Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Synnytystalkoot sittenkin tarpeen?

Suomalaisten syntyvyys on romahtanut. Syntyvyyden lasku on näkynyt jo vuosia, mutta nyt edes nousukausi ei enää näytä korjaavan tilannetta. Kahtena viime vuonna syntyneitä on ollut vähemmän kuin kuolleita. Sadan viime vuoden aikana näin on käynyt aiemmin vain sotavuosina 1940 ja 1918.

Nyt jopa valtiovarainministeriö alkaa olla tilanteesta huolissaan (HS 9.4.2018), sillä väestöennustekin on romahtamassa. Aiemmin on ajateltu, että huoltosuhteen heikkeneminen pysähtyisi 2030-luvulla. Nykyisen lapsikadon takia alkaa näyttää siltä, ettei näin käykään, vaan huoltosuhde vaikeutuu entisestään. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen viime kesän sutkaus synnytystalkoista osui siis tavallaan oikeaan.

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch analysoi, että miehet syrjäytyvät perheellistymisestä (Talouselämä 6.4.2018). 20– 29-vuotiaista miehistä melkein 87 prosenttia on vailla lasta. Eli jos televisiossa etsitään nyt Maajussille morsianta, myös lähiölasselle pitäisi etsiä emäntää.

20– 29-vuotiaiden miesten lapsettomuuden ei pitäisi olla kyllä kenellekään yllätys. Synnyttäjien keski-ikä on noussut. Jos äidiksi tullaan nyt keskimäärin 29-vuotiaana, eikö ole aika luontevaa, ettei parikymppisillä miehilläkään ole vielä lapsia? Helsingissä joka neljäs synnyttäjä on jo 35-vuotias tai vanhempi.

Kun vihdoin olisi lapsen aika, lasta ei välttämättä ala kuuluakaan. Lääkärit ovat todenneet, että ihmiset arvioivat hedelmällisyystilanteensa helposti viidellä vuodella liian optimistisesti.

Työelämän muutokset ja myös kaupungistuminen heijastuvat lasten hankintaan. Mitä vaativammaksi työelämä muuttuu, sitä todennäköisemmin haaveet lapsista kariutuvat. Muuttoliikkeen myötä myös nuorten aikuisten tukiverkko murtuu. Epävarma elämäntilanne ei houkuttele lasten hankintaan. Eikä kaksi lasta, koira, auto ja omakotitalo ole enää kaikkien nuorten aikuisten haave.

Synnytystalkoilla tilannetta ei ratkaista. Sen sijaan esimerkiksi varhaiskasvatuksen maksuttomuus ja muut perhemyönteiset päätökset voivat vaikuttaa syntyvyyteen. Näitä päätöksiä voidaan tehdä myös kuntatasolla, kuten esimerkiksi Kustavissa ja Taivassalossa on tehty. Lapsiystävällisessä ympäristössä on mukavampi hankkia lapsia.

Sää