Sivuston kokoversioon
  • Torstai 19.4.2018
  • Haetaan nimipäiviä

#metoo @ Nousiainen

Nyt kun olen saanut virallisesti eron Nousiaisten kunnan luottamushenkilötehtävistäni, voin hyvällä omallatunnolla avata suuni. Tästä hetkestä eteenpäin olen vain kuntalainen, jolla on kunnia ja jota toivottavasti arvostetaan, kuten kuntalaisia pitäisi ja jota ei voi kritisoida, kuten luottamushenkilöä.

Tein viime keväänä päätöksen lähteä mukaan kunnallisvaaleihin aivan viime hetkellä. En ole koskaan kokenut olevani ”poliitikko” millään tasolla, mutta kuulemma uusia ehdokkaita kaivattiin mukaan ja ajattelin lopulta, että miksipä ei. Nyt kun olen tuota päätöstä miettinyt, oli se suurin virheeni. Se maksoi minulle ja perheelleni asumisviihtyvyyden, koska tieto lisää tuskaa.

Kun muutimme Nousiaisiin, ihastuin alueen maalaisidylliin ja kunnan pienuuteen, mutta luottamushenkilöpestini aikana tuo haavekuva romuttui täysin. Pienet kunnat ja maalaisidylli, jotka ovat täynnä muun muassa valheita, selkäänpuukotuksia, kiusantekoa, sovinismia ja epärehellisyyttä. Jos teinejä haukutaan käytöstapojen vuoksi, niin ei keski-ikäisillä mene paljoa lujempaa: edes kiitos tai anteeksi ei osata enää sanoa samalla tavalla kuin ennen vanhaan. Miksi nuori nainen, joka kertoo faktoja saa ”kiusaajan viitan” tai kunnanhallituksen jäsenen julkisesti leimaaman ”räkänokka”statuksen otsaansa? Ja jos sosiaalista mediaa selaa niin löytyyhän sieltä naurun pilkahduksia ja ivallista käytöstä, vaikka millä mitalla. Ei kiitos tätä enää!

Onko väärin ottaa asioista selvää ja yrittää muuttaa toimintatapoja lainmukaisiksi? Ikävä kyllä, vaikka paksun nahkan omistankin en pienten lasten äitinä ala taistelemaan myrskyä vastaan, kun suurin kiitos on kymmenittäin haukkuja ja useita piikittelyjä kunnan virkamieheltä ja luottamushenkilöiltä. Toki on myös lukuisa joukko kuntalaisia, jotka ovat tsempanneet ja kiitelleet, kiitos Teille tästä runsaasta tuesta, mutta minulle oma perhe on tätä kuntaa rakkaampi. En halua lasteni kasvavan tällaisessa ”valheidenviidakossa”, jossa muun muassa pidetään viattomia lapsia sisäilmaongelmaisessa koulussa välinpitämättömästi vuosikaudet (esim. kuntotarkastuksen ongelmakohtiin ei puututa).

Se, ettei suuri osa kuntamme luottamushenkilöistä perehdy lakeihin, hallintosääntöön tai käsiteltäviin asioihin riittävästi, eikä avaa silmiä todellisuuteen, on tehnyt tämän poliittisen kuplan kuntaamme. Luotetaan sokeasti virkamiehiin, joilla ei todellisuudessa taida olla riittävää käsitystä siitä, miten asiat tulisi hoitaa. Ei kunnassa jaeta nallekarkkeja, vaan toimitaan virkavastuulla Suomen eduskunnan säätämien lakien mukaisesti, jotta jokaisen kuntalaisen asema olisi mahdollisimman tasa-arvoinen muihin kuntiin nähden. Koko tämän vesikriisin/hallintokriisin ajan olemme kaivaneet esiin totuuksia ”ryhmän” kanssa ja saanut selville uusia ja uusia FAKTOJA, jotka osoittavat epämääräisyyksiä.

Miten on esimerkiksi mahdollista, että kuntasektorilla voidaan sopia siitä, että virkamiehet voi pitää sanallisella sopimuksella lomia? Missä on virkavastuu? Faktahan on se, ettei tekniselle johtajallemme ollut laillisessa järjestyksessä myönnetty virkavapautta kuten pitäisi. Näin ollen hän on ollut ”lomalla” virkavastuunsa kanssa, kun vesikriisi alkoi, työpaikalla häntä vaan ei ensimmäisen viikon aikana näkynyt ja sotku oli valmis. Ja entä kun vesiyhtiömme on kokoontunut vuoden 2017 toimintakaudella ensimmäisen kerran vasta marraskuussa ja tuon jälkeen he onnistuivat omilla lainvastaisilla päätöksillään aiheuttamaan sen, etteivät olleet päätösvaltaisia ennen ylimääräistä yhtiökokousta, joka pidettiin ”salassa” 7.3.2018. Faktalista näistä epäkohdista on pitkä. Se ei voi olla kiusaamista, jos odottaa kunnan toiminnan olevan lainmukaista, vai onko?

Valtuuston puheenjohtaja Reima Rantaselle haluaisin lähettää terveiset: toivon, että lyhyt visiittini kunnassa saa aikaan enemmän kuin monen muun, jotka useamman kauden toimineet luottamushenkilönä. Se, että olet käskenyt minun varavaltuutettuna pitävän suuni kiinni tai olet valehdellut minulle saaneesi kaikki muut lautakunnan jäsenet jo suostumaan varjokokousehdotuksiisi ei anna sinun toimistasi kovin hyvää kuvaa. Muualla valtuuston puheenjohtajat ovat teoillaan ja puheillaan arvossa, ehkä et halua tällainen olla. Valtuuston puheenjohtajan kuuluisi olla puolueeton, mutta kuulemani mukaan tämä ei edes toteutunut valtuustossa, jossa minulle ero myönnettiin, vaan vielä piti lopuksi pieni ”kuittaus” asiaan todeta. Tukijoilleni lupaan, etten lakkaa seuraamasta Nousiaisten kunnan asioita ja epäkohtiin puutun varmasti jatkossakin – nyt vapaana virkamiehen sovinistisilta heitoilta, joita osakseni olen saanut. #metoo. Toivon kaikkea hyvää niille sadoille kuntalaisille, jotka tilanteessa ”hiljaa kärsivät”. Olen oppinut, että tässä kunnassa ei saa mitään aikaan, ellei huuda ja pistä vastaan isosti. Joten esimerkiksi Nummen vanhempainyhdistys, antakaa palaa, jotta saatte oikeuden toteutumaan!

Laura Muukkonen
kuntalainen, Nousiainen