Sivuston kokoversioon
  • Torstai 23.3.2017
  • Haetaan nimipäiviä

Wirmo-Seuralla esitelmä paikannimistä

Metsänhoitaja Ilmari Kosonen on paneutunut vanhaan luonto- ja luonnonkäyttösanastoon, myös ruotsinkieliseen.

Mynämäen kotiseutuyhdistyksen Wirmo-Seuran kevätkokous ja kokousesitelmä pidetään Mynämäen Osuuspankin kokoustiloissa keskiviikkona 29.3. klo 18 alkaen. Esitelmässä kuullaan tietoa vanhoista paikannimistä.

Metsänhoitaja Ilmari Kosonen on perehtynyt vanhaan paikannimistöön toimiessaan luontovaellusten oppaana Itä-Suomessa.

Hän on ainoa paikannimien tutkija Suomessa, joka on huomannut, että vanhoja paikannimiä voi avata perehtymällä viron sanastoissa edelleenkin oleviin sanoihin, joita esiintyy Suomen paikannimissä aivan outoina sanoina. Jopa sukulaiskieli unkarin sanastoihin perehtymällä avautuvat eräät merkittävät, nyt meille oudot, selittämättömiksi jääneet paikannimet.

Kosonen tuo esiin, että Suomen kaksikielisen historian peruina kaikkialla Suomessa on myös runsaasti ruotsinkieltä paikannimissä.

Esimerkkeinä nimet *Mynälaht*i ja *Mynämäki*, joissa nimissä on ruotsin sana /*mynne*/, sillä Mynälahti on kahden joen 'jokisuun lahti' ja siitä alkuosa *Mynä*- noihin nimiin, kieliprofessoreille liian vaikeaksi jääneenä sanana.

Mynälahti on 'jokisuun lahti' ja Mynämäki on 'jokisuun mäki'. Ja kun Mietoisten nimi nimen takana on sana *miede *'niitty', tarkoitti jo vuonna 1567 asiakirjoissa ollut nimi *Mynemedh härad* 'jokisuun niityn kihlakuntaa'.

Sibelius Inspiration -multimediakonsertti Mietoisissa

Jussi Makkonen johdattelee Sibeliuksen pariin.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian tarjoilevat koko perheelle suunnatun Sibelius Inspiration -multimediakonsertin Mietoisten kirkossa suomalaisen kulttuurin päivänä, tiistaina 28.2. klo 18.

Konsertti on Suomi 100 vuotta teemaan liittyvä elämyksellinen luontomatka Jean Sibeliusta inspiroineeseen maailmaan. Konsertissa yhdistyvät Sibeliuksen ajaton musiikki sekä Aira Vehaskarin konserttia varten kuvaamat videot. Konsertissa kuullaan Sibeliuksen tunnetuimpia sävellyksiä, jotka on sovitettu sellolle ja pianolle. Mert Otsamo on suunnitellut taiteilijoiden esiintymisasut inspiraationaan Suomen luonto.

Konsertissa yleisö sukeltaa Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliusta inspiroineeseen maailmaan musiikin, videoiden, lavastuksen, äänten ja valojen keinoin. Niiden kautta yleisö pääsee muun muassa Ainolan (Sibeliusten kodin) puutarhan kukkaloistoon, taianomaiseen sammalmetsään ja Kolin huipulle ukkosmyrskyn keskelle.

Sibelius Inspiration – multimediakonsertti on jatkoa jo vuosia jatkuneelle musiikkikasvatustyölle Suomessa ja ulkomailla. Sellisti Jussi Makkosen käsikirjoittamat tarinalliset Sibelius-konsertit ovat tavoittaneet Suomessa vuodesta 2010 alkaen yli 400 000 lasta ja nuorta. Saman aamu- ja iltapäivän aikana siitä pääsevät nauttimaan myös Mynämäen koululaiset Laurin Tavastilan kouluilla.

Multimediakonsertin maailman ensi-ilta oli Yhdysvalloissa New Orleansin Orpheum-teatterissa 27.9.2015. Tammikuussa 2017 alkoi Makkosen ja Azezianin laaja Sibelius Inspiration -konserttikiertue, joka vie taiteilijat muun muassa Yhdysvaltoihin, Etelä-Amerikkaan ja useisiin Euroopan maihin.

Konsertin kesto on noin 1 tunti 15 minuuttia ja sen järjestää Mietoisten kappeliseurakunta. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelmia voi ostaa ovelta.

Nukketeatteria U:gin kirjastossa

Satutunnilla Uudenkaupungin kirjastossa torstaina 2.3. nähdään nukketeatteria ja pöytäteatteria. Legendaariset kirjastonaiset, kunnon vanhanajan satutädit Ritva Kolho ja Kaisa Liukkonen, esittävät lapsille sadut Kolme pukkia sekä Popsi, popsi porkkanaa.

Satutädit ovat tehneet satutunteja kirjastoissa jo 1970-luvulta lähtien ja johtaneet lastenosaston toimintaa sekä koko kirjastotointa Uudessakaupungissa. Satuilun lisäksi tädit ovat eläkevuosinaan julkaisseet lukuisia Uudenkaupungin historiasta kertovia teoksia.

Satutunti alkaa klo 9.30 ja se kestää noin 40 minuuttia. Vapaa pääsy.

Runoa ja laulua Rymättylässä

Rymättylän pitäjätalo Aahollissa järjestetään pieni suomalaisen runon ja laulun iltahetki Kalevalanpäivänä tiistaina 28.2. kello 19.

Ryhmä paikallisia harrastajia lukee valitsemiaan tekstejä ja välillä lauletaan yhteisesti. Kyseessä ei ole matinea vaan kunnianosoitus suomalaiselle luovuudelle Kreeta Haapasalosta Heli Laaksoseen. Valittujen tekstien kirjo on yhtä kuin 12 lukijaakin ja niitä yhdistävät Reijo Pajamon kokoamasta laulukirjasta Lehti puusta variseepi poimitut laulut.

Kokoomus Mynämäen torilla

Mynämäen kokoomuksen toritapahtuma pidetään lauantaina 18.2. klo 10–14.

Mynämäen kokoomus etsii kuntavaaliehdokkaita ja kuuntelee kuntalaisia ajankohtaisissa asioissa nuotion äärellä Mynämäen torilla. Mukana uusia ehdokkaita sekä nykyisiä paikallisia päättäjiä.

Tarjolla on makkaraa ja kahvia.

Teatteriretki Mynämäestä U:kiin

Wirmon martat järjestää kaikille avoimen teatteriretken Mynämäestä Uudenkaupungin teatteriin katsomaan Lomaa perjantaina 24.3. klo 19. Linja-auto lähtee Mynämäen linja-autoasemalta klo 17.45 ja Pyheltä 17.55.

Näytelmä kertoo seitsemänkymmentäluvun suomalaisista ummikoista lomalla. Loma perustuu Risto Jarvan ohjaamaan elokuvaan, ja sen on käsikirjoittaneet Raija ja Pentti Nokkala. Pankkivirkailija Aimo Niemi pääsee kauan odotetulle lomalle, mutta päätyy väärään maahan ja joutuu jakamaan hotellihuoneen naisen kanssa, joka on tullut lomalle hakemaan etäisyyttä kaikkiin miehiin.

Ilmoitauttuminen 24.2. mennessä 0400-352 490 tai maija-lotta.vauramo@arvoputki.fi.

Mynämäessä viritellään aurinkopaneelien yhteishankintaa

Aurinkoenergiatilaisuudessa Mynämäessä 23.2. puhuvalla Pekka Myllymäellä on jo muutaman vuoden kokemus maastoon asennettujen aurinkopaneelien energiatuotosta.

Mynämäessä toteutettiin vuonna 2013 iso aurinkopaneelien kimppatilaus. Nyt keskustelua viritellään uuden yhteishankinnan mahdollisuudesta. Asiasta keskustellaan iltakahvin äärellä torstaina 23.2. klo 18–20 Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopiston auditoriossa (Vehmaantie 111).

Tilaisuuden järjestää Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys.

Illan aikana Pasi Tainio ja Eva-Karin Heiskanen kertovat vuoden 2013 kimppatilauksesta ja lisäksi Antti Seppälä kertoo Asikkalan kimppatilauksen tutkimustuloksista. Pekka Myllymäki kertoo maastoon asennetuista aurinkopaneeleista ja niiden energiatuotosta.

Paikalla tilaisuudessa on myös vuoden 2013 kimppatilauksen paneeliasennukset tehneen lemulaisen Osuuskunta Sähkökolmikon edustaja sekä Mietoisten Säästöpankin edustaja. Kalliokaivo Oy esittelee maalämpöä.

Kimppatilauksella tavoitellaan mahdollisimman edullista ratkaisua tuottaa huomattava osa sähköstä katolle tai maastoon asennettavilla auringosta energiansa ottavilla paneeleilla.

Pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Numminen muistuttaa alan kehittyvän koko ajan ja myös hintojen laskeneen. Auringosta on mahdollista saada sähköenergiaa Suomessa hyvin huolimatta pimeästä ajasta, sillä tehokkaimmin paneelit tuottavat viileässä aurinkoisessa säässä.

Aurinkopaneeleita ei enää asenneta pelkästään katolle, vaan ne toimivat hyvin myös maastoon asennettuina. Teknologia ja materiaalit ovat kehittyneet myös siltä osin, että perinteisten aurinkokennojen rinnalla on tulossa taipuvista materiaaleista valmistettuja kennoja, jotka mahdollistavat monipuolisemmat käyttökohteet, esimerkiksi kennon asentamisen rakennuksen ulkopinnalle.

Hiihtolomalla pääsee kansakouluun U:gissa

Kävijät voivat askarrella museossa mustekynän.

Jos koulua tulee ikävä hiihtolomalla, voi Wahlbergin museotalossa lievittää eroahdistusta tutustumalla vanhan ajan koulunkäyntiin, ilman opettajan valvovaa silmää.

Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa voi hiihtolomaviikoilla, viikot 8–10, kokeilla itse, kuinka entisajan koululaiset tekivät koulutehtäviään. Museossa voi istahtaa vanhanaikaiseen pulpettiin ja tutkia vanhoja opetustauluja.

Älytauluja tai dokumenttikameroita museosta ei löydy, vaan niiden sijasta liitutaulu ja pieniä rihvelitauluja, joihin kirjoitetaan liidulla.

Museossa pääsee rihvelitaulujen lisäksi kokeilemaan irtomustekyniä, joilla kirjoittaminen ei olekaan ihan helppo juttu: mustepullon kanssa saa olla tarkkana, eikä tekstin seassa saisi olla mustetahroja. Kävijät voivat myös askarrella itselleen mustekynänpyyhkimen, eli kangastilkuista tehdyn, entisajan koululaisen tärkeimmän välineen, jolla putsataan mustekynän terä aina kirjoittamisen jälkeen.

Vanhan ajan kansakouluun voi tutustua museossa omatoimisesti. Wahlbergin museotalo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–15, osoitteessa Ylinenkatu 11.

Japanilainen komedia vierailulle U:gin Teatteriin

Näyttelijät Tapio Väntsi ja Sari Stenlund vierailevat Uudessakaupungissa.

Japanilaisen nykykirjailijan, Minoru Betsuyakun käsikirjoittama absurdi komedia Vessa on tuollapäin vierailee Uudenkaupungin Teatterissa 10.3.

Yksinäytöksisessä komediassa nainen on tekemässä itsemurhaa, kun samalle paikalle saapuu mies harjoittamaan liiketoimintaa. Kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä ajautuvat ohipuhumisen kautta syvälle tilanteeseen, josta kumpikaan ei voi lähteä.

Marraskuussa ensi-iltansa sauvolaisessa tilausravintolassa saanut esitys oli yleisömenestys. Näyttelijät Tapio Väntsi ja Sari Stenlund vievät esityksensä kevään aikana viiteen lähiseudun teatteriin.

– Uusikaupunki on kauimpana, mutta Vakka-Suomi henkisesti lähellä, Väntsi sanoo viitaten aiempaan työhönsä Laitilassa.

Hän ohjasi vuonna 2014 Kivellä soutajat -musiikkinäytelmän Louhenlinnan pihalle.

Vessa on tuollapäin esitetään intiimillä Ekman-näyttämöllä, jossa on viisikymmenpaikkainen katsomo. Esitys on klo 19. Lippuja voi varata ennakkoon Uudenkaupungin Teatterista.

Sukupolvitekona sukkia ekaluokkalaisille

Mynämäessä kudotaan talkoilla sukat kaikille syksyllä ekaluokan aloittaville.

Mannerheimin Lastensuojeluyhdistyksen Mynämäen yhdistys yhteistyössä muun muassa Mynämäen maa- ja kotitalousnaisten kanssa kutoo villasukat kaikille syksyllä 2017 ekaluokan aloittaville koululaisille osana Mynämäen Suomi100 -ohjelmaa. Sukkia kudotaan 80 paria.

Ahkeria, vapaaehtoisia kutojia on mukavasti, mutta mukaan mahtuu. Sinivalkoiset langat saa maksutta MLL:n Mynämäen yhdistyksen perhekeskuksesta (Mäenkyläntie 3) aina Mumminkammarin aikaan eli parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 18–20 (15.2., 1.3., 15.3., 29.3., 12.4., 26.4., 10.5., 24.5.).

Mumminkammarissa on myös mahdollisuus kutoa sukkia iloisella porukalla. Sukat voi kutoa myös kotona ja tuoda Mumminkammariin.

Varrellisen sukan mallin voi päättää itse, sukan koko on 35–37 ja väri sinivalkoinen.

Jos sukat kutoo omista langoista, pitää mukaan pistää pesuohje. Jos langat ovat Mumminkammarista, ohjetta ei tarvita.

Lisätietoja sukkatalkoista: 040-831 4422 / Lahja Leppämaa ja 044-208 1749 / Sirpa Pietilä.

Hautajaisensa suunnittelut mies Kappeli-illassa

Juho Juutilainen

Helmikuun Kappeli-illassa on vieraana mies, joka ehti jo suunnitella omat hautajaisensakin. Hän on start-up yritys Newolon luova johtaja Juho Juutilainen, 46, jonka ihosyöpä yllätti 2000-luvun alkupuolella. Mies on taistellut läpi kipeiden ja synkkien vaiheiden ja käynyt läpi rankkojen syöpähoitojen jaksot. Matkan varrella hän pääsi mukaan myös uuteen lääketutkimukseen. Hänen puolestaan on rukoiltu paljon. Tänään hän on elossa ja voi hyvin.

Juho on syntynyt Tokiossa ja viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Japanissa vanhempien ollessa siellä lähetystyössä. Hän on todellinen seikkailijaluonne, joka on kiertänyt maailman kaikki mantereet Etelä-Amerikkaa lukuun ottamatta.

Ihosta löytynyt patti, ja sen osoittautuminen melanoomaksi romahdutti elämää täynnä olevan ja taloaan rakentaneen miehen vuonna 2004. Syöpäkasvain leikattiin nopeasti ja tilanne helpottui. Vuoteen 2009 asti hän kävi säännöllisin väliajoin kontrolleissa ja sai lopulta terveen paperit. Syövän uusimisen riskin piti olla erittäin pieni, mutta toisin kävi. Kului vain pari kuukautta ja uusi kasvain pukkasi esiin vanhan leikkausarven vierestä. Siitä alkoi jatkuva sairaalakäyntien rumba.

– Vaikeimmilla hetkillä yritin jo heittää uskoakin pois, raivosin ja näytin Jumalalle keskisormea, Juho toteaa lakonisesti.

Kaikille avoin helmikuun Kappeli-ilta alkaa kahvilla Mietoisten seurakuntakodilla to 9.2 klo 18.30. Se kuuluu koko kevätkauden kestävään sarjaan, jonka otsikkona on Rosoinen elämä ja Jumalan parantava kosketus. Sarjan seuraavissa jaksoissa ovat vieraina Jippu, NBK-rikollisjärjestön perustaja Lauri Johansson ja terapeutti Tommy Hellsten.

Eija-Riitta Korhola Kappeli-illassa

Eija-Riitta Korhola vierailee Mietoisissa.

Mietoisten kappeliseurakunnan kevätkauden Kappeli-iltojen sarja pyörähtää käyntiin ensi viikon torstaina, kun vuoden ensimmäisen illan vieraaksi saapuu filosofian tohtori ja entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola. Tammikuusta toukokuulle kestävän sarjan otsikkona on Rosoinen elämä ja Jumalan parantava kosketus.

Iltojen vieraiksi on tulossa joukko ihmisiä, joiden elämänhistoriaan on kuulunut todella kipeitä ja vaikeita vaiheita ja isoja haasteita. Samaan aikaan heitä yhdistää se, että Jumala on tuonut niihin ison avun. Korholan lisäksi vieraiden listalla ovat syövän selättänyt Newolon luova johtaja Juho Juutilainen, alkoholismistaan julkisesti kertonut artisti Jippu eli Meri-Tuuli Elorinne, vieläkin vankeustuomiotaan istuva Natural Born Killers -järjestön perustaja Lauri Johansson sekä monille tuttu terapeutti ja kirjailija Tommy Hellsten.

Korholan peruskoulutus on teoreettisen filosofian alalta. Väitöskirjansa hän on tehnyt ilmastopolitiikkaan ja ilmastotieteeseen liittyvistä kysymyksistä. Filosofian lisäksi hän opiskellut teologiaa. Ennen meppiuraansa hän ehti työskentelemään toimittajan, kolumnistin, tiedottajan ja kouluttajan tehtävissä. Tällä hetkellä hän keskittyy jälleen viestintään, kirjoittamiseen, ihmisoikeustyöhön ja lobbaukseen. Hänellä on kolme aikuista lasta. Kaikille avoin tammikuun Kappeli-ilta alkaa kahvilla Mietoisten seurakuntakodissa to 26.1 klo 18.30.

Satutunteja U:gissa

Uudenkaupungin kirjaston kevään satutunnit alkavat torstaina 19.1. klo 9.30 kirjaston lastenosastolla. Satutunnin kesto on noin 40 minuuttia ja ne on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille, alle 2-vuotiaat kuitenkin mielellään vanhemman tai hoitajan seurassa.

Satutunnilla luetaan uusia kuvakirjoa sekä eri teemoihin liittyviä kuvakirjoja. Satuja lukee kirjastonhoitaja Tuula Amberla. Kevään satutunneille saadaan myös yllätysesiintyjiä sekä muita vierailevia lastenkulttuurin tähtiä.

Satujen kuunteleminen kehittää lapsen sanavarastoa ja tarinoiden myötä mielikuvitus ja empatiantaito vahvistuvat. Kirjaston satutuntien toivotaan innostavan lasten parissa työskenteleviä sekä pienten lasten vanhempia lukemaan lapselle säännöllisesti.

Kevään satutuntipäivät ovat 19.1., 2.2., 16.2., 2.3., 16.3., 30.3., 13.4., 27.4., ja 11.5.

Vauvaloruilua U:gissa

Kirjaston kevään vauvaloruilu alkaa tiistaina 17.1. klo 10 kirjaston lastenosastolla ja loruilua jatketaan joka toinen tiistai koko kevään ajan. Vauvaloruilu on tarkoitettu kaikille alle 1-vuotiaille vauvoille.

Loruilutuokio kestää noin 30 minuuttia ja vauvalle voi ottaa oman alustan mukaan. Kirjaston henkilökunnasta vauvaloruilussa on mukana Tuula Amberla. Tapaamisessa käydään läpi perinteisiä hellittely- ja sylittelyloruja sekä lauluja.

Kevään vauvaloruilupäivät ovat: 17.1., 31.1., 14.2., 28.2., 14.3., 28.3., 11.4., 25.4. ja 9.5.

Verenluovutus Mynämäessä ja U:gissa

Ensi viikolla järjestetään verenluovutus sekä Mynämäessä että Uudessakaupungissa.

Uudenkaupungin verenluovutus on tiistaina 17.1. klo 13–18 työväentalolla, Ylinenkatu 12.

Mynämäessä se järjestetään torstaina 19.1. klo 13–18 seurakuntatalolla, Keskuskatu 17.

Noin 5 prosenttia suomalaisista 18–70-vuotiaista luovuttaa verta säännöllisesti. Suomessa on tähän saakka riittänyt verenluovuttajia hyvin. Uusia verenluovuttajia tarvitaan kuitenkin jatkuvasti, sillä osa luovuttajista joutuu lopettamaan verenluovutuksen esimerkiksi täytettyään 71 vuotta tai sairauden takia. Perusterve ihminen voi aloittaa verenluovutuksen vielä 59-vuotiaana.

Kynttiläkirkko ja nuorta gospelia Taivassalossa

Taivassalon kirkossa on sunnuntai-iltapäivisin lämpimiä ja valoisia uuden rytmin kirkonmenoja. Ensi sunnuntaina musiikista vastaa nuori Samuel Salminen bändinsä kanssa. Yhteislaulut ja bändin iloinen gospel kutsuvat mukaan viihtymään kirkkoon ja lataamaan voimia alkavaan viikkoon.

Yhdessä sytytetyt kynttilät johdattavat rukoukseen ja ehtoolliselle.

Pappina on Tiina Rautiainen.

– Joulun jälkeen kaipaan kirkkoon valoa, raikkautta ja innostavaa tunnelmaa. Olen tuntenut Samuelin vuosia ja kuunnellut kirkossa Samuelin ja bändin kaunista soittoa. Olen iloinen, että nyt se on myös Taivassalossa mahdollista, hän sanoo.

Kynttiläkirkko on sunnuntaina 15.1. klo 16 Taivassalon kirkossa.

Yhteislauluilta Maskussa

Jo useana vuonna Eläkeliiton Maskun yhdistyksen järjestämä yhteislauluilta saa jatkoa tänä vuonna torstaina 12.1. klo18–20.

Lauluillan teemana on Suomi 100 vuotta ja siellä lauletaan tunnettuja lauluja ja iskelmiä kautta vuosikymmenten, mukana useita sota-ajan lauluja. Tilaisuus on kaikille avoin ja säestäjänä on haitaristi Keijo Lehto.

Paikkana on tänä vuonna Maskun seurakuntatalo. Paikalla on puffetti, joka aukeaa kl 17.30. Kahvitarjoilu on maksullinen, muuten tilaisuuteen on vapaa pääsy. Väliajalla on leikkimielinen laulujen tunnistus palkintoineen.

Ajan patina -kerho Vehmaalla

Ikäihmisille suunnattu Ajan patina -kerho, Jampintie 7, aloittaa kauden toimintansa maanantaisin. Ensimmäinen kokoontuminen on 16.1. klo 13.

Lähetysverstas Kalannissa

Ensi lauantaina 14.1. klo 10–15 on lähetysverstas Kalannin srk-kodin alakerrassa.

Verstaassa tehdään myyntiin kaikennäköistä lähetyksen hyväksi. Paikalla voi olla juuri sen ajan kuin ehtii.

Tällä kerralla järjestellään kaappeja ja mietitään kevättä askartelua kuitenkaan unohtamatta.

Pientä purtavaa on tarjolla. Tiedustelut Satu 045-3156485.

Pilttipurkit ja nutut Kalannissa

Marianpäivän lähetyslounaalle 26.3. tarvittaisiin pieniä pilttipurkkeja paljon. Niitä voi toimittaa Kalannin srk-kotiin joko päiväkerhohuoneen tai nuorten kämpän ulkopuolella oleviin laatikoihin. Kansia ei tarvita ja purkit pestään srk-kodissa ennen käyttöä.

Tiedoksi kutojille, että Etiopian nutut, joita on kertynyt Kalannin srk-kotiin, lähetetään viikolla 5. eteenpäin. Niitä ehtii vielä toimittaa srk-kotiin. Tiedustelut Satu 045-3156485.

Laitilan nuuttipukit Poukan talolle

Nuuttipukkiperinne on elänyt Laitilassa katkeamatta. Entisajan nuutit olivat aikuisia, tänä päivänä he ovat useimmiten lapsia. Jouluajan viimeinen tapahtuma Laitilassa on nuuttipukkien ilta Poukan talolla.

Kolme sataa vuotta vanha talonpoikaistalo on mitä aidoin ympäristö nuuttipukeille. Yleisöä mahtuu pitkän tuvanpöydän ympärille. Poukkaa emännöivä Lea Koskinen kertoo, että hauskasti pukeutuneita satu- ja sankarihahmoja voi olla liikkeellä jopa puolitoista sataa. Nuuttipukkien ulkoasusta näkee, mikä asia juuri nyt on pinnalla.

Perjantaina 13. tammikuuta klo 17–20 Poukan talon (Keskuskatu 4 b) ovet ovat avoinna niin nuuttipukeille kuin yleisöllekin.

Messu Laitilassa

Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhdistys järjestää messun Laitilan Luther-kappelissa (Vihtorinkatu 7) sunnuntaina 8.1. klo 10, toimittaa pastori TT Anssi Simojoki. Messun jälkeen kirkkokahvit ja opetusvartti: Luterilaiset virret 817 ja 818.

Poistokirjamarkkinat Taivassalossa

Taivassalon kirjasto myy kokoelmasta poistettua aineistoa. Tarjolla on kirjoja, lehtiä, CD- ja DVD-levyjä. Poistomyynti kestää helmikuun loppuun. Maksuvälineeksi kelpaa ainoastaan käteinen raha.

Iltamat Loppiaisaattona Mynämäessä

Maria Lund esiintyy loppiaisena Mietoisissa.

Jokavuotiseksi perinteeksi muodostuneet loppiaisaaton iltamat järjestetään Mietoisten maamiesseurantalolla 5.1. klo 19.

Iloisten iltamien pääesiintyjinä toimivat rempseä runoilija Heli Laaksonen ja koko kansan suosikkilaulaja Maria Lund. Häntä säestää televisiosta tuttu kapellimestari, musiikin monitaituri Eeva Kontu. Iltamien päätteeksi tanssittajana toimii mynämäkeläinen Tomi Hentula ja Myrskylintu-orkesteri.

– Halusimme tänä vuonna jättää pitkät juhlapuheet pois ja keskittyä rentoon ja iloiseen ohjelmaan, joka tuo riemua koko perheelle, kertoo tapahtuman järjestäjänä toimivan Mietoisten Maamiesseuran puheenjohtaja Oskari Virtanen.

Ohjelmisto onkin entistä monipuolisempi. Tähtien lisäksi satavuotista Suomea juhlitaan katsomalla Lasten laulukatselmuksen satoa ja esitellään Mynämäen kylien Kyläkimara-tempaukset. Buffetti ja arpoja on myös tarjolla.

– Mamiksen iltamat on hieno perinne, jonka maine on kiirinyt yli maakuntarajojen. On ilo ja kunnia olla mukana jo kolmatta kertaa rakentamassa tätä rattoisaa juhlaa, kapellimestari Eeva Kontu toteaa.

– Tänä vuonna olemme Maria Lundin kanssa rakentaneet ainutlaatuisen konsertin iltamayleisöä varten. Lauluja Suomelle- konserttimme koostuu ikivihreistä iskelmistä aina tuoreimpiin hitteihin: Tapio Rautavaarasta Chisuun.

Lippuja voi ostaa Pyheen kyläkaupasta, Tuomaksen Tuvasta tai numerosta 050- 511 5756 sekä ovelta ennen Iltamien alkua. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Lasten uusi vuosi yhtä sirkusta Naantalissa

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi aloitetaan Naantalissa taikoen, taiteillen ja temppuillen. Alkupamaus juhlavuoden viettoon koetaan uudenvuodenaattona 31.12., jolloin Naantalin seurakuntakeskus muuttuu lasten omaksi sirkusareenaksi.

Koko perheen ilmaisessa tapahtumassa voi nauttia taikuri Mano d’Oron lumoavasta taikashowsta, elämyksellisistä työpajoista, buffetin herkuista ja musiikin tahtiin iltataivaan valaisevasta ilotulituksesta.

Tapahtuma alkaa klo 15 taikuri Mano d’Oron ihmeellisillä tempuilla. Esityksen jälkeen lapset saavat harjoittaa omia sirkustaitojaan toiminnallisissa työpajoissa mm. taikatemppujen, jongleerauksen ja askartelun parissa. Buffetissa on tarjolla pientä syötävää ja juotavaa. Työpajat päättyvät klo 17.30, jotta kaikki ehtivät hyviin asemiin Teljentien kentälle katsomaan tapahtuman päättävää klo 18 alkavaa ilotulitusta.

Lähtölaukaus itsenäisyyden juhlavuoden viettoon on valtakunnallisestikin uudenvuodenaatto. Tapahtuman järjestävät kaupungin kulttuuripalvelut, MLL Naantalin paikallisyhdistys ja Naantalin seurakunta.

Iltamusiikilla apua Syyrian lapsille

Mynämäen kirkossa kuullaan torstaina jouluista musiikkia ja kerätään kolehti Syyrian lasten auttamiseksi.

Mynämäen kirkossa järjestetään pieni jouluinen iltamusiikkitilaisuus torstaina 22.12. klo 18.

Ilta sisältää runoa, musiikkia ja yhteislaulua. Mukana ovat Sinikka Rikkilä, Juuso Porekari, Elina Harju, Marita Pettersson, Leila Pahomow, Elina Porekari, Tiina Maine, Kaj Lehto ja Markku Helle.

– Ajatus tästä hyväntekeväisyyskonsertista sai alkunsa, kun keskustelimme nuorten, Juuson ja Elinan, kanssa nykyisestä maailman menosta. Kuinka sydämemme on raskas ja kuinka tunnemme itsemme voimattomiksi esimerkiksi Syyrian tapahtumia seuratessamme. Tunnemme myötätuntoa jokaista lasta ja jokaista syyttömänä kärsivää ihmistä kohtaan, kanttori Sinikka Rikkilä kertoo.

Iltamusiikkitilaisuudessa kerätään kolehti Syyrian lasten auttamiseksi kirkon ulkomaanavun kautta.

– Väkivallalle ja maailman pahuudelle emme voi mitään, mutta siitä olen varma ja vakuuttunut, että jokainen voi omalta osaltaan olla tukemassa toista ja hieman lisäämässä hyvyyttä maailmaan. Apuaan voi antaa monien eri kanavien kautta, Rikkilä muistuttaa.

Käsityöläisillä joulutori Mynämäessä

Mynämäkeläiset käsityöläiset avaavat joulutorin ovet lauantaina viideksi päiväksi.

Sari Honkasalo
Mynämäessä on käsityöläisillä jälleen jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tori pidetään 17.-21.12. Irjantalossa katutason liiketilassa, joka on ollut nyt muutaman vuoden tyhjillään. Lauantaina, sunnuntaina ja keskiviikkona ovet ovat avoinna klo 10-16 ja maanantaina ja tiistaina pidempään klo 10-19.

Joulutori järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Paikka on vaihdellut, ja Irjantalossa ollaan nyt toista kertaa.

Myyjiä on kaikkiaan 16. Myynnissä on paikallisia käsitöitä ja leivonnaisia, esimerkiksi sukkia, kransseja, tonttuja, lasi- ja huovutustöitä, keramiikkaa, sementtitöitä, hunajaa ja kukkia.

Joulun tarina Mynämäen kirkossa

Mieslaulajien taiteellinen johtaja Kristina Raudanen laulaa konsertissa Katriina Rainion ja Markus Lännen säestyksellä.

Mynämäen Mieslaulajien perinteinen joulukonsertti on tiistaina 20.12. klo 19 Mynämäen jouluvalaistussa kirkossa.

Konsertin teema, Joulun tarina juontaa Kari Tapion levyttämästä ja Jori Sivosen säveltämästä joululaulusta, joka kuullaan kuoron ensikertaisesityksenä Jarmo Jokilan sovittamana.

Ensikertaisesityksiä on nyt viisi ja lisäksi kuoron taiteellinen johtaja, laulutaiteilija Kristina Raudanen esittää Mel Thormén säveltämän Joululaulun.

Ohjelmisto koostuu parin viime vuosikymmenen kauneimmista joululauluista, mutta mukana on myös perinteisiä acapelloja. Säestyksistä huolehtivat alansa kaksi huippuosaajaa: Samppalinnan kesäteatteriorkesterin monivuotinen kapellimestari, musiikin opettaja Markus Länne on pianossa ja viulutaiteija Katriina Rainio, joka toimii viulunsoitonopettajana ja soittaa myös eri kokoonpanoissa altto- ja barokkiviulua.

Kuoron solisteina laulavat Tomi Hentula ja Reijo Tamminen. Jotta yleisö pääsee aidosti tunnelmaan sisälle, mukana on myös kolme yhteislaulua.

Ohjelmia saa ennakkoon Urheilu-Marttilasta ja ovelta klo 18 alkaen.

Taajamalla lähetys tiistaina

Radio Taajamalla on lähetys tiistaina 13.12. klo 17 alkaen taajuudella 104,2 MHz. Radio Taajama on Mynämäen lukion lähiradio, jota pyörittävät viestinnän kurssilaiset.

Lähetyksessä kuullaan juttuja muun muassa naisten vapaaehtoisesta asepalvelusta sekä joulunvietosta. Haastattelussa Laurin koulun rehtori Matti Kompuinen. Radioteatteri esittää urheilusankari Kalervo Jankon uudet treenikuulumiset sekä taksiautoilija Kuljunperän viimeiset käänteet.

Metsä-elokuvakonsertti Mietoisten kirkossa

Mietoisten kirkossa järjestetään musiikillinen luontoelämys.

Lasse Heikkilä ja Saila Takalo (ent. Seurujärvi) vierailevat kuluvan viikon sunnuntaina Mietoisissa. Joulukiireiden ja –stressin keskelle on tarjolla musiikillinen luontoelämys, jossa yhdistyvät Lasse Heikkilän musiikki ja Veikko Ruohotien luontokuvat.

Metsä-teos tekee kunniaa Suomen monipuoliselle luonnolle. Pohjoinen luontomaisema ja musiikillinen perinne tulkitsevat toisiaan antaen luonnonilmiöille äänet ja tunteet herkistäen samalla elämän ihmeen äärelle. Eri vuodenaikojen kuvat kuljettavat tiettömille taipaleille koskemattoman kauneuden ja ihmeiden äärelle, ja kuvan kanssa synkronoituna soi jousikvartetti ja suomalaiset perinnesoittimet.

Merkittävä osa sävellyksen inspiraatiosta on lähtöisin Veikko Ruohotien luontovideokuvien luomista impressioista, kuten putoavan lehden liike, vesiputouksen musertava voima, taivaalle vyöryvät ukkospilvet tai veden heijastuksessa huojuvien kaislojen kuvajaisten rytmi. Näen siinä samaan aikaan myös omaa elämänkaartani erilaisine vaiheineen. Uskon, että moni löytää samaistuskohtia niihin, kertoo säveltäjä Lasse Heikkilä.

Konsertissa esiintyvät Saila Takalo (kantele/kitara/laulu), Osmo-Matias Ojanen (harmonikka/accordina), Lasse Heikkilä (jouhikko/nokkahuilu/lyömäsoittimet) sekä Henrik Perellon johtama jousikvartetti.

Metsä-elokuvakonsertti on Mietoisten kirkossa su 11.12. klo 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Dj Raikku Vintin Nostalgiaillassa

Pia Haloila ja Rainer Äijälä toivovat Vintin Nostalgia-bileisiin mukaan myös Bissen vanhoja työntekijöitä ja asiakkaita.

Sari Honkasalo
Mynämäessä ravintola Bar Vintissä pidetään lauantaina 3.12. klo 22 alkaen Nostalgia-bileet, jossa musiikista vastaa Dj Raikku eli samassa kiinteistössä aikanaan vajaat 24 vuotta Bisse-ravintolaa pitänyt Rainer Äijälä.

Nykyisin Uudessakaupungissa asuva Äijälä kertoo olleensa otettu, kun Vintin yrittäjä Pia Haloila soitti.

– Että vanha tiskijukkaveteraani pääsee vielä keikalle. Odotan sitä varmaan yhtä innolla kuin joku juuri aloitteleva dj ensimmäistä keikkaansa, hän toteaa.

Illassa soitetaan laajalla kattauksella kasari- ja ysärimusiikkia, mutta pistäydytään myös 1970- ja 2000 -luvuille. Luvassa on tanssipoppia, diskoa, teknoa, suomipoppia ja iskelmää kasariheviäkään unohtamatta.

– Ripaus kaikkea, tanssittavaa ja ajatuksella että on jokaiselle jotakin, Äijälä kertoo.

– Tarkoitus on myös kokeilla, miten ihmisille maistuvat sen ajan drinkit kuten Ampiainen, Sininen enkeli ja Asterix. Ja kivaa olisi, jos asiakkaat pukeutuisivat ajan henkeen. Silloinhan olivat ainakin ne olkatoppaukset, mitä suuremmat sitä parempi, naurahtaa Pia Haloila.

Sivut

Sää