Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Kunnat mukaan rekrytoimintaan

Uudessakaupungissa on jatkuva haku päällä. Autotehdas rekrytoi jälleen tänä vuonna noin tuhat uutta työntekijää. Kaupunki oli jo viime kierroksella mukana rekrytoinnissa. Kun Valmet Automotive kiersi Suomea kertomassa työpaikoistaan, kaupungin edustajat olivat mukana puhumassa kaupungin palveluista ja asumisvaihtoehdoista. Tänäkin vuonna Uusikaupunki on jälleen mukana rekrytapahtumassa.

Myös muut kunnat ovat lähteneet mukaan rekrytoimintaan. Kustavissa on mietitty, miten yritysten työllistämisestä voisi tehdä mahdollisimman helppoa. Kunnassa on keksitty ratkaisuksi rekrytiimi.

Kustaviin on nimetty rekrytiimi, johon kuuluvat kunnanjohtaja, sosiaalijohtaja, kunnan palkkatukiasioita hoitava kanslisti ja uusi, määräaikainen työnsuunnittelija. Jokainen rekrytiimin jäsen pyrkii tukemaan yrityksiä työllistämisessä ja työttömiä työn löytämisessä. Työnsuunnittelija ottaa yhteyttä kunnan jokaiseen yritykseen ja yhdistykseen kartoittaakseen työmahdollisuuksia.

Viime vuonna Kustavin kunta kokeili, miten yritystä voisi tukea työnhakijoiden haussa. Kun Taimen Oy haki kausityöntekijöitä, kunta ilmoitteli työpaikoista omissa tiedotteissaan, verkkosivuillaan ja somessa. Taimen Oy sai työpaikat täyteen.

Kustavin tilanne on erilainen kuin Uudenkaupungin ja muun Vakka-Suomen kuntien. Kustavi ei ole suuremmin hyötynyt autotehtaan rekrytoinneista. Kuntaan perustettiin viime vuonna 12 uutta yritystä, silti työttömyys on lisääntynyt, toisin kuin muualla Vakka-Suomessa. Kustavissa on paljon pieniä yrityksiä sekä yrityksiä, joiden toiminta on kausiluonteista. Kunnan kivijalkana oli pitkään Kustavin Puu Oy. Kun iso työllistäjä meni konkurssiin 2013, lähes 7 000 neliön tilat jäivät tyhjilleen, eikä korvaavaa toimijaa ole tullut.

Kunnanjohtaja Veijo Katara uskoo, että pienistäkin yrityksistä voi kuitenkin löytyä työpaikkoja, kunhan työllistämisen kynnyksiä madalletaan ja byrokratiaa karsitaan.

Valitettavasti kaikkea byrokratiaa kunta ei pysty karsimaan. Tietosuoja on niin tiivis, että kunta ei saa tietoa niistä työttömistä, jotka ovat aktivoimistoimenpiteiden ulkopuolella. Työttömien pitäisi ottaa itse yhteyttä työnsuunnittelijaan.

Silti tätä helpommaksi työllistämistä voi tuskin tehdä. Kustavin rekrytiimi on mainio idea.

Sää