Sivuston kokoversioon
  • Sunnuntai 22.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

Aktiivimallista tuli leikkuri

Kun aktiivimalli otettiin vuoden alussa käyttöön, pelättiin, että siitä tulee työttömyysturvan leikkuri.

Nyt ensimmäinen aktiivimallin 65 maksupäivän tarkastelujakso on päättynyt. Tältä ajalta Kelan tarkastelussa oli noin 187 400:n ihmisen aktiivisuus. 50,7 prosenttia työttömistä oli riittävän aktiivisia, sen sijaan 49,3 prosenttia ei ollut. Vakan alueen kunnissa prosentit ovat samantyyppiset kuin koko maassa. Noin puolet täytti aktiivisuusehdot, puolet ei.

Aktiivisuusehto täyttyy, jos työtön on 65 maksupäiväjakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, ansaitsee yrittäjätuloa 241 euroa tai on viisi päivää TE-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa.

Varsinais-Suomen TE-palveluissa oli jo etukäteen mietitty, mitä toimittajille vastataan, kun toimittajat alkavat udella, miten tässä näin kävi. Johtaja Kjell Henrichsonin mukaan TE-palvelun resurssit ovat Varsinais-Suomessa riittävät, siitä ei ole kyse. Sen sijaan hän korostaa, että TE-palveluiden tavoitteena ei ole järjestää asiakkaille viittä aktiivipäivää, vaan auttaa asiakasta työllistymään. Tarkoituksena siis on, että työttömät työnhakijat työllistyvät avoimille työmarkkinoille.

Pore-alueella tavoite kuulostaa järkevältä. Työtön voi hakeutua töihin esimerkiksi autotehtaalle tai Meyerin Turun telakalle. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työvoimapulaa on myös terveys- ja sosiaalialalla sekä rakennusalalla. Valtakunnallisiksi työvoimapula-ammateiksi määritellään jo 40 ammattia.

Silti jokainen työtön ei työllisty. Vuorotyö ei sovi kaikille, kaikki eivät pärjää autotehtaan kiivaassa tahdissa, eikä esimerkiksi työtöntä toimittajaa voi palkata lähihoitajan tai lääkärin tehtävään. Osalle työnhakijoista työllistyminen on vaikeaa. Hakijalla voi olla vääränlainen koulutus, osaamisen puutetta, hankala elämäntilanne tai muita tekijöitä, jotka vaikeuttavat työllistymistä.

Luvutkin puhuvat puolestaan. Vaikka viimeisen kolmen kuukauden aikana uusia työpaikkoja avautui 27 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, työttömien ja työpaikkojen määrä ei vieläkään kohtaa. Helmikuussa avoimia työpaikkoja oli Varsinais-Suomessa 11 673, työttömiä oli 22 500. TE-toimistojen asiakkaina oli noin 30 000 ihmistä.

Aktiivimalli on karu kaikkein heikoimmille.

Sää