sekä perennojen taimia, mukana myös erikoisuuksia. Puuvartisia ainakin Saleniuksen taimiston kasvattamia vähemmän tunnettuja vaahteroita, tammia sekä muita harvinaisuuksia.

Perennapuolella löytyy muun muassa erilaisia kylmänkukkia (Pulsatilla), haarahietaliljaa (Anthericum ramosum) ja monenlaisia pienikasvuisia esikoita (Primula). Trilliumeja eli kolmilehtiä löytyy muutama valkoinen ja punainen. Sinikukkainen Jeffersonia eli varjonäkki on jo kukkansa pudottanut, kun on melko aikainen kevään kukkija.

Puhtaanvalkoinen kerrottu lumikki (Sanguinaria canadensis Multiplex) on ollut varsin kysytty aikaisempina vuosia, nyt sitä on taas saatavilla. Kamsatkan pikarinlijaa löytyy sekä tummana että harvinaisena keltaisena. Myynnissä on myös pioneja, kesäkukkia ja amppeleita. Erikoisempia saniaisia tulee Virosta.

Myöskin hyötykasvien taimia löytyy, kuten erilaisia tomaatteja sekä yrttejä.

Kasvimarkkinat järjestää Lounais-Rannikon Erikoiskasvit ry.

Ellinoora esiintyy Merefesteillä

Uudenkaupungin kaupunki tarjoaa Ellinooran konsertin paikallisille nuorille.

Uudenkaupungin kaupunki järjestää 400-vuotisjuhlansa kunniaksi kesäisen puistokonsertin nuorille lauantaina 10.6. klo 21 alkaen. Konsertti kestää noin tunnin.

Konsertti järjestetään kaupunginlahden rannalla Merefesti-alueella Sirkuskentän ja Leijonapuiston alueella. Tapahtumaan on vapaa pääsy uusikaupunkilaisille peruskoululaisille, lukiolaisille ja Novidan opiskelijoille. Lapset ja nuoret saavat yhden henkilökohtaisen vapaalipun ja 1.–7.-luokan oppilaille annetaan myös yksi huoltajan vapaalippu.

Liput voi noutaa nimellään Yhteispalvelupiste Passarista (Rauhankatu 4 ). Passarin aukioloajat 31.5 asti klo 9-17 ja 1.6 alkaen klo 9-16.30. Henkilöllisyys pitää todistaa esimerkiksi Kela-kortilla. Lippuja jaetaan 12.5.–8.6.

Lippu vaihdetaan rannekkeeksi Merefesti-lipunmyyntipisteessä, Sorvakon rantatie, lauantaina 10.6. klo 15–21.

Konsertissa esiintyy mm. Rakkauden kesä ja Elefantin paino -hiteistään tunnettu Ellinoora.

Ellinoora on 23-vuotias uuden sukupolven pop-artisti. Hän herätti levy-yhtiöiden kiinnostuksen poikkeuksellisella äänellään vuonna 2011 ja solmi levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa tuolloin vasta 17-vuotiaana.

Laulaja-lauluntekijä Ellinoora nousi koko kansan tietoisuuteen hitillään Carrie, joka nousi niin Spotifyn kuin radioidenkin soittolistojen kärkeen. Keväällä 2016 julkaistu Leijonakuningas räjäytti lopullisesti potin. Syyskuussa 2016 julkaistu Elefantin paino sai heti suuren suosion ja nousikin Spotifyssa sijalle 1. Kaikki nämä kappaleet ovat myynti- ja kuuntelumäärillään ylittäneet platinarajan. Debyyttialbumi Villi lapsi julkaistiin viime syksynä. Albumi on myynyt platinaa ja saanut ylistystä monelta eri suunnalta. Upea vuosi toi mukanaan tämän kaiken lisäksi neljä kappaletta Emma-ehdokkuuksia.

Suurleiri kesällä Kustavissa

Vakka-Suomen vapaa-aikajaoston Väksön-toimintaleiri järjestetään Kustavin Lomavalkamassa 27.–29.6.

Leiri on suunnattu kaikille Vakka-Suomen alueen vuosina 2005–2007 syntyneille tytöille ja pojille. Leirityöryhmän muodostaneet vapaa-aikasihteerit Elina Alvoittu Taivassalosta, Maritta Jalonen Kustavista ja Suvi Valtonen Vehmaalta ovat työstäneet leiriohjelmaa. Tänä vuonna uutuutena on muun muassa kuplafutista. Lisäksi ohjelmassa on ainakin kalastusta, kädentaitoja, valokuvasuunnitusta, uintia ja saunomista.

Vakka-Suomen vapaa-aikajaosto on järjestänyt leiriä jo yli 30 vuotta. Leiri järjestetään vuorovuosin eri kunnissa.

Leiriläiset majoittuvat omassa tai kaverien teltassa. Ilmoittautuminen jatkuu 19.5. asti omaan kotikuntaan.

Paikat täytetään kiintiöiden mukaan kunnittain. Lisätietoja saa oman kunnan vapaa-aikatoimistoista.

Pyheellä ollaan valmiina kesätorikauteen

Pyheen Seudun Kylät ry:n hallitus kokoontui kyläkaupalle suunnittelemaan tulevan kesätorin ohjelmistoa.

Sari Honkasalo
Pyheen Kylätori Mietoisissa Kustavintien varressa on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan. Toritoimintaa ylläpitävä Pyheen Seudun Kylät ry on valmistautunut tulevaan kauteen muun muassa suunnittelemalla toritunnelmaan sopivaa ohjelmaa.

Kesätorin viralliset avajaiset pidetään perjantaina 5.5. klo 15. Avajaispuheen pitää Mynämäen kunnanjohtaja Seija Österberg.

Pyheen kesätori on avoinna siitä eteenpäin perjantaisin klo 15–18, mutta liha- ja kala-auto ovat paikalla jo aiemmin, kertoo Timo Sunnari.

– Yhteydenottoja on tullut uusiltakin myyjiltä. Tuntuu että myyjiä on tulossa enemmän kuin on odotettu, ja kaikille pyritään löytämään tila, oman paikkakunnan myyjät tietysti etusijalla. Olemme hankkineet uuden teltan, jotta saadaan kaikki katon alle, ja myös parkkipaikkaa on tarkoitus laajentaa, Sunnari kertoo.

Tarjolla tulee olemaan kesän mittaan myös kesätoritunnelmaan sopivaa ohjelmaa, kuten torvisoittoa, haitarimusiikkia ja kuorolaulua.

– Tavoite on, että joka kerralla olisi jotakin ohjelmaa. Suuren suosion saavuttanut karaokekin tullaan jonakin perjantaina pitämään.

Nousteprassin kevätkonsertti uuden kapellimestarin vetämänä

Nousteprassi harjoitteli sunnuntaista kevätkonserttia uuden kapellimestarinsa Iina Loposen kanssa. Hänen vieressään konsertin solistit Jari Koivisto ja Jere Vilkkinen.

Sari Honkasalo
Puhallinorkesteri Nousteprassi pitää perinteisen kevätkonserttinsa Nousiaisten Kalliopohjalla sunnuntaina 23.4. klo 14. Luvassa on vanhaa tuttua ohjelmistoa mutta myös uusia tuulia, sillä orkesteri on tammikuussa saanut uudeksi kapellimestarikseen Iina Loposen.

27 vuotta Nousteprassin kapellimestarina toiminut Ilkka Auranenkaan ei ole orkesteria jättänyt, vaan siirtyy soittajien joukkoon, ja tarttuu konsertissa niin klarinettiin kuin tenorisaksofoniin.

Iina Loponen otti tehtävän mieluusti vastaan, sillä hän on itsekin Nousteprassin kasvatteja.

– Kunniatehtävältä tämä tuntuu, Ilkan saappaisiin astuminen on iso asia. Oman tyylini tietysti tähän tuon, ja toivon että soittajat ja yleisö ottavat hyvin vastaan. Kaikkea ei ole tarkoitus vetää uusiksi, vaan edelleen pidetään ohjelmistossa tuttujakin kappaleita, joita on prassilta totuttu kuulemaan, Loponen kertoo.

Hän on koulutukseltaan musiikkipedagogi ja soitonopettaja instrumentteinaan klarinetti ja saksofoni.

Taivassalon yhtenäiskoulussa yläkoulun musiikinopettajana työskentelevä Loponen opettaa ja johtaa nuorempien soittajien orkestereja Vakka-Suomen musiikkiopistossa, sekä opettaa Turun Metsänkävijäin soittokunnassa.

Nousteprassin kevätkonsertin Iina Loponen on koonnut Suomi 100-juhlavuoden teeman mukaisesti kokonaan suomalaisella ohjelmistolla.

– Ikivihreitä mutta myös modernimpaa puhallinorkesterille tehtyä musiikkia, ja myös nuorempia säveltäjiä halutaan tuoda esille. Ajatuksena on ollut, että ohjelmasta löytyy mielenkiintoista kaikenikäisille.

Konsertin solisteina toimivat Jari Koivisto ja Jere Vilkkinen, jotka molemmat ovat ennenkin tehneet yhteistyötä Nousteprassin kanssa. Solistina on myös prassin oma soittaja, saksofonisti Mirja Hannula, joka esittää balladin elokuvasta Klaani.

Konsertin ohjelman yhtenä erikoisuutena Loponen mainitsee Lauri Tähkän uuden kappaleen Minun Suomeni.

– Mentiin läpi harmaan kiven ja saatiin luvat siihen. En tiedä ovatko sitä muut puhallinorkesterit ennen esittäneet eli saattaa siis olla kappaleesta ensiesitys puhallinorkesterisovituksena, Loponen pohtii.

Kappaleen on Nousteprassille sovittanut Upi Laaksonen ja sen esittää Jere Vilkkinen.

Naantalilainen Jari Koivisto jäi eläkkeelle Laivaston soittokunnasta 2011, ja toimii nyt muusikkona siviilissä.

– Laulan ja soitan saksofonia Sunset-tanssiorkesterissa. Kierrämme lavoilla ympäri Suomea ja paljon myös laivoilla, Koivisto kertoo.

Nousiaislainen Jere Vilkkinen on päätoiminen muusikko, joka on mukana kolmessa kokoonpanossa: FBI Beat soittaa tanssimusiikkia, The Youngers on rautalankabändi ja Adio -lauluyhtyeessä on mukana vuoden 2015 tangofinalisteja.

Nostalgiatanssit aloittavat Kyläkimaran yleisötapahtumat

Mynämäen Kyläkimaran tapahtumat tunnistaa yhtenäisistä julisteista, esittelevät Kari Mäkelä (vas.), Minna Hautio ja Lauri Numminen.

Sari Honkasalo
100-vuotiasta Suomea Mynämäessä juhlistavat Kyläkimaran isommat yleisötapahtumat aloittaa lukion juhlasalissa keskiviikkona 26.4. klo 17–21 pidettävät Nostalgia-tanssit. Kaikille avoimet maksuttomat tanssit järjestää Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys.

Tanssiorkesterin solistina esiintyy paikkakunnan oma humppamestari Hannu Verta, ja lavalla kuullaan myös Leila Marttilaa ja Heikki Sikilää.

– Ohjelma koostuu kappaleista eri vuosikymmeniltä sotien jälkeiseltä ajalta, kertoo Lauri Numminen.

Koska parhaillaan vietetään myös Liikunnan Unelmavuotta 2017, fysioterapeutti Tomi Miehelä kertoo tilaisuuden aluksi ikäkausiliikunnasta.

– Tosiasiahan on, että viidesosa eläkkeellä olevista ei juurikaan liiku. Nostalgia-tansseista on hyvä lähteä toteuttamaan liikuntaa ja tehdä siitä elämäntapa, Numminen ehdottaa.

Tanssien väliajalla on puffetissa ostettavissa kahvia ja arpoja.

– Nostalgia-tansseissa kaikki pääsevät taas kokemaan, mitä mukavia yhdessäolon hetkiä iltamissa saa. Ja kun hankkeen tavoitteena on yhteisöllisyydenkin lisääminen, tanssit ovat hyvä tapa sopia treffit seuraavaan Kyläkimaran tapahtumaan, muistuttaa Minna Hautio.

Kyläkimaran järjestävät Mynämäen kylät yhteistyössä yhdistysten kanssa. Kunta on tukenut hanketta avustuksesta, joka on suunnattu yli 65-vuotiaiden toimintakykyä ylläpitävään toimintaan. Siksi yli 65-vuotiaat ovat Kyläkimaran tapahtumissa vip-henkilöitä eli heille kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia. Toimintaan ovat kuitenkin tervetulleita kaikenikäiset, ja osa tapahtumista on muutoinkin kaikille ilmainen.

– Ensimmäinen tapahtuma järjestetään keskustassa, sitten lähdetään kiertämään kyliä. Jos tarvitsee apua kyydityksessä, kussakin kylässä on yhteyshenkilöitä, jotka auttavat saamaan kyydin, kertoo Kari Mäkelä.

Mynämäessä seitsemäs energiakävely

Mynämäen keskusta-alueella järjestetään torstaina 27. huhtikuuta klo 18–20.30 energiakävely, jossa tutustutaan kiinnostaviin uusiutuvan energian kohteisiin.

Kävely lähtee HaNi-hallin pihalta ja reitti kulkee As Oy Naurisluhdan maalämpökohteen sekä Hanna ja Timo Pyhärannan tilan aurinkovoimalan ja Urheilu Marttilan sähköpyörätutustumisen kautta Osuuspankin talossa olevaan kunnanvaltuusto saliin.

Iltaa jatketaan siellä kahvien ja kävelyn palautteen merkeissä, ja keskustellaan uusiutuvan energian näkymistä. Paikalla ovat Kalliokaivo Oy:n ja ja Aurinkosähkötalo Eurosolar Oy:n edustajat.

Jo seitsemännen kerran tehtävän kävelyn järjestää Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys yhdessä Hinku-hankkeen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tavoitteena on välittää tietoa siitä, miten jokainen onnistuu halutessaan pienentämään hiilijalanjälkeään: esimerkiksi vaihtamalla maalämpöön, hankkimalla aurinkopaneelit kotiin tai mökille ja kulkemalla sähköpyörällä töihin.

Mynämäessä järjestetyt energiakävelyt ovat lisänneet kiinnostusta uusiutuvan energian investointiin. Energiakävelyissä pääsee tutustumaan erilaisten kohteiden energiaratkaisuihin.

– On ihan eri asia kuulla kokemuksia käyttäjiltä kuin kysyä rautakaupasta tai katsoa netistä, muistuttaa pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Numminen.

Tapahtuman idea on lähtöisin Brittein saarilta, josta sen on Suomeen tuonut Kuluttajatutkimuskeskuksen Eva Heiskanen. Suomeen muokatussa versiossa tapahtuman nimi Open Homes on muuttunut muotoon, Energiakävely. Suomessa tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2011 Mynämäen keskustassa.

Mynämäen kunta on ollut mukana Hinku-hankkeessa vuodesta 2007. Hankkeen ensimmäisen neljän vuoden aikana Mynämäen alueen kokonaispäästöt ovat vähentyneet 14 % vuoden 2007 lähtötasosta. Lopullinen tavoite on 80 % vuoteen 2030 mennessä.

Huomattavin tekijä päästövähennyksiin on alueella ollut öljylämmityksen vaihtaminen muihin lämmitysmuotoihin.

Lisätietoja kävelystä voi kysellä Lauri Nummiselta, puh. 040-7519880 tai lauri.numminen@lh.mynamaki.fi.

Kitaristi Ilkka Turta Nousiaisten kirkossa

Kitaristi Ilkka Turta konsertoi Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkossa keskiviikkona 5.4. kello 19.

Ilkka Turta (s.1987), aloitti kitaransoiton opiskelunsa vuonna 1997 Matti Sillanpään johdolla ja siirtyi vuonna 2004 Turun seudun musiikkiopistoon Risto Vuorisen oppilaaksi. Vuonna 2006 Turta aloitti opinnot Turun Musiikkiakatemiassa, jossa hänen opettajinaan toimivat Timo Korhonen, Jyrki Myllärinen ja Ismo Eskelinen. Turusta hän valmistui musiikkipedagogiksi keväällä 2012, jonka jälkeen suoritetuksi on tullut vielä musiikin maisteritutkinto vuosina 2013–2015 Belgialaisen Raphaella Smitsin johdolla. Tämän lisäksi Turta on osallistunut mm. Ricardo Gallenin, Marcin Dyllan ja Zoran Dukicin mestarikursseille.

Kotimaan lisäksi Turta on konsertoinut mm. Pietarissa, Lontoossa, Brysselissä, Ateenassa ja Tallinnassa. Turtan ohjelmisto sisältää keskeistä kitarakirjallisuutta renessanssista nykypäivään.

Kamarimusiikin saralla Turta on vaikuttanut esimerkiksi kitaraduo Autio ja Turtan jäsenenä kumppaninaan kitaristi Kalle Autio, sekä tämän lisäksi kitaratriossa Elise & Her mans, joka mm. kantaesitti Tapio Nevanlinnan kappaleen Hitaita rakeita keväällä 2012 osana Euroopan-kiertuettaan.

Klassisen musiikin lisäksi Turta on toiminut Kaikukasti proggae-yhtyeessä ja kokemusta löytyy myös teatterimuusikkoudesta sekä perinteisen teatterin että nukketeatterin saroilta.

Turun AMK on julkaissut nuottikokoelman Turtan sävellyksistä ja levy-yhtiö MSR-Classics hänen debyyttialbuminsa. Sävellystä hän on opiskellut vuosina 2013–2015 maisteritutkintonsa yhteydessä Luc Van Hoven johdolla, Leuvenin Lemmensinstituutissa.

Nousiaisten konsertissa kuullaan kitaramusiikkia Johann Sebastian Bachilta (1685–1750) ja Toshio Hosokawalta (1955–). Konsertin järjestää Nousiaisten seurakunta ja siihen on vapaa pääsy.

Nousiaisissa huhtikuussa

Huhtikuun ajan Raision työväenopiston kevätnäyttely kirjaston galleriatilassa. Kirjaston lastenosastolla perhepäivähoidon Peukaloisten pääsiäisnäyttely, Moisiontie 17

Ti 4.4.klo 10 Eläkeliiton tietokone-nettikerho kirjastossa. Aiheena on valokuvien siirto kamerasta ja puhelimesta tietokoneelle.

Su 9.4. klo 14 Nousiaisten seurakuntakodilla esitelmä: everstiluutnantti ja sotahistorioitsija Ilmari Hakala: Nuoren itsenäisyyden puolustus. Kahvitarjoilu. Järjestää Nousiaisten Karjalaseura.

Ke 19.4. klo 9.30 satutunti kirjastossa.

Pe 21.4. klo 17.30 Lukupiiri kirjastolla klo 17.30.

Su 23.4. Tevavuoren polkuretki. Lähtö klo 9–11 Tryykin aitalta, Maskuntie 30. Pysäköinti viereisen päiväkodin pihalla. Reittien pituudet: Pikkulenkki 2,5 km, Uunisvuoren reitti 5 km ja Tevaruoren reitti n. 10 km. Paluu Vuorenpään laavulle, jossa myynnissä erilaisia tuotteita. Retki kuuluu Yhdessä polkuretket -ryhmään. Järj. Kuhankuonon Latu ja Polku ry. Tiedustelut puh. 040 777 5980.

Ke 26.4. Novellikoukku kirjastolla klo 10. Novelleja kuunnellen voi tehdä omaa käsityötä tai tehdä kirjaston lukupeittoa. Kahvit.

Wirmo-Seuralla esitelmä paikannimistä

Metsänhoitaja Ilmari Kosonen on paneutunut vanhaan luonto- ja luonnonkäyttösanastoon, myös ruotsinkieliseen.

Mynämäen kotiseutuyhdistyksen Wirmo-Seuran kevätkokous ja kokousesitelmä pidetään Mynämäen Osuuspankin kokoustiloissa keskiviikkona 29.3. klo 18 alkaen. Esitelmässä kuullaan tietoa vanhoista paikannimistä.

Metsänhoitaja Ilmari Kosonen on perehtynyt vanhaan paikannimistöön toimiessaan luontovaellusten oppaana Itä-Suomessa.

Hän on ainoa paikannimien tutkija Suomessa, joka on huomannut, että vanhoja paikannimiä voi avata perehtymällä viron sanastoissa edelleenkin oleviin sanoihin, joita esiintyy Suomen paikannimissä aivan outoina sanoina. Jopa sukulaiskieli unkarin sanastoihin perehtymällä avautuvat eräät merkittävät, nyt meille oudot, selittämättömiksi jääneet paikannimet.

Kosonen tuo esiin, että Suomen kaksikielisen historian peruina kaikkialla Suomessa on myös runsaasti ruotsinkieltä paikannimissä.

Esimerkkeinä nimet *Mynälaht*i ja *Mynämäki*, joissa nimissä on ruotsin sana /*mynne*/, sillä Mynälahti on kahden joen 'jokisuun lahti' ja siitä alkuosa *Mynä*- noihin nimiin, kieliprofessoreille liian vaikeaksi jääneenä sanana.

Mynälahti on 'jokisuun lahti' ja Mynämäki on 'jokisuun mäki'. Ja kun Mietoisten nimi nimen takana on sana *miede *'niitty', tarkoitti jo vuonna 1567 asiakirjoissa ollut nimi *Mynemedh härad* 'jokisuun niityn kihlakuntaa'.

Sivut

Sää

Päivän luetuimmat