Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Asiakkaat treenaavat jo valinnanvapautta

Maan hallituksen toiveena on, että maakunta- ja sote-uudistuksen lait saataisiin hyväksyttyä jo ennen kesää. Samaan aikaan kun sote-keskustelu kiehuu kuumimmillaan, sosiaali- ja terveyspalvelut ovat jo muutoksen tilassa.

Mynämäessä avattiin tänä keväänä Attendon tehostetun palveluasumisen hoivakoti. Kaikkia kunnassa uuden hoivakodin tulo ei miellyttänyt. Taustalla oli pelko, että julkiset palvelut ovat saattohoidossa.

Uudessakaupungissa yksityisistä palveluntuottajista on jo pitkä kokemus. Esimerkiksi vuosia toiminut Attendon hoivakoti Hellä on viimeistä paikkaa myöden täynnä. Kun yksi paikka vapautuu, se menee nopeasti, sillä asiakkaat osaavat jo käyttää palveluseteleitä. Myös valinnanvapautta käytetään. Yksi hoivakodin asukas kertoi, miten oli vaihtanut yhdestä yksityisestä hoivakodista toiseen, kun kaipasi enemmän viriketoimintaa. Nyt hän oli valintaansa tyytyväinen.

Useimmille asiakkaille on sama, onko palvelu kunnan, kuntayhtymän vai yksityisen tuottamaa. Tärkeintä on saada palvelua, kun sitä tarvitsee. Myös hinta ratkaisee.

Uudestakaupungissa on harkittu Kalannin vanhainkodin myyntiä yksityiselle palveluntuottajalle. Kaupungin laskelmien mukaan laitoshoito on kunnalle taloudellisesti kalliimpaa palvelua kuin palvelusetelillä tuotettu tehostettu palveluasuminen. Kalannin vanhainkodin hoitopäivä maksoi kaupungille viime vuonna 123,59 euroa. Kalleimman palvelusetelin arvo on 96 euroa vuorokaudessa. Pitkäaikaisesta laitoshoidosta luopuminen toisi kaupungille vuositasolla siis noin 210 000 euron säästöt. Kunnan hintavertailusta voi päätellä, että joko yksityinen hoivakoti tuottaa palvelut "tehokkaammin" eli halvemmalla tai sitten asiakas maksaa enemmän.

Sote-keskustelussa on pohdittu, miten yksityisiä palveluntuottajia pystyttäisiin sitten valvomaan. Siitäkin on jo kokemusta. Kun esimerkiksi hoivakoti Hellässä yhden vanhuksen sängynlaita unohtui alas ja vanhus putosi sängystä, omainen teki hoivakodista kantelun. Nyt hoivakoti on nostanut hoitajamitoitustaan, vaikka kyse oli inhimillisestä erehdyksestä. Surullisen kuulu vanhuspsykiatrian osasto G1 toimii Turun kaupunginsairaalassa, eli kunnan ylläpitämässä sairaalassa, silti potilaitten kaltoinkohtelu jatkui vuosikausia. Valvonta ei ole palvelutuottajasta kiinni.

Sää